Sedapnya Kuih Bom Bijan Keledek ni. Jika bab resipi kuih muih tradisional, resipi-resipi perkongsian Opah Mas Cotek memang terbaik. Semuanya nampak sedap dan menyelerakan. Beliau juga tak berkira untuk berkongsi tip buat semua. Bagi anda yang sukakan Kuih Bom Bijan, boleh cuba resipi perkongsian opah ni. Intinya boleh dipelbagaikan ikut cita rasa sama ada nak guna inti kelapa atau inti kacang. Dua-dua sedap. Kata Opah, kuih ini beliau goreng lama sedikit. Hasilnya ia jadi garing diluar dan lembut di dalam. Inti pun penuh. Memang puas makan. Jom cuba!
Kalau dah buntu nak buatkan hidangan apa untuk anak di rumah, boleh cuba resipi apam coklat ni. Resipi apam coklat yang dikongsikan oleh Noraslinda Md Radzhi di Facebook ni memang sangat sedap dan pasti menjadi! Kaya dengan rasa coklat yang tak terlalu manis dan lembut gebu gitu memang diam-diam dah habis je. Kalau nak buat jualan guna resipi ni pun saya pasti laku keras apam coklat ni. Saya kongsikan resipinya di bawah. Jom kita cuba!
APAM COKLAT
BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung gandum
5½ atau 6 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bikarbonat
2 biji telur ( akak guna gred B )
¾ cawan gula halus
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak jagung
1 cawan air suam
CARA PENYEDIAAN:
Tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, dan serbuk koko. ( diayak )
Masukkan gula, susu pekat, telur, minyak jagung dan air suam
Kacau sebati (guna whisk je)
Rehatkan ½ jam
Oles minyak dalam acuan
Tuang adunan
Kukus 20 minit.. api sederhana
Dah sejuk keluarkan apam dari acuan
Hias ikut kesukaan..
p/s : perap 5 atau 6 jam. Nak perap semalaman pun boleh.
Nak beli karipap sardin tapi terambil karipap kentang, frust betul. Supaya tak terkeliru, peniaga karipap sardin boleh buat bentuk segi tiga seperti yang dihasilkan oleh Che Pah Che Gu. Beliau turut berkongsi cara membuatnya.
Bahan untuk kulit karipap
1kg tepung gandum
3 sudu makan tepung beras
1 1/2 cawan minyak jagung
3 sudu besar mentega
1/2 sudu teh garam
750 ml air sejuk atau air campur ais (1 1/2 cwn)
Cara membuat:
Cara panaskan minyak dan mentega. Nak guna margerin pun minyak masak pun boleh.
2. Tuang ke dalam campuran tepung beras dan gandum. Guna senduk kayu sebatikan macam serbuk roti.
3. Kemudian masukkan secawan air dulu. Sebatikan. Kalau keras tambahkan air lagi dan uli.
4. Perap selama 30 minit kemudian barulah boleh guna untuk masukkan inti.
Bahan untuk inti sardin (1 kg tepung)
2 tin sardin yang besar
1 biji bawang holland
3 ulas bawang putih
4 sudu makan lada kisar
Sedikit halia
1/2 sudu jus limau supaya hilang bau hanyir ikan.
Kulit kayu manis 2 batang.
Cara membuat
Asingkan sos sardin. Hancurkan ikan guna garfu
2. Bawang dan halia kisar kasar. Tumiskan bersama kayu manis dan cili kisar. Dah naik bau masukkan sardin dan perasakan.
3. Untuk mendapat bentuk seperti dalam gambar timbang doh dalam 40 gram.
4. Canai doh membentuk bulatan. Lipat dua bulatan doh tadi.
5. Kemudian bahagi dua separuh bulatan tadi. Boleh potong guna lidi. Nak guna belakang pisau pun boleh. Nanti akan jadi macam poket bila dibuka. Masukkan inti dan kelim macam biasa.
6. Boleh terus goreng atau boleh dibuat frozen juga.
Kalau ke pasar malam, suka beli Apam Lenggang? Ni min nak kongsi resipi mudah perkongsian saudari Zainab Ibrahim yang anda boleh cuba buat secara homemade. Senang je rupanya. Bahan-bahan mudah kita perolehi dan sukatannya menggunakan cawan serta sudu. Senanglah nak sukat kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Selamat mencuba!
RESIPI APAM LENGGANG PASAR MALAM HOMEMADE. MUDAH & SEDAP
Bagi yang suka makan Cina salah satu yang selalu dipesan jika makan di restoren ini adalah Ma Po Tofu. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.