Apam Johol Dibalut Daun Rambai

Apam Johol unik dibungkus dengan kulit rambai. Apam johol ini yang buatkannya istimewa kerana ia dibalut dengan daun rambai.

Sebab itulah rupanya begitu menyelerakan dan aromanya kekal harum merangsang selera untuk dinikmati.

Ikuti perkongsian daripada puan Ummi Lynn Hassan

Apam Johol

Bahan-bahan:

2 1/2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini

3/4 cawan gula merah – boleh beli online di sini

1/4 cawan gula pasir

1 sudu besar yis kering (mauripan)  – boleh beli online di sini

1 1/4 cawan air

2 sudu besar margerin

IKLAN

daun rambai secukupnya untuk membungkus

* Kalau tak ada, daun pisang pun boleh

Sedikit minyak

Air

Cara Memasak:

Apam Johol, Unik Dibungkus Dengan Kulit Rambai

Mula-mula, cairkan margerin dan biarkan ia sejuk. Kemudian larutkan gula merah bersama air dan tapis.

IKLAN

Di dalam besen besar, satukan tepung, gula pasir dan yis. Kemudian tuang air gula merah dan sebatikan. Masukkan margerin cair, gaul sebatikan lagi. Perap 3 jam hingga ia kembang.

Apam Johol, Unik Dibungkus Dengan Kulit Rambai

Untuk membungkus, sapu sedikit minyak pada daun rambai, sudukan 3/4 adunan yang diperap tadi ke atas daun rambai. Balut (tengok gambar).

Apam Johol, Unik Dibungkus Dengan Kulit Rambai

Setelah itu, masukkan dalam periuk pengukus dan kukus sampai masak sekitar 20 minit. Siap!

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Inti Penuh & Garing, Resipi Kuih Bom Bijan Keledek Ni Memang Terbaik

Kuih Seri Muka Ikut Sukatan Cawan Mudah Buat

Resipi Kuih Boko Ubi Kayu Gula Merah Legend Guna Sukatan Cawan

Dangai, Kuih Tradisi Yang Digemari Ramai

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI