Cuci ayam bersih, Masukkan ke dalam satu mangkuk. Satukan ayam dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya. Gaul sebati.
Masukkan pula sos tiram. Gaul rata. Panaskan minyak dan goreng ayam. Gunakan api sederhana ye. Jangan kuat. Sebab letak sos tiram takut dia hitam di luar di dalam mentah. Api sederhana sahaja.
Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga terbit wangi dan layu. Kemudian masukkan hirisan lobak merah. Gaul sebati.
Ads
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati. Masukkan hirisan cili padi. Nak lebih pedas, masukkan lebih cili padi.
Tambah sedikit serbuk perasa (pilihan). Gaul sekata. Jangan letak air. Masak ni kering-kering je ye. Biarkan seketika. Tutup api. Siap!
Ayam sambal bawang ini memang sesuai untuk buat penggemar ayam sambal. Ia memberi kelainan rasa berbanding ayam sambal biasa. Pedas, wangi dan menyengat hasil dari penggunaan bawang. Dah cuba masak sekali, mesti suka punya!
Ayam sambal bawang yang simple dan sedap
Bahan untuk ayam
½ ekor ayam – dipotong kecil
Garam dan serbuk kunyit secukupnya (untuk perap & goreng separa masak)
Bahan sambal
2 biji bawang besar – dihiris halus (digoreng hingga kekuningan dan ketepikan)
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
Sehiris halia *
Bahan lain
3-4 sudu besar cili kering kisar
1 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Cili padi hijau (kalau suka lebih pedas, boleh tambah)
Cara penyediaan
1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng separa masak. Ketepikan.
2.Kisar bahan bertanda hingga hancur. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar bersama daun pandan, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan cili kering kisar dan gula. Masak hingga sambal pecah minyak.
4. Masukkan sos cili dan sedikit air. Gaul rata.
5. Tambahkan ayam goreng tadi ke dalam sambal. Kacau sebati.
6. Perasakan dengan garam dan gula mengikut cita rasa.
Akhir sekali, masukkan bawang goreng dan cili padi hijau. Gaul sekejap dan angkat.
Tip Ekstra
Jika mahu sambal lebih wangi dan tahan lama, tambah sedikit minyak semasa tumis bahan kisar dan pastikan betul-betul pecah minyak sebelum masuk ayam.
Hari ni Min nak kongsi resepi dari Restoran Cina Muslim terkenal iaitu Restoran Haslinda Sim Abdullah. Sajian yang dihidangkan adalah resipi warisan keluarga ‘taukeh’ restoran sendiri Datin Haslinda Sim Abdullah .
Menariknya masakannya stail ala Hong Kong tetapi telah diolah semula oleh Datin Haslinda mengikuti selera dan citarasa rakyat Malaysia. Jika anda nak bersantai cuti Hari Kebangsaana boleh aje menjamu selera di restoran ini yang terletak di Bandar Baru Bangi.
Jom kita semak dan cuba resipi yang dikongsi ini.
1. MASAK ASAM IKAN SIAKAP
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan siakap
Bahan untuk di kisar:
100gm bawang putih
100gm bawang besar
50gm serai
100gm lada merah
150gm pes cili @ cili boh
5 keping asam keping
50gm asam jawa
50ml air limau nipis
Garam secukup rasa
Bahan di potong kasar dan digoreng sekejap sahaja :
(secukupnya ikut citarasa)
Kacang panjang
Kacang bendi
Tomato
Bawang besar
Lada merah
CARA MEMASAK :
1. Ikan dikukus dalam pengukus.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi hingga naik bau
3. Masukkan asam keping, air limau nipis, asam jawa dan garam secukup rasa
4. Campurkan sedikit air jika rasa agak kering.
5. Masukkan ikan siakap yang dikukus serta bahan-bahan yang digoreng tadi.
6. Siap untuk dihidangkan.
2. NAI WANG SHENG XIA (UDANG GALAH SUSU CAIR)
BAHAN-BAHAN : | dikisar satu persatu
100gm bawang putih
100gm lada merah
50gm cili kering
50gm serai
50gm belacan
50gm udang kering
2 ekor udang galah
50gm cili boh
250ml susu cair
Beberapa helai daun kari
Garam secukup rasa
2 sudu minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
1.Udang galah yang sudah dicuci bersih gorengkan separuh masak.
2. Bahan-bahan yang dikisar ditumis hingga naik bau dan kekuningan.
3. Masukkan daun kari, garam, susu cair dan udang yang telah digoreng
4. Gaulkan dan biarkan masak dan naik minyak.
5. Sedia untuk dihidangkan
3. AYAM MASAK PORTUGIS
BAHAN-BAHANNYA :
300gm daging ayam | dipotong kecil dan digoreng setengah masak
15gm lada hitam
50gm marjerin
100gm sos cili
1 sudu makan gula
3 sudu makan susu cair
CARA MEMASAK :
1. Panaskan majerin di dalam kuali.
2. Masukkan lada hitam, sos cili dan gula , dan gaul sebati.
3. Kemudian masukkan pula ayam dan gaul lagi hingga sebati
4. Masukkan susu cair dan masak hingga agak sedikit kering
5. Siap untuk dihidangkan
4. TAUHU LABU
BAHAN-BAHAN :
2 batang tauhu Jepun
¼ biji labu kuning
½ paket cendawan putih Shimeji
200gm brokoli
1 ulas bawang putih
Minyak untuk mengoreng
Stok ayam secukup rasa
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Tauhu sebatang dipotong empat.
2. Panaskan minyak, dan goreng tauhu hingga kuning. Cara masak sos :
3. Labu kuning dikukus bersama kulitnya sehingga masak
4. Setelah labu masak, korek isinya menggunakan sudu dan buang kulitnya.
5. Kisar halus isi labu tadi.
6. Kemudian panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang putih hingga kuning.
7. Masukkan labu yang dikisar tadi dan kacau mengikut citarasa pekat atau cair.
8. Sambil kacau masukkan garam dan stok ayam secukup rasa. Ketepikan sos labu.
9. Rebus brokoli dengan sedikit minyak.
10. Setelah direbus, susun ditepi pinggan
11. Letakkan tauhu ditengah pinggan kemudian siramkan dengan sos labu tadi
12. Siap untuk dihidangkan.
5. DUA KOMBINASI KAILAN
BAHAN-BAHANNYA:
300gm sayur kailan
2 ulas bawang putih
2 sudu minyak masak
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Daun sayur kailan dihiris halus
2. Kemudian digoreng dan toskan minyak agar garing. Ketepikan
3. Batang sayur kailan digoreng bersama bawang putih dan garam secukup rasa.
4. Taburkan daun sayur kailan yang digoreng tadi di atas batang sayur kailan
5. Siap untuk dihidangkan.
Terima kasih : Restoran Haslinda Sim Abdullah
Alamat : No. 46, Jalan Medan Pusat 2C, Section 9, Selangor, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Waktu operasi : 1100 pagi – 1030 malam
Tak ada idea nak masak menu apa di hari cuti ni? Ni min nak kongsi resipi perkongsian dari saudari Fatin Pauzi. Ayam Masak Cili Kering Stail Cina Muslim. Nampak sedap! Cara nak masak pun mudah. Apa lagi, jomlah cuba!
RESEPI AYAM MASAK CILI KERING STAIL CINA MUSLIM
BAHAN-BAHAN:
Ayam – dibersihkan
Bawang merah secukupnya – ada yang dimayang dan ada yang dipotong besar (2 versi)
Bawang putih – mayang
1 biji cili besar @ cili merah- mayang
3 biji cili padi – mayang
10 tangkai cili kering – potong kecil
Daun kari
Sos cili, sos tomato dan sos tiram secukupnya
Pes asam jawa secukupnya
Tepung gandum
Telur
CARA MEMASAK:
1. Ayam dipotong ikut saiz yang diingini.
2. Basuh ayam dengan air garam kemudian celupkan ke dalam telur diikuti tepung gandum. Goreng hingga masak. Angkat dan toskan minyak.
3. Kemudian tumis cili kering bersama daun kari hingga garing.
4. Masukkan bawang merah hiris, bawang putih, cili padi dan cili merah.
5. Seterusnya letak sos cili, sos tomato dan sos tiram Ikut kuantiti ayam.
6. Tambah sedikit air dan masak sehingga kuah sedikit pekat.
7. Masukkan pes asam jawa, gula serta garam secukup rasa.
8. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng tepung tadi dan bawang potong besar. Gaul rata hingga sos sebati pada ayam.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...