Dodol homemade panas-panas memang sedap. Malah ada yang suka makan yang cair. Dapat sepiring, fuhhh…layan sungguh! Bagi anda yang ada periuk tekanan, selain masak lauk pauk, anda juga boleh guna buat masak dodol ni. 12 minit je dah boleh siap makan. Tak perlu tunggu berjam-jam. Bagi yang tak ada periuk tekanan, anda juga boleh masak dodol guna kuali non-stick. Menarik! Nak cuba? Resipi perkongsian saudara Are Peace ni antara yang mudah.
DODOL HOMEMADE SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 1 kotak kecil santan – jadikan 1 cawan. Kalau tak cukup, tambah air untuk genapkan – beli online disini
- sukatannya.
- 1/2 cawan gula pasir – beli online disini
- 1 cawan gula merah – beli online disini
- 1 cawan tepung pulut – beli online disini
- 1 sudu makan tepung gandum – beli online disini
- Secubit garam
- Daun pandan – simpul kasih
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali daun pandan) dan kisar.
2. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk tekanan. Masukkan juga daun pandan.
3. Tutup dan ‘steam’ kan selama 4 minit.
4. Buka penutup dan kacau hingga sebati.
5. Kemudian tutup kembali periuk dan steam lagi selama 4 minit.
6. Ulang langkah ini sebanyak 3 kali.
7. Siap! Biarkan sejuk dan boleh dihidangkan.
CARA MASAK DODOL MASAK GUNA KUALI NON STICK
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm tepung pulut
- 3 cawan gula melaka (*) (boleh juga gunakan gula merah)
- 2 cawan gula pasir (*)
- 3 cawan air (*)
- 2-3 helai daun pandan (*)
- 1 kg santan pekat
CARA MEMASAK:
- Masak bahan-bahan bertanda (*) hingga gula larut. Tapis dan tunggu sejuk sebentar.
- Masukkan tepung pulut dan bahan yang dimasak tadi kedalam blender dan kisar
- Tuangkan adunan tepung ke dalam kuali non-stick. Sentiasa kacau adunan bagi mengelakkan dodol berkerak.
- Adunan akan meletup-letup dan pecah. Kacau dodol sehingga terbit minyak pada dan tidak melekat.
- Padamkan api dan masukkan dodol ke dalam bekas untuk disejukkan.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Are Peace
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Udang Berempah Sedap, Masak Sendiri Barulah Puas Makan
Tambah Bilis. Rahsia Cencaru Sambal Goreng Pedas Jadi Lebih Sedap
Resipi Kuih Koci Pulut Hitam Sedap, Tak Kukus & Sukat Guna Cawan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.youtube.com/watch?v=qnJGLr6C_wo
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI