Mahukan resipi yang ringkas namun menyelerakan, piza tidak kurang enaknya. Bosan dengan piza yang dibeli, boleh saja mengolahnya mengikut cita rasa sendiri. Anda boleh membuat doh sendiri sama ada mahukan kulitnya tebal atau nipis serta rangup. Tepuk dada tanya selera. Malah untuk kepelbagaian rasa, jangan terikat dengan perisa yang sama. Mungkin boleh inovasi piza anda dengan resipi seperti yang dikongsikan oleh RASA ini. Cuba rasai kenikmatan piza homemade anda.

Piza Kari Tuna
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis

  1. Dengan menggunakan hook roti, campurkan ke semua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
  2. Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
  3. Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat

Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Kari tuna dalam tin (yang buat sandwich)
Hirisan cili padi

Cara memasak:

  1. Ratakan sos pasta atas roti piza
  2. Ratakan kari tuna dan hirisan cili padi
  3. Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cili padi
  4. Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing

Piza Sambal Sotong
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis
  1. Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
  2. Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
  3. Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat

Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sambal sotong (dalam tin)
Hirisan tomato ceri

Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Ratakan sambal sotong.
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan ceri tomato.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing


Piza Ikan Bilis Petai
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis

  1. Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
  2. Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
  3. Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat

Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Ikan Bilis Petai

Ikan bilis petai
2 ulas bawang putih – dikisar
3 biji bawang merah -dikisar
1 biji bawang besar -dikisar

50gm ikan bilis
Segenggam petai
cili giling
sedikit air
garam dan gula
Cara memasak:
1.Goreng ikan bilis dan asingkan.
2. Minyak lebihan tadi tumis bahan-bahan yang dikisar.
3. Masukkan cili giling, sedikit air dan masak sehingga sambal garing. Perasakan dengan garam dan gula
4.Akhir sekali,masukkan petai dan ikan bilis. Gaulkan hingga sebati

Cara memasak piza ikan bilis petai:

  1. Ratakan sos pasta atas roti piza
  2. Ratakan sambal ikan bilis petai.
  3. Taburkan hirisan keju mozzarella dan lebihan petai
  4. Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing


Piza Mac & Cheese
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis

  1. Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
  2. Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
  3. Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat

Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos Mac & Cheese (dalam tin)
Segenggam pasta (rebus dalam 7-8min)
Potongan dadu capsicum merah

Cara memasak:
1.Ratakan sos mac & cheese atas roti pizza
2.Gaul sos mac & cheese dengan rebusan pasta. Ratakan atas roti
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan potongan dadu capsicum merah
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing.
Piza Carbonara Udang
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis

  1. Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
  2. Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
  3. Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat

Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Sos Carbonara (dalam tin)
Segenggam pasta (rebus dlm 7-8min)
Segenggam udang. (rebus & buang kulit)
Hirisan pitted black olive

Cara memasak:
1.Ratakan sos carbonara atas roti piza.
2.Gaul sos carbonara dengan rebusan pasta. Ratakan atas roti.
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan black olive dan susun udang tadi
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing


Piza Green Curry
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis

  1. Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
  2. Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
  3. Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat

Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Green Curry dalam tin / botol (readymade)
Dada ayam – masak bersama sos green curry
Hirisan cili padi

Cara membuat:
1.Ratakan green curry atas roti pizza
2.Ratakan sos tadi bersama isi ayam
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cili padi.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing


Piza Chicken Floss
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis

  1. Dengan menggunakan hok roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
  2. Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
  3. Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat

Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade

Sos carbonara readymade
Chicken floss
Hirisan capsicum hijau
Cara memasak:
1.Ratakan sos carbonara atas roti piza.
2.Ratakan chicken floss
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan capsicum hijau
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing


Piza Sosej Marinara Mini
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis

  1. Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
  2. Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
  3. Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat

Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Hirisan sosej daging dan nanas dalam tin

Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Susun hirisan sosej
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan nanas.
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing


Piza Beef Pepperoni
Bahan doh
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak zaitun
1 cawan air suam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh yis

  1. Dengan menggunakan hook roti, campurkan kesemua bahan ke dalam mixer. Pukul sehingga semua sebati sehingga doh menjadi elastik.
  2. Rehatkan doh dalam mangkuk sehingga saiz dua kali ganda. (lumur mangkuk dengan sedikit minyak)
  3. Bahagi adunan kepada empat piza (saiz 6 inci). Canai doh sehingga menjadi bulat

Bahan-bahan asas lain
Keju Mozarella
Sos pasta readymade
Beef Pepperoni
Cendawan dalam tin
Cara memasak:
1.Ratakan sos pasta atas roti pizza
2.Susun beef pepperoni
3.Taburkan hirisan keju mozzarella dan hirisan cendawan
4.Bakar pada suhu 190C/10-15 min atas sehingga garing.

Kredit resipi: Zeti Rafidah Abdul Khalid