Dodol homemade panas-panas memang sedap. Malah ada yang suka makan yang cair. Dapat sepiring, fuhhh…layan sungguh! Bagi anda yang ada periuk tekanan, selain masak lauk pauk, anda juga boleh guna buat masak dodol ni. 12 minit je dah boleh siap makan. Tak perlu tunggu berjam-jam. Bagi yang tak ada periuk tekanan, anda juga boleh masak dodol guna kuali non-stick. Menarik! Nak cuba? Resipi perkongsian saudara Are Peace ni antara yang mudah. 

 

DODOL HOMEMADE SEDAP

Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit

BAHAN-BAHAN:

CARA MEMASAK:

1. Satukan semua bahan ( kecuali daun pandan) dan kisar.
2. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk tekanan. Masukkan juga daun pandan.

Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit
3. Tutup dan ‘steam’ kan selama 4 minit.

Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit
4. Buka penutup dan kacau hingga sebati.

IKLAN

Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit
5. Kemudian tutup kembali periuk dan steam lagi selama 4 minit.
6. Ulang langkah ini sebanyak 3 kali.

Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit
7. Siap! Biarkan sejuk dan boleh dihidangkan.

Resipi Dodol Homemade Mudah Boleh Masak Dalam Jumlah Sedikit

 

CARA MASAK DODOL MASAK GUNA KUALI NON STICK

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

  • 500 gm tepung pulut 
  • 3 cawan gula melaka (*) (boleh juga gunakan gula merah)
  • 2 cawan gula pasir (*)
  • 3 cawan air (*)
  • 2-3 helai daun pandan (*)
  • 1 kg santan pekat

CARA MEMASAK:

  1. Masak bahan-bahan bertanda (*) hingga gula larut. Tapis dan tunggu sejuk sebentar.
  2. Masukkan tepung pulut dan bahan yang dimasak tadi kedalam blender dan kisar
  3. Tuangkan adunan tepung ke dalam kuali non-stick. Sentiasa kacau adunan bagi mengelakkan dodol berkerak.
  4. Adunan akan meletup-letup dan pecah. Kacau dodol sehingga terbit minyak pada dan tidak melekat.
  5. Padamkan api dan masukkan dodol ke dalam bekas untuk disejukkan.
  6. Sedia untuk dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Are Peace

 

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Udang Berempah Sedap, Masak Sendiri Barulah Puas Makan

Buat Sendiri Roti Bun Coklat Sedap & Lembut Guna Resipi Ni

Tambah Bilis. Rahsia Cencaru Sambal Goreng Pedas Jadi Lebih Sedap

Resipi Kuih Koci Pulut Hitam Sedap, Tak Kukus & Sukat Guna Cawan

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=qnJGLr6C_wo

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI