![tongkeng ayam cili apdi](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-38.png)
Ada yang panggil buntot ayam, tongkeng ayam dan punggung ayam tapi tidak semua orang yang makan bahagian ini. Tapi siapa yang gemarinya kerana rasa lebih berlemak dan juicy.
TONGKENG AYAM GORENG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
- *Tongkeng ayam (dibersihkan atas bawah)
- *Lada hitam
- *Asam keping (rachik halus Dan rendam dalam air)
- *Gula
- *Light soya sauce (atau garam)
BAHAN TUMBUK:
- *Cili padi kampung
- *Cili Burung (extra kick)
- *Bawang putih
- *Bawang kecil India
CARA MEMASAK:
- Tongkeng digaul bersama garam, kunyit dan sedikit lada hitam. Goreng hinngga garing.
- Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
- Masukkan air asam keping dan juga asam keping yang diracik.
- Perasakan dengan gula, lada hitam dan light soya sauce secukup rasa.
- Bila sudah pecah minyak baru masukkan tongkeng.
KREDIT RESIPI DAN GAMBAR: Arbi Mohd Arbi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Lemak Cili Padi Itik Salai & Sambal Udang Petai Cara Chef Mummy.
![Masak Lemak Cili Padi Itik Salai & Sambal Udang Petai Cara Chef Mummy.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/01/127392.jpeg)
Itik Salai Gulai Lemak Cili Padi dipadankan pulak dengan Sambal Udang Petai memang terbaiklah, orang Negeri Sembilan memang tak tolak punya. Rasa pedas sedap itu menjadikan ramai ketagih dengan dua menu ini. Apa lagi kalau resipinya dikongsikan oleh yang pakar dalam memasak, iaitu Chef Mummy dari Armada Hotel, Chef Mummy memang lagend dalam bab masak tradisional Melayu, Nak tau sejauh mana keenakannya, korang boleh cuba dua resipi yang dikongsikan oleh Chef Mummy. t
.
ITIK SALAI GULAI LEMAK CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
- 1kg itik salai
- 300ml santan pekat
- 2 keping asam keping
- 4 helai daun limau purut
- 3 batang serai | titik
- 3cm lengkuas | ketuk
- Garam & gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 15 biji cili padi
CARA MEMASAK:
- Potong kecil itik salai, kemudian bersih dan toskannya.
- Masukkan itik salai dalam kuali atau periuk, diikuti dengan bahan kisar.
- Masukkan juga serai, lengkuas dan daun limau purut.
- Masukkan sedikit air, biarkan mereneh supaya isi itik salai sebati dengan bahan kisar.
- Apabila isi itik masak, masukkan santan pekat, jika terlalu pekat tambah sedikit air.
- Masukkan asam keping dan terus kacau atas api sederhana.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Tutup api dan Itik Salai Gulai Lemak Cili Padi sedia dihidangkan.
.
SAMBAL UDANG PETAI
BAHAN-BAHAN:
- 500gm udang kertas saiz XL | buang janggut, bersih dan tos
- 250gm isi petai
- 1 biji bawang besar |hiris bulat
- 200gm cili kisar
- 150gm bawang merah | kisar
- 100gm bawang putih | kisar
- 100gm halia | kisar
- 2cm belacan
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng udang dan menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, goreng udang dan petai secara berasingan dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
3. Tumis bahan kisar hingga wangi, kemudian masukkan cili kisar dan belacan.
4. Kacau rata hingga naik bau.
5. Masukkan udang, kacau rata, kemudian tambah bawang Holland dan petai goreng tadi.
6. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
7. Tutup api dan Sambal Udang Petai sedia dihidangkan.
Cara Mudah Buat Sosej Homemade Ikut Resipi Ni, Takda Bahan Pengawet Pun.
![Cara Mudah Buat Sosej Homemade Ikut Resipi Ni, Takda Bahan Pengawet Pun.](https://cdn.rasa.my/2018/10/20-RESIPI-SARAPAN15.png)
Cara mudah buat sosej homemade guna bahan segar dan paling penting tak perlu bahan pengawet. Sesuai untuk hidangan sekeluarga dan anak kecil. Jika kamu seorang ibu bekerjaya, resipi ini sangat sesuai dibuat untuk simpanan waktu-waktu kecemasan kerana ianya sudah cukup berkhasiat. Selamat mencuba.
SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- Sebiji ubi kentang
- 4-5 ketul dada ayam
- 2 biji telur
- Apa2 sayuran ( saya letak lobak & brokoli)
- Sebiji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- Sedikit lada sulah, lada hitam ( ikut rasa)
- Garam
- Tepung ubi 4 sudu dibancuh dengan setengah cawan air
CARA MEMASAK:
1.Campurkan kesemua bahan dan blendkan
2.Masukkan bahan bahan tadi kedalam plastik aiskrim.
3. Plastik aiskrim diikat kiri dan kanan.
4. Kemudian rebuskan dalam 5-8 minit & toskan.
5. Biarkan sejuk seketika (suhu bilik)
6. Goreng jika nak makan, selebihnya bole simpan dalam peti 😋
Kredit resipi: Bintu Suffyan
Tak Tahu Nak Masak Apa? Boleh Ikut Resipi Lelaki Ini, Memang Terangkat!
![Tak Tahu Nak Masak Apa? Boleh Ikut Resipi Lelaki Ini, Memang Terangkat!](https://cdn.rasa.my/2021/07/385090.jpeg)
Orang kata, lelaki ni kalau dah masuk dapur, air tangan dia tu jarang tak sedap. Memang sedap dan boleh bertambah-tambah nasi! Padahal menu lauk sama dengan mak-mak kita masak.
Haa, siapa di sini macam ni? Kalau anak-anak pula, silap haribulan lagi suka ayah yang masak daripada mak. Betul tak?
Melalui perkongsian reseipi daripada Wan Iskandar ini, menunya nampak menyelerakan walaupun jenis yang simple. Tapi yang simple tu lagi sedap kan?
AYAM GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN PERAP:
Isi ayam | dipotong kecil-kecil
Garam
Kunyit – beli online di sini
Tepung jagung – beli online di sini
Cili giling – beli online di sini
*Gaul hingga sekata. Biar selama sekurang-kurangnya ½ jam.
BAHAN LAIN:
Kacang panjang | dipotong
Bawang holland | dihiris
Cili merah besar | dihiris
CARA-CARA:
1.Panaskan minyak. Masukkan ayam yang telah diperap. Goreng sehingga warna keemasan.
2. Kemudian, masukkan kacang panjang, cili dan bawang holland. Goreng selama 2-3 minit.
3.Boleh angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan.
AYAM GORENG RANGUP BERLADA
BAHAN-BAHAN:
Ayam
Serbuk kunyit
Garam
Tepung ubi – beli online di sini
Tepung jagung – beli online di sini
Bawang merah – beli online di sini
Bawang putih – beli online di sini
Lada kering – beli online di sini
Secubit belacan
CARA-CARA:
1.Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit, garam, tepung ubi kayu dan tepung jagung.
2. Panaskan minyak. Goreng ayam hingga rangup. Angkat dan toskan. Ketepikan.
3.Goreng bawang merah, bawang putih sehingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
4. Potong lada kering dan basuh. Kemudian, goreng sehingga kelihatan lembut, angkat dan toskan. Ketepikan.
5. Kisar bawang merah, bawang putih, lada kering, secubit belacan dan garam sehingga halus.
6. Tumis bahan kisar tadi sehingga pecah minyak. Kalau nak lagi sedap, boleh masukkan gula melaka. Kalau tiada pun tak apa.
7. Apabila sudah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul sekata selama 2-3 minit. Siap untuk dihidangkan.
UDANG MASAK SOS
BAHAN-BAHAN:
Udang
Bawang merah
Bawang putih
Daun kari – beli online di sini
Sos tiram – beli online di sini
Sos cili – beli online di sini
Sos tomato – beli online di sini
Cili merah (optional)
CARA-CARA:
1.Lumur udang dengan kunyit dan garam. Kemudian, goreng udang sehingga keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Goreng garing bawang putih, merah dan daun kari. Kemudian, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata.
3. Letak sedikit air dan kacau lagi hingga sekata. Masukkan garam secukup rasa dan cili. Gaul lagi.
4. Masukkan udang yang digoreng tadi. Kacau rata. Akhir sekali, taburkan cili merah. Siap untuk dihidangkan.
DAGING MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN:
Daging
2 sudu teh sos cili
2 sudu teh sos tomato
2 sudu teh sos tiram
¾ sudu kicap manis – beli online di sini
Bawang putih
Bawang merah
Halia – beli online di sini
Cili besar merah/hijau
CARA-CARA:
1.Lumur daging dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak. Masukkan daging, bawang putih, bawang merah dan halia.
3. Goreng sehingga daging keluarkan air. Kemudian, masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau sehingga daging kelihatan sekata dan lembut.
4. Akhir sekali, masukkan cili besar. Kacau lagi. Dah siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi: Wan Iskandar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Menu Berasaskan Sambal Yang Boleh Bangkitkan Selera Makan Anda!
Rindu Nak Makan Ala Kopitiam? Ikuti Resipi Mudah Buat Seri Kaya Karamel
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: