Enaknya dapat menjamah aneka kuih muih tradisional yang lemak dan manis masa berbuka. Terasa puas tatkala menikmatinya. Bila tiba bulan ramadan, kuih-kuih ini antara yang mendapat sambutan ramai dan paling dicari. Jika anda ada masa dan rasa nak buat sendiri, jom cuba resipi yang RASA sediakan ni. Pasti puas hati.
1. CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN: Adunan tepung: • 1 cawan tepung gandum • 1 biji telur • 1 sudu teh minyak sapi • 1/ 2 sudu teh garam • 2 cawan air • Sedikit pewarna kuning
Inti: • 200gm isi ayam kisar • 2 labu bawang besar | dicincang halus • 3 ulas bawang putih | dihiris • 1 1/2 sudu makan rempah rendang segera • 1 sudu teh serbuk kari • 50ml air • Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya • Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan: • 20gm bawang goreng • 20gm daun sup | dihiris • 2 biji cili merah | dihiris halus
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan untuk adunan tepung dan bancuh hingga sebati serta tidak berketul. Ketepikan. 2. Untuk inti, panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih sehingga berbau wangi. 3. Kemudian masukkan rempah rendang segera dan kari. Masak sehingga pecah minyak. 4. Seterusnya masukkan isi ayam kisar, bawang besar dan air secukupnya. Biarkan sehingga masak. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa dengan secukupnya. 5. Untuk menghasilkan kuih cara, panaskan acuan dan oleskan sedikit minyak. 6. Tuangkan adunan tepung, sudukan inti diikuti bawang goreng, daun sup dan hirisan cili. 7. Tutup acuan menggunakan tudung periuk dan tunggu sehingga kuih cara masak. 8. Ulang langkah sehingga adunan habis. Sedia untuk dinikmati. ________________________________________ Info Chef: Elakkan dari mengisi adunan terlalu banyak ke dalam acuan bagi mengelakkan inti terkeluar.
2. KUIH KASWI
Ads
BAHAN-BAHAN: • 300gm tepung gandum • 375ml air gula melaka • 1/2 sudu teh air kapur • 1/2 biji kelapa parut • Garam secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Bancuh tepung gandum bersama air gula melaka. Kacau sebati hingga adunan tidak berketul. 2. Masukkan air kapur dan kacau sebati. 3. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam loyang kukus. 4. Kukus selama 30 minit. 5. Setelah masak, angkat dan biarkan sejuk. 6. Potong kuih dan golekkan di dalam kelapa parut yang dicampurkan sedikit garam. ________________________________________ Info Chef: Penggunaan kapur memberi rasa lemak dan menstabilkan rasa kaswi. Elakkan meletakkannya pada kuantiti yang banyak.
CARA MEMASAK: 1. Satukan santan bersama air dan gula pasir hingga mendidih dan pekat. 2. Sementara itu, di dalam bekas berasingan, bancuh tepung kacang hijau bersama air hingga menjadi sebati. 3. Kemudian masukkan ke dalam kuali berisi santan dan kacau dengan api sederhana sehingga pekat dan berkilat. 4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan sejukkan. 5. Apabila sejuk, barulah dipotong dan sedia dihidangkan. ________________________________________ Info Chef: Pastikan adunan sentiasa dikacau dengan penggunaan api perlahan sehingga betul-betul pekat dan berkilat.
4. LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN • 1 sikat pisang nangka | dilecek • 300gm tepung gandum • 100gm tepung beras • 100gm kelapa parut • 100ml santan1 ketul gula Melaka | dicincang halus • Garam secukup rasa • Air untuk mengukus secukupnya
BAHAN PEMBUNGKUS: • Daun pisang untuk membungkus secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan di dalam sebuah bekas dan gaulkan sehingga gula Melaka larut dan semua bahan sebati. 2. Sediakan daun pisang dan sudu bancuhan di atasnya. Padankan dengan saiz daun dan lipat dengan kemas. 3. Ulang langkah sehingga bancuhan habis. Kukus selama 25 minit. 4. Biarkan sejuk dan lepat menjadi pejal. Sedia untuk dihidangkan. ________________________________________ Info Chef: Pastikan adunan tidak terlalu lembik dan boleh gunakan pisang yang lain mengikut kesukaan.
5. KUIH LOMPANG
BAHAN-BAHAN: • 360gm tepung beras • 2 sudu makan tepung ubi • 240gm gula • 240gm gula merah • 1 liter air • 2 sudu teh air kapur • 1 helai daun pandan | disimpul
BAHAN INTI: • Kelapa parut putih secukupnya • Garam secukup rasa • 1 helai daun pandan | disimpul
Ads
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, satukan gula merah, gula pasir dan 500ml air bersama daun pandan. Didihkan sehingga gula larut dengan api kecil. Sejukkan sebentar. 2. Kemudian satukan tepung beras dan tepung ubi. Tuangkan 500ml air dan air kapur. Gaul rata. 3. Seterusnya tuangkan air gula tadi. Gaul sehingga sebati. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. 4. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak sempurna. 5. Akhir sekali, taburkan kelapa parut yang telah dikukus tadi. 6. Sedia untuk dimakan. ________________________________________ Info Chef: Kuih Lompang ini mempunyai rasa yang enak dan lemak manis.
6. BENGKANG UBI
BAHAN-BAHAN: • 3 cawan ubi kayu parut | diperah airnya • 100gm tepung kastad • 50gm kelapa parut • 1 biji kelapa |diambil santan • 300gm gula pasir • 2 biji telur | dipukul sedikit • 1 sudu teh esen vanila • 125ml minyak kelapa • Sedikit garam • Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sederhana. 2. Kacau adunan sebati hingga kuih bertukar warna dan menjadi pekat. 3. Griskan sedikit minyak masak di dalam acuan berbentuk empat segi dan tuangkan adunan ke dalamnya. 4. Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga kuih kelihatan garing. ________________________________________ Info Chef: Gunakan loyang empat segi berukuran 8×8 yang telah digriskan dengan minyak masak di dalamnya.
Bosan dengan menu yang sama atau mahukan kelainan. Boleh saja sediakan menu mi yang tidak membosan dan disukai sekeluarga. Hidangan mi kari ala nyonya yang pastinya tidak muak dan sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Rempah ratus yang digunakan memberikan aroma yang menyelerakan. Dikongsikan resipi enak ini.
MI KARI ALA NYONYA
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning
500gm ayam | potong kecil
1kg kerang | rebus dan ambil isi
300gm udang | rebus dan buang kulit
2 cawan air rebusan udang
10-15 biji bebola ikan
3 keping kek ikan
4 sudu makan rempah kari ayam | bancuh menjadi pes pekat
2 keping asam gelugor
1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah | rebus dan lecek halus
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair | boleh digantikan dengan santan kotak. BELI ONLINE DI SINI
2 sudu makan udang kering | rendam sehingga lembut
Bahan untuk hiasan:
4 biji telur rebus | potong dua
2 tangkai sawi | potong dan rebus
Bawang goreng
Limau kasturi | potong dua
Taugeh
Daun bawang
Cili merah
Tauhu kering goreng
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air sehingga mendidih dan celur mi kuning seketika. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan rempah tumis dan kacau sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar halus bersama pes rempah kari. Kacau sehingga agak garing dan betul-betul pecah minyak.
3. Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak. Kemudian masukkan air rebusan udang dan santan cair. Masak kuah sehingga mendidih.
4. Masukkan pula santan pekat, bebola ikan, kek ikan, udang, kerang, asam gelugor dan kentang (atau keledek) lecek. Kacau kuah semasa proses memasak supaya santan tidak pecah minyak.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Hidangkankan mi bersama bahan hiasan dan tuang kuah secukupnya.
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Hidangan Nasi Goreng ni memang popular di seluruh Asia. Selain negara kita Indonesia, Thailand, China dan beberapa negara lain memang hidangan ini jadi kesukaan ramai penduduknya.
Tetapi jika diimbas sejarah, sebenarnya ia berasal dari negara China. Apapun inilah hidangan yang sesuai dimakan bila-bila waktu, makan tengahari ke, makan malam, petang boleh aje.
Nah ini 3 resipi nasi goreng dari Indonesia dan Thailand. Buat sendiri boleh ulang makan banyak kali kan.
1. NASI GORENG KAMBING INDONESIA
BAHAN-BAHAN:
300gm daging kambing, dihiris tipis atau dipotong dadu kecil
450gm nasi sejuk
Minyak masak secukupnya
100ml air rebusan daging kambing
2sm kayu manis
1 helai daun bay
Bahan Kisar:
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah
2 biji cili padi
¼ sudu teh serbuk kunyit
¼ sudu teh jintan
2 biji buah pelaga, haluskan
2 kuntum bunga cengkih
Kicap manis secukupnya
Garam secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali 2. Masukkan kayu manis, daun bay dan bahan-bahan kisar, tumis sehingga naik bau. 3. Kemudian masukkan daging kambing ke dalamnya, kacau rata dan biarkan seketika. 4. Masukkan pula air rebusan kambing, biarkan mendidih sampai daging kambing empuk dan kuah pekat. 5. Masukkan nasi dan kicap serta garam ke dalamnya, kacau sehingga rata sehingga nasi mula kelihatan mengering. 6. Angkat dan sedia untuk disajikan.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Kacau goreng Jenis masakan : Inspirasi sajian Indonesia Keistimewaan : Sesuai untuk sarapan, tengahari petang, mahu pun malam Anggaran kos : RM15
Info Chef : Nasi goreng berempah yang lazat dengan ramuan daging kambing berempah.
2. NASI GORENG BATAM
BAHAN-BAHAN :
150 gm nasi putih
2 biji telur ayam
5 ekor udang harimau
5 keping isi ayam /dihiris
1 ekor sotong putih/dihiris
2 ulas bawang putih /dititik
2 biji bawang merah/ dihiris
5 ekor udang kering/ditumbuk
2 sudu makan pes cili kering
3 sudu teh kicap pekat
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk hiasan :
Telur sarang
Keropok udang
Acar mentah
Chicken boxing
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan udang kering. 2. Masukkan pes cili kering dan tumis hingga garing, dan masukkan kicap dan telur. 3. Masukkan ayam, udang dan sotong sampai separuh masak dan masukkan nasi. 4. Gaulkan sampai garing. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa 5. Hidangkan bersama keropok udang dan bahan hiasan yang lain.
Saiz hidangan : 1 orang Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Nasi Keistimewaan : Set makanan lengkap, boleh menjadi sajian pagi, tengahari mahu pun petang Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF: Untuk nasi tahan lama, masa masak nasi perah sedikit jus limau nipis ke dalam berasa yang sudah disukat air. Jangan risau rasa tak berubah dan menjadi lambat basi.
3. NASI GORENG TOM YAM
BAHAN-BAHAN :
2 sudu besar minyak masak
1 biji telur
1/4 bawang besar
75 g isi ayam
5 ekor udang
3 sudu besar sayur campuran
1/2 sudu besar pes tom yam
250 g nasi sejuk
1 sudu kecil sos ikan
Sedikit perahan jus limau
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ½ sudu minyak dalam kuali dan goreng telur yang dipukul cara dadar. 2. Potong telur dadar dalam kepingan kecil. Ketepikan. 3. Panaskan baki 1 ½ sudu besar minyak dalam kuali. Masukkan bawang ke dalam kuali dan tumis sehingga wangi. 4. Masukkan ayam, udang dan kacau sehingga ia separuh masak, diikuti dengan sayur campuran. 5. Masukkan pes tom yam dan kacau sebati sebelum masukkan nasi sejuk. 6. Tambah sos ikan dan telur ke dalam kuali. Kacau secara berterusan untuk rasa yang sebati dengan semua bahan-bahan. 7. Sendukkan nasi goreng yang telah siap dan masukkan perahan jus limau. 8. Siap untuk dihidangkan.
Bagi yang sangat mementingkan kesihatan, jus buah-buahan tanpa gula adalah pilihan yang terbaik. Ini kerana setiap jenis buah mempunyai khasiat yang tersendiri. Ia bukan sahaja enak bahkan mampu memberi pelbagai khasiat pada tubuh sama ada untuk detoks, tingkatkan imunisasi dan sebagainya. Apa kata anda cuba 10 resipi jus sihat daripada MBG yang kami kongsi ini. Sangat mudah untuk dibuat dan jika inginkan buah-buahan yang segar dan bermutu tinggi, anda boleh membelinya di mana-mana outlet MBG.
JUS ANGGUR PISANG BERSAMA PIR
BAHAN-BAHAN:
1 biji pisang | hiris
1 biji buah pir | hiris,buang biji
10 biji anggur
Air masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Kisar buah pisang, pir dan anggur hingga lumat dan sebati. Tambah sedikit air mengikut keperluan.
Sedia dinikmati.
Info chef: Elok untuk membantu mengawal paras gula dalam darah.
JUS BUAH NAGA DAN OREN BERSAMA EPAL
BAHAN-BAHAN:
½ biji buah naga | hiris
1 biji buah oren | hiris, buang biji
1 biji buah epal | hiris buang biji
Air masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan buah naga, buah oren dan buah epal. Kisar hingga sebati. Masukkan air secukupnya.
Tuang ke dalam cawan. Sedia dinikmati.
JUS JAMBU BATU, EPAL DAN OREN
BAHAN-BAHAN:
1 biji epal | buang biji, potong dadu
½ biji jambu batu | buang biji, potong dadu
1 biji oren | buang kulit dan biji, potong dadu
Air masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan semua buah di dalam pengisar dan kisar hingga hancur dan halus.
Masukkan air secukupnya
Tuang ke dalam bekas dan sedia dinikmati.
Info chef: Membantu melancarkan perkumuhan.
JUS BERI YOGURT
BAHAN-BAHAN:
1 biji buah pir | potong
20 biji beri biru
5 biji strawberi
Sedikit yogurt kosong
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
Campur kesemua buah-buahan bersama yogurt ke dalam pengisar. Kisar hingga hancur.
Masukkan sedikit air jika perlu.
Tuang ke dalam bekas dan sedia dinikmati. Bagus untuk membantu sistem penglihatan.
Info chef: Boleh tambah ais jika suka.
JUS KIWI DAN NANAS
BAHAN-BAHAN:
¼ biji nanas | buang kulit
2 – 3 biji buah kiwi | buang kulit
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan hirisan nanas dan kiwi ke dalam pengisar.
Tambah sedikit air jika perlu.
Tuang ke dalam bekas dan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Berkhasiat untuk menghalang osteoporosis.
JUS MANGGA LOBAK MERAH DAN EPAL
BAHAN-BAHAN:
1 batang lobak merah | kupas kulit
1 biji pir | buang kulit, potong dadu
1 biji epal | buang biji, potong dadu
1 biji mangga | buang biji dan kulit
Air masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan semua buah ke dalam pengisar dan kisar hingga halus dan lumat.
Masukkan sedikit air masak jika perlu.
Tuang ke dalam bekas dan sedia dinikmati.
Info chef: Bagus untuk menyejukkan badan dan membuang toksin di dalam badan.
JUS PISANG SITRUS
BAHAN-BAHAN:
1-2 biji pisang | buang kulit
1 – 2 biji oren | buang kulit dan biji
1 biji perahan lemon
CARA MEMASAK:
1.Kisar buah pisang dan oren ke dalam pengisar hingga halus.
Masukkan perahan lemon. Kisar sekejap lagi.
Tambah air jika perlu. Tuang ke dalam bekas dan sedia dihidangkan. Boleh tambah ais jika suka.
Info chef: Kaya antioksidan dan memberikan rasa tenang.
JUS SADERI DAN EPAL HIJAU
BAHAN-BAHAN:
2 – 3 batang saderi
1 -2 batang timun Jepun | kupas kulit
1-2 biji epal hijau | buang kulit dan biji
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
Kisar batang saderi, epal dan timun hingga lumat. Masukkan air jika perlu.
Tuang ke dalam bekas dan sedia dinikmati.
Info chef: Membantu mengurangkan kolesterol.
JUS UBI BIT MERAH OREN DAN EPAL
BAHAN-BAHAN:
1 biji ubi bit merah | kupas
1-2 biji oren | kupas kulit dan buang biji
1-2 biji epal | kupas kulit dan buang biji
Air masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Kisar ubi bit merah, oren dan epal hingga hancur dan lumat.
Tambah sedikit air jika perlu dan kisar lagi.
Tuang ke dalam bekas dan sedia dinikmati.
Info chef: Menurunkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan stamina.
JUS BUAH NAGA BERSAMA STRAWBERI DAN YOGURT BERSUSU
BAHAN-BAHAN:
5-6 biji buah strawberi segar
½ biji buah naga
Sedikit yogurt kosong
Sedikit susu segar
CARA MEMASAK:
Kisar buah naga, strawberi hingga hancur.
Masukkan yogurt dan susu. Kisar lagi.
Tuang ke dalam bekas dan sedia dinikmati.
Info chef: Anti anemia dan menguatkan tulang. Boleh masukkan sedikit pemanis kurma jika suka.