![Untitled design (8)](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-8-3.png)
Sebut sahaja kek keju, pasti ramai yang angkat tangan. Peminatnya memang ramai lebih-lebih lagi kalau kek tersebut gebu dan enak. Ramai yang fikir, kek keju ni susah nak buat. Salah tu… Ada juga kek keju yang mudah dan tidak menggunakan kos yang mahal untuk dihasilkan. Salah satu yang anda boleh cuba ialah Japanese Cotton Cheesecake ni. Hanya guna keju cheddar dan beberapa bahan mudah yang lain. Hasilnya? Sangat memuaskan hati. Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan. Nanti bolehlah cuba hasilkan untuk keluarga anda.
BAHAN-BAHAN:
- 6 biji telur gred A | asingkan kuning dan putih
- 6 keping keju cheddar cheesedale
- 100gm mentega
- 100gm tepung gandum ( sebaiknya diayak)
- 125gm gula pasir
- 300ml susu segar
CARA MEMASAK:
1. Carik-carikkan keju menjadi kepingan kecil. Ambil periuk, masukkan susu dan keju yang dah dicarik tadi.
2. Panaskan susu menggunakan api perlahan sambil dikacau sehingga keju cair.
3. Setelah keju cair, masukkan mentega. Sebaiknya, mentega dipotong kecil bagi memudahkan ia cair.
4. Setelah semua bahan cair, padamkan api dan biarkan seketika.
5. Satukan gula bersama putih telur. Pukul hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan seketika.
6. Dalam bekas berlainan, satukan kuning telur dan esen vanilla. Pukul hingga sekata. Kemudian masukkan campuran susu dan keju yang telah dicairkan tadi.
7. Kacau campuran kuning telur dan susu hingga sebati. Kemudian masukkan tepung gandum. Kacau lagi hingga sebati dan adunan tidak berketul. ( waktu ini, bolehlah mula panaskan ketuhar)
8. Tuang putih telur yang telah dipukul tadi ke dalam adunan. Kaup balikkan adunan sehingga sebati.
9. Sediakan loyang untuk adunan tadi. Sapu mentega disekelilinya. Guna loyang saiz 9 inci. Jika guna loyang ‘springform’, balut bahagian luar menggunakan aluminium foil bagi mengelakkan adunan kek keluar.
10. Ambil loyang yang lebih besar, masukkan sedikit air dan letakkan loyang kek tadi. Bakar menggunakan teknik ‘waterbath’.
11. Masukkan ke dalam ketuhar pada suhu 170C selama 20 minit menggunakan api atas bawah.
12. Kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit.
13. Setelah kek masak, keluarkan dari acuan dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Hidayatul Hafiza
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Kek Hebat Dari Dill Cakes, Gebu & Sedap Berasaskan Buah-Buahan
![5 Kek Hebat Dari Dill Cakes, Gebu & Sedap Berasaskan Buah-Buahan](https://cdn.rasa.my/2018/08/Untitled-design-11-5.jpg)
Buah-buahan antara ramuan istimewa melazatkan kek anda . Selain buah-buahan citrus dan beri, buah-buah tempatan seperti nenas dan durian juga tidak kurang hebat rasanya.
Pemilik kedai Dill Cakes dari, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya Shah Alam Fadzil Md Salleh sudi berkongsi 5 jenis kek buah-buahan yang sungguh enak ini. Cubalah, ya
![5 Kek Hebat Dari Dill Cakes, Gebu & Sedap Berasaskan Buah-Buahan](https://cdn.rasa.my/2018/08/Untitled-design-18.jpg)
1. KEK BUAH PRUN
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm prun yang dibuang biji | rebus prun hancur dan sejukkan
- 1 cawan air
- 1 cawan gula hangus @ karamel
- 8 biji telur
- 340 gm gula kastor
- 340 gm tepung naik sendiri | diayak
- 1 ½ buku mentega
CARA MEMASAK :
1. Putar mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji sebiji dan putar perlahan hingga kembang.
3. Masukkan prun yang dihancurkan tadi dan putar lagi.
4. Kemudian masukkan pula gula hangus @ karamel dan kacau rata
5. Masukkan tepung dan kacau rata.
6. Masukkan di dalam tin pembakar berukuran 25 sm x 25 sm yang telah digriskan dengan mentega dan ditabur dengan sedikit tepung.
7. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 160 darjah celcius (api atas bawah). Bakar selama 60 minit atau sampai masak bergantung kpd oven masingmasing.
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi (25 sm x 25 sm)
Waktu memasak: 1 jam
Keistimewaan: Rasa buah prun yang hebat
INFO :Kek ini menjadi lebih sedap lagi jika disimpan semalaman dalam peti sejuk. Jika suka hiaskan dengan butter cream dan hirisan buah prun.
2.KEK NANAS TERBALIK
BAHAN-BAHAN :
- 8 biji telur
- 425 gm gula perang
- 1 ½ buku mentega
- 1 kg tepung naik sendiri | diayak
- 1 tin nenas keping | kisar 2 keping nanas dengan air yang dalam tin
Sedikit ceri merah hiasan :
CARA MEMASAK :
1. Putar mentega dengan gula sampai kembang.
2. Masukkan tepung dan telur sebiji demi sebiji sampai kembang.
3. Masukkan mentega dan putar dengan kelajuan perlahan sampai rata.
4. Masukkan nanas yang telah dikisar tadi dan kacau rata.
5. Masukkan tepung dan kacau rata. Masukkan tepung beransur.
6. Masukkan dalam loyang bulat yang sudah digriskan dengan mentega dan ditabur sedikit tepung, bersaiz 28 sm
7. Panaskan oven pada suhu 160 darjah celcius, dan bakar selama 30 – 40 minit, sehingga kek masak.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat bersaiz 28 sm
Waktu memasak: 40 minit
Keistimewaan: Kek nanas dengan bahan yang ringkas, rasa nanas masam manis
INFO : Kek yang tahan lama dan sedap dimakan ‘plain’ tanpa hiasan krim.
3.KEK KEJU KIWI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream
- 1 sudu teh esen vanilla
- 5 sudu makan pai kiwi ‘filling’ (boleh didapati dari kedai kek)
Bahan dasar kerak :
- 250gm biskut marie | dihancurkan
- 125gm mentega | dicairkan
Bahan topping @ permukaan :
- 1 sudu teh serbuk gelatin
- 30 ml air30ml air
- 150 gm kiwi pie filling @ inti pai kiwi
CARA MEMASAK :
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie, kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan.
2. Letakkan adunan dalam loyang bulat saiz 25 sm
3. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk agar dasarnya lebih padu.
Krim keju :
4. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan.
5. Putar krim keju dan susu serta whipping cream sehingga sebati.
6. Masukkan sedikit pai kiwi dan gaulkan.
7. Tuangkan adunan ke dalam berisi biskut tadi.
8. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
9. Keluarkan dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang pembakar.
10. Hias atas kek dengan kiwi pie dan hirisan buah kiwi mengikut kreativiti anda
Hiasan permukaan /topping :
10. Campurkan gelatin dengan air dan panaskan sebentar sebentar supaya gelatin tadi larut. Selepas itu masukkan kiwi pai filling, kacau. Sedia untuk disapukan atas kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat bersaiz 25.4 sm
Waktu memasak: 3 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik ‘water bath’
Keistimewaan: Kek keju berkrim dengan rasa kiwi asli
INFO :Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais. Keluarkan kek dari Loyang pembakar, hanya selepas ia disimpan lebih dari 4 jam dan benar-benar sejuk.
4. KEK BUTTER VANILLA STRAWBERI
BAHAN-BAHAN:
- 120 gm gula kastor*
- 10 gm ovalet*
- 4 biji telur gred A
- 130 gm tepung superfine / tepung kek*
- 1 sudu teh serbuk penaik*
- 40 ml air
- 60 gm minyak jagung / mentega cair
- 1 sudu makan strawberi emulco
Bahan krim frosting:
* (Putar satu kotak fresh cream dengan mixer. Putar sehingga ia lembut dan kental dan campurkan sedikit jem strawberi)
CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius. Siapkan loyang bulat 23 sm, griskan dengan mentega dan alas dengan baking paper.
2. Satukan semua bahan bertanda * dalam mangkuk sederhana besar.
3. Menggunakan mesin pengadun, putar sehingga kembang dan gebu.
4. Masukkan strawberi emulco dan air, putar lagi hingga sebati.
5. Masukkan minyak jagung/mentega cair, Gaulkan hingga sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar .
7. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius dan bakar selama 45 min.
8. Selepas kek sejuk boleh sapu dengan frosting fresh cream yang telah diputar.
9. Bahagikan kek kepada 3 lapisan dan lapiskan dengan fresh cream di antaranya. Sapukan ‘fresh cream’ di atas dan keliling kek dan indahkan dengan hirisan buah strawberi.
Saiz hidangan : 1 loyang bulat bersaiz 23 sm
Waktu memasak: 45 minit
Keistimewaan : Rasa strawberi dan gebu berkrim
INFO : Goncang kotak fresh cream sebelum dituang ke dalam mangkuk mixer. Ini kerana ketika ia dinyahbekukan, kemungkinan kandungan krim dan air yang terdapat di dalamnya telah terpisah . Jika terus tuang anda mungkin hanya menuang airnya dan krimnya tertinggal di dalam.
5. KEK MARBLE DURIAN
BAHAN-BAHANNYA:
- 425 gm gula kastor
- 3 cawan tepung naik sendiri | diayak
- 8 biji telur
- 1 1/2 buku mentega | cairkan dalam suhu bilik
- 1 cawan isi durian
Beberapa titik pewarna ikut suka
Bahan krim frosting:
* (Putar satu kotak fresh cream dengan mixer. Putar sehingga ia lembut dan kental
Campurkan satu cawan durian
CARA MEMASAK :
1. Putar putih telur hingga kembang. Masukkan pula gula dan putar hingga kembang dan pekat.
2. Masukkan pula kuning telur sebiji demi sebiji dan putar perlahan hingga naik kembang.
3. Masukkan mentega dan putar hingga rata.
4. Masukkan pula durian dan putar lagi.
5. Kemudian masukkan tepung dan gaul rata.
6. Asingkan adunan ikut warna yang disukai.
7. Tuang selang seli dalam loyang pembakar yang sudah digriskan dengan mentega untuk jadikan corak marble.
8. Panaskan oven dan dan bakar dalam suhu 160 darjah celcius 40 minit atau sehingga masak.
9. Apabila kek sejuk, potong menjadi 3 lapisan dan lapiskan dengan fresh cream yang telah dicampurkan durian.
10. Letakkan sedikit isi durian sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar segi empat saiz 17.8 sm x 17.8 sm
Waktu memasak: 45 minit
Keistimewaan : Rasa dan aroma durian yang enak, sedap dimakan ‘plain’ sahaja.
INFO : Pastikan durian segar digunakan untuk mengelak rasa masam pada kek. Jika ingin kek tahan lama masak durian dengan sedikit gula sehingga menjadi pes.
TERIMA KASIH : DILL CAKES, APARTMENT SRI NUANG, JLN GUNUNG NUANG
U 11/37, TAMAN BUKIT BANDARAYA, SHAH ALAM. FB / IG:fadzilmdsalleh. http://dill-cakes.blogspot.com
Koleksi 4 Resipi Manisan Karamel Yang Sedap dan Mudah Nak Buat
![Koleksi 4 Resipi Manisan Karamel Yang Sedap dan Mudah Nak Buat](https://cdn.rasa.my/2018/12/coverkaramel.jpg)
Aduhai. Petang-petang makan manisan yang ada karamel ni memang tak terucap nikmatnya. Manis, lembut dan rasa cair di mulut.
Jom kita tengok 4 resipi yang mesti buat hati meronta nak menikmati manisan berkaramel ni.
Toffee Caramel Walnut Cheese Cake
Bahan A (base):
150 gram digestive biscuits (dihancurkan)
70 gram mentega (dicairkan)
Cara Membuat:
1)Gaul sebati bahan-bahan untuk dijadikan base.
2)Mampatkan adunan di dalam loyang. Sejukkan.
Bahan B (adunan keju):
250 gram krim keju
8 gram gula kastor
8 gram serbuk gelatin (satukan dengan 60 ml air)
100 gram krim putar (non dairy)
100 gram krim putar (UHT)
Cara Membuat:
1)Satukan air dan serbuk gelatin. Double boil sehingga larut. Biarkan suam.
2)Putar krim putar sehingga gebu dan masukkan gula.
3)Masukkan adunan gelatin dan krim putar. Gaul sebati.
Bahan C (toffee):
40 gram almond nib
60 gram gula kastor
Cara Membuat:
1)Masak gula sehingga perang dan masukkan almond nib. Gaul dan tutup api.
2)Ratakan adunan di atas loyang.
3)Apabila sudah sejuk, patah-patahkan sehingga kecil dan dicencang.
Bahan D (caramel sauce):
1 cawan krim putar (UHT)
½ cawan gula perang
1 sudu besar mentega
Cara Membuat:
Campur semua bahan di dalam periuk. Kacau di atas api sederhana sehingga adunan pekat. Tutup api apabila mentega sudah cair.
Bahan Hiasan:
Walnut secukupnya (dibakar sebentar).
Cara Melapis dan Menghias:
1)Loyang dimampatkan dengan Bahan A dan sejukkan di dalam peti sejuk.
2)Tuangkan adunan Bahan B ke dalamnya.
3)Taburkan Bahan C. Ketuk loyang supaya adunan menjadi padat.
4)Bekukan selama semalaman atau selama tiga jam.
5)Keluarkan adunan dari loyang dan tuangkan Bahan D di atas kek.
6)Taburkan walnut untuk hiasan.
Tip:
Selain sos karamel, boleh guna aneka jem seperti strawberi, bluberi atau kiwi.
Puding Karamel
Bahan-Bahan:
7 biji telur ayam
½ tin susu pekat manis
½ cawan air
1 sudu besar tepung kastard
Esen vanila secukupnya
Bahan Gula Hangus:
4 sudu besar gula pasir
Cara Membuat:
1)Buat gula hangus di dalam loyang dengan api sederhana sehingga kekuningan. Ketepikan.
2)Masukkan air dan tepung kastard ke dalam mangkuk.
3)Masukkan susu pekat manis.
4)Masukkan telur.
5)Masukkan esen vanila. Pukul sebati.
6)Tuang adunan kastard ke dalam loyang gula hangus tadi. Kukus sehingga masak. Terbalikkan dan sejukkan.
Kek Puding Karamel
Bahan Gula Hangus:
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air
Bahan Puding:
1 cawan susu cair
60 gram gula kastor
½ cawan teh esen vanila
3 biji kuning telur
Bahan Kek A:
140 gram tepung gandum (diayak)
1 sudu teh serbuk penaik (diayak)
60 gram gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air
50 ml minyak jagung
Bahan Kek B:
6 biji putih telur
60 gram gula kastor
1 sudu teh cream of tartar
Cara Membuat:
1)Buat gula hangus dan tuang ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
2)Didihkan semua bahan di dalam periuk dan tuang ke atas karamel di dalam loyang tadi.
3)Pukul Bahan A sehingga kembang dan baru masukkan tepung. Kacau sebati dan tidak bergentel.
4)Pukul Bahan B sehingga kembang.
5)Satukan adunan A dan B.
6)Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
7)Sendukkan adunan ke dalam loyang yang telah diisi puding perlahan-lahan secara berselang seli.
8)Bakar menggunakan kaedah bain marie selama 45 minit menggunakan api bawah dan 15 minit yang seterusnya menggunakan api atas dan bawah pada suhu 160°C.
9)Kek akan mengecut. Terbalikkan.
10)Sedia untuk dihidangkan.
Kek Karamel Wonderful
Bahan-Bahan:
360 gram tepung gandum
360 gram gula perang
250 gram mentega
250 ml susu segar
4 biji telur ayam
4 sudu besar serbuk penaik
2 sudu besar esen vanila
½ camca teh garam
Bahan Keju Krim Karamel:
125 ml sos karamel
250 gram krim keju
100 gram mentega
60 gram gula aising
1 sudu besar esen vanila
Cara Membuat:
1)Gris loyang dan lapikkan kertas minyak di dalamnya. Ketepikan.
2)Satukan tepung, gula perang, serbuk penaik dan garam di dalam mangkuk adunan. Pukul seminit.
3)Pukul mentega dan telur sehingga sebati. Masukkan susu segar dan esen vanila. Masukkan bahan kering dan pukul rata.
4)Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit pada suhu 175°C. Sejukkan di atas redai. Potong kek kepada dua bahagian.
5)Pukul mentega dan krim keju sehingga sebati. Masukkan gula aising dan esen vanila. Sebatikan.
6)Masukkan sos karamel dan kaup balikkan.
7)Hiaskan pada kek.
Selamat berhujung minggu!
Jom Cuba Resipi Sandwich Cheesecake Yang Mudah & Senang
![Jom Cuba Resipi Sandwich Cheesecake Yang Mudah & Senang](https://cdn.rasa.my/2021/08/388412.jpeg)
Sebelum ini, menu cheesekut dan juga cheesecake popular di kalangan penggemar pencuci mulut. Nah, muncul pula menu baru iaitu Sandwich Cheesecake daripada saudara Muhammad Ali.
Cara buat pun mudah saja. Bolehlah mak-mak lakukan aktiviti memasak bersama dengan anak-anak di rumah.
RESEPI SANDWICH CHEESECAKE MR.ALI
*Guna loyang 6 inci : dapat 4 bahagian
BAHAN-BAHAN
8 keping biskut (Saya pakai Jacobs. Kalau pakai biskut yang lagi kecil, akan dapat lebih dari 4 bahagian) – beli online DI SINI
250 gram cream cheese
150 gram dairy whipping cream
50 gram gula icing – beli online DI SINI
1 sudu kecil essen vanilla – beli online DI SINI
25 gram oreo yang dihancurkan @ 125gm coklat yang dicairkan
TONTON Let’s Cooking: Brownies Cream Cheese
TONTON Rasa Masak Challenge 7 Hari Bersama Philips: Kek Butter
CARA- CARA:
1.Alaskan loyang petak dengan baking paper untuk hasil yang lebih kemas.
2. Letakkan 4 biskut terlebih dahulu. Letak dalam chiller/peti sementara buat lapisan mousse.
*ada 2 perisa, boleh pilih mana-mana
PERISA OREO
CARA-CARA:
1.Pukul 250 gram cream cheese pada suhu bilik. Lepas pukul dalam 2 minit, henti sekejap. Masukkan gula icing dan essen vanila. Sambung pukul beat sampai sebati.
2. Dalam bekas lain, pukul 150 gram dairy whipping cream sehingga kental.
3. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair.
![Jom Cuba Resipi Sandwich Cheesecake Yang Mudah & Senang](https://cdn.rasa.my/2021/08/388410.jpeg)
4. Masukkan 25 gram oreo yang dihancurkan atau terpulang nak letak banyak mana. Sebagai perisa sahaja.
5. Ratakan atas lapisan biskut tadi. Dah ratakan, letak lagi 4 keping dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
PERISA CHOCOLATE
CARA-CARA:
1. Pukul 250 gram cream cheese pada suhu bilik. Lepas pukul dalam 2 minit. Henti sekejap. Masukkan gula icing dan essen vanila. Sambung pukul sampai sebati.
2. Dah sebati, masukkan 125 gram coklat yang telah dicairkan. Pukul sebati. Dah sebati, berhenti.
3. Dalam bekas lain, pukul 150 gram dairy whipping cream sehingga kental.
4. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair.
5. Ratakan atas lapisan biskut tadi. Dah ratakan, letak lagi 4 keping dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
*gula atas tu pakai dusting sugar, baru dia tak menyerap, kekal elok atas kek. Yang ghaib tu kalau pakai gula icing.
Kredit resipi: Muhammad Ali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kek Sarang Semut Kukus Sempurna Kejadian, Memang Ketagih Nak Makan
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: