![Untitled design - 2021-02-23T184553.869](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2021/02/342152.jpeg)
Senang sangat nak buat menu ini. Kurang minyak, tanpa gula. Perlu sedikit garam dan beberapa bahan saja. Sedap makan dengan nasi panas-panas. Rasa dan bauan oren tu buat ketagih je nak tambah nasi.
AYAM MASAK OREN CHINESE STYLE
Bahan-bahan:
6 ketul ayam
1 biji bawang holland – dipotong dadu-BELI ONLINE DI SINI
2 ulas bawang putih – dicincang-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil lada sulah-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu makan sunquick perisa oren
1 sudu makan sos cili-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu makan kicap manis
1 sudu sos ikan
Sedikit tepung jagung
Cara memasak:
1) Perap ayam bersama oren sunquick, garam dan lada sulah. Gaul ayam tadi bersama tepung jagung dan goreng hingga keemasan. Kemudiaan angkat dan ketepikan
2) Panaskan kuali bersama satu sudu minyak. Tumis bawang holland, bawang putih dan lada sulah hingga naik bau
3) Masukkan sunquick, sos cili, sos tiram, sos ikan sehingga sebati
4) Masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul sehingga kuah melekat pada ayam sepenuhnya. Sedia untuk dihidang
Kredit: Maryam Hussain
Masakan Ayam Goreng Cili Halia Masam Manis Untuk Sekeluarga Nikmati
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Petua Adun Tepung Untuk Masak Cendawan Goreng Yang Sedap
![Petua Adun Tepung Untuk Masak Cendawan Goreng Yang Sedap](https://cdn.rasa.my/2021/10/404484.jpeg)
Ramai yang suka menikmati sajian Cendawan Tiram Celup Tepung. Penyediaan yang ringkas, mudah dimasak dan rasanya juga sangat sedap. Tidak hairanlah kanak-kanak juga suka makan Cendawan Celup Tepung ni. Ada yang terasa nak makan Cendawan Celup Tepung yang sangat sedap? Saudari Aisyah Humaira ada kongsikan cara-cara serta resipi bancuhan tepungnya. Jom cuba!
RESIPI CENDAWAN CELUP TEPUNG YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1 paket cendawan
2 sudu makan air kapur makan – beli online disini
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Air secukupnya
BAHAN KERING:
1 cawan tepung bestari pedas – beli online disini
2 sudu makan (penuh membukit) tepung jagung – beli online disini
3 sudu makan (penuh membukit) tepung beras – beli online disini
Sedikit serbuk kunyit @ pewarna kuning – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan kering dalam bekas dan kacau rata. Jika tidak suka pedas, boleh guna tepung perasa original.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga terhasil adunan yang tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
3. Masukkan separuh dahulu cendawan ke dalam adunan dan biar salut sekata.
4. Panaskan minyak masak dan masukkan cendawan satu persatu. Goreng hingga garing.
5. Bila sudah garing, angat cendawan, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
INFO: Biasanya cendawan tiram ditanam secara organik. Jadi basuh jangan sampai air serap. Cukup sekadar lalukan air. Tidak perlu tunggu cendawan kering. Boleh terus celup dalam adunan tepung.
TIP UNTUK HASILKAN CENDAWAN YANG SANGAT RANGUP
- Masukkan separuh cendawan ke dalam bekas adunan dan ratakan.
- Goreng dalam minyak yang banyak dan guna api besar.
- Goreng cendawan dan hanya balikkan bila sudah hampir masak.
- Bila cendawan hampir garing, baru leraikan cendawan yang melekat.
- Bila bunyi berdesir berkurangan, ia menandakan cendawan telah masak elok.
- Cendawan goreng perlu betul-betul masak barulah jadi rangup dan tidak serap minyak.
Kredit resipi & foto: Aisyah Humaira
Beli disini: [su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/health-food/fgwalet-premium-bird-nest-and-rock-sugar-with-extra-collagen-buy-1-free-2-20163840?utm_source=rasa&utm_medium=referral&utm_campaign=POC” background=”#e9ef2d” color=”#0d0707″ size=”5″ icon_color=”#0f0707″]FGWalet Premium Bird Nest and Rock Sugar with Extra Collagen Buy 1 Free 2[/su_button]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Ketam Sweet & Sour Chinese Style, Air Tangan Terakhir Siti Sarah Buat Peminat
![Ketam Sweet & Sour Chinese Style, Air Tangan Terakhir Siti Sarah Buat Peminat](https://cdn.rasa.my/2021/08/Untitled-design-2021-08-12T122546.288.jpg)
Masih lagi dalam keadaan berduka dengan pemergian penyanyi Siti Sarah Raisudin yang telah menemui Penciptanya akibat jangkitan Covid-19. Kehilangannya cukup memberi kesan buat keluarga malahan buat semua yang mengenali arwah.Arwah dirasakan begitu dekat di hati semua orang. Namun Allah lebih menyayanginya. Semoga arwah Siti Sarah damai di sana bersama-sama rahmat Allah.
Arwah Siti Sarah bukan hanya disayangi kerana peribadinya malah sering juga berkongsi resipi-resipi masakannya buat peminatnya di laman Instagram. Perkongsian masakannya pasti akan dirindui nanti.
Terakhir resipi ‘Ketam Sweet & Sour Chinese Style’ yang sempat dikongsikan oleh arwah. Ternyata celoteh dan perkongsian masakannya pasti akan dirindui nanti.
Resipi arwah turut dicuba dan dikongsi oleh seorang pengguna laman sosial Facebook, Ameera Sedap sungguh resipi Arwah Siti Sarah ini. Ini adalah masakan terakhir Arwah. AlFatihah.
Bahan-bahan:
- 10 ekor ketam
- 6 ulas bawang putih (cincang)
- Halia besar ibu jari (cincang)
- 2 sudu makan cili kisar kering (atau cili boh)-BELI ONLINE DI SINI
- 2 sudu makan sos cili-BELI ONLINE DI SINI
- 1 sudu makan gula
- 2 sudu makan sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
- 3 sudu kecil kicap cair
- 1 mangkuk air
- 1 sudu makan black vinegar
- 1 sudu makan sos tomato
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Cara memasak:
1.Panaskan minyak. Bawang putih , halia ditumis sehingga naik bau.
2.Masukkan cili kisar kering sebanyak 2 sudu .Sukatan ini anak- anak pun boleh makan sama. Nak pedas letak lebih. Tumis sehingga pecah minyak. Arwah masak pakai cili boh. Ikut la masing- masing.
3.Masukkan sos cili .
4.Masukkan gula .
5.Masukkan sos tiram untuk penyedap rasa.
6.Kicap cair anggaran 3 sudu kecil.
7.Untuk berkuah, masukkan air.
8.Masukkan black vinegar.
9.Masukkan sos tomato
- Letakkan garam secukup rasa.
11.Kemudian masukkan ketam. Gaul sama rata.
12.Kemudian dah masak ketam tu masukkan tepung jagung. Masukkan dan gaul.
13.Kemudian masukkan putih telur. Telur kuning tak pakai.
14.Gaul rata dan tutup sekejap. Masak dalam 5-6 minit begitu. Dah masak tutup api. Siap dan sedia untuk dihidang.
https://www.instagram.com/tv/CSI4yGrhfSY/?utm_medium=copy_link
Kredit: fb Ameera
Kerang Air Lemon. Menu Sedap Buat Penggemar Mukbang Ala Thailand
Tak Tahu Nak Masak Apa? Boleh Ikut Resipi Lelaki Ini, Memang Terangkat!
Resipi Kerang Goreng Kunyit Berkentang Sedap. Begini Cara Masaknya
Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat
![Resipi Karipap Ikan Tersohor, Mudah Saja Nak Buat](https://cdn.rasa.my/2021/08/394870.jpeg)
Karipap ikan ni senang jumpa di kampung-kampung kawasan Terengganu. Bila dah lama tak dapat balik sana, kenalah buat sendiri.
Menerusi perkongsian daripada Hajar Mohd ini, proses untuk membuat karipap ikan yang tersohor ini tidaklah terlalu rumit, malah senang sangat.
RESIPI BUAT KARIPAP IKAN
BAHAN UNTUK KULIT:
4 cawan tepung gandum (anggaran ½ kampit) – beli online di sini
½ sudu teh garam – beli online di sini
½ cawan minyak masak – beli online di sini
1 cawan air sejuk (air berais lagi bagus)
TONTON Dapur Rasa – Projek Air Tangan Emas
TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung
CARA-CARA:
1. Masukkan tepung gandum dalam bekas dan letakkan garam. Gaul rata. Kalau tak letak garam nanti tawar pula.
2. Panaskan minyak masak. Panaskan betul-betul. Bila minyak dah panas mendidih, terus tuang dalam bekas tepung gandum tadi. Cepat -cepat gaul minyak panas dengan spatula. Kalau tiada spatula, guna jelah senduk ke sudip ke garpu pun boleh.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
3. Bila tepung tadi dah sejuk sikit, ramas-ramas dengan tangan supaya adunan tak berketul.
4. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh. Tutup doh dan rehatkan sekurangnya 10-15 minit. Tapi saya rehatkan sejam.
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
RESIPI INTI IKAN
BAHAN-BAHAN:
1kg ikan (saya guna ikan Selayang)
1 sudu teh halba – beli online di sini
5 ulas bawang merah | dimayang – beli online di sini
1 inci halia | dimayang halus – beli online di sini
2 cawan santan – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Rebus ikan. Saya rebus dengan air jer. Jika anda nak rebus letak asam keping atau garam atau backhoe pun tak apa.
2. Perisi ikan, asing tulang dia betul-betul supaya tak tercekik nanti. Isi ikan ini kemudian ditumbuk. Isi ikan tu tumbuk hancur. Saya tak kisar sebab sengaja nak tekstur ikan tu kasar sikit best masa makan nanti.
3. Masukkan santan dan isi ikan ke dalam kuali. Hidupkan api dapur dan masukkan bahan mayang tadi (bawang,halia dan halba).
4. Part ni kena sabar, lenguh-lenguh juga kaki berdiri nak tunggu kuah santan tu kering. Mujur saya guna santan pekat cepat sikit kering. Tapi kali ini saya nak try inti tu tak kering sangat. Nak rasa yang lembab-lembab.
5. Dah canai kulit karipap jadi leper, masukkan inti dan kelim tepi dengan kemas.
6. Goreng semua karipap tadi. Kalau nak kulit licin, guna api perlahan. Kalau nak kulit jerawat guna api kuat. Kalau malas goreng. Guna jelah air fryer.
Kredit resipi: Hajar Mohd
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Lengkap Roti Naan Cheese, Ayam Tandoori & Keema Daging
Sedapnya Tauhu Bergedil Ketam, Setiap Gigitan Terasa Isi Ketam!
Resipi Chicken Chop Rangup Tanpa Salut Tepung, Tak Guna Minyak
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: