Roti telur menu simple dan mudah nak sediakan untuk keluarga. Tambah pula bila ada roti yang tak habis dan hampir expired. Sesuai sangat nak buat roti telur untuk sarapan atau pun minum petang. Boleh cuba 5 resipi roti telur yang RASA kongsikan ini, selepas ni tiada lagi masalah roti terbuang kan?
ROTI TELUR GARING
Bahan-bahan:
4 biji telur
2 sudu besar planta
Serbuk lada putih
Lada hitam kasar
Mushroom seasoning
1 sudu kecil mayonis
Roti keping
Keju
Cara memasak:
1.Rebus telur dalam 4 biji.
2.Kupas kulit telur tu, masuk dalam mangkuk, lenyekkan dengan garfu.
Ads
3.Masuk planta, serbuk lada putih, lada hitam kasar (black pepper coarse), mushroom seasoning, mayonaise, Gaul semua sebati.
4.Letak pada roti, letak keju sekeping, sapu planta luar roti, grill atas kuali tidak melekat. Jangan letak minyak apa-apa, pusingkan sampai roti tu garing.
5.Angkat, potong tepi roti dan belah tengah, guna pisau yang tajam.
Ambil sekeping roti yang telah dipotong dan sapukan coklat atau peanut butter.
Lapis lagi sekeping roti di atas roti yang ada coklat tadi. Letak sedikit susu pekat diatasnya dan letak lagi sekeping roti. Jadi, akan ada tiga lapisan roti ya.
Kemudian, pecahkan telur dan gaul sebati putih dan kuning telur. Masa ni dah boleh panaskan kuali untuk menggoreng. Saya letak marjerin sedikit.
Celup roti ke dalam telur.
Masukkan roti yang sudah dicelup telur ke dalam kuali. Pastikan semua bahagian digoreng sehingga kekuningan.
Siap untuk diangkat. Dan boleh terus makan.
ROTI TELUR SARDIN
BAHAN-BAHAN 1 tin kecil sardin
4 biji telur
Garam
3 tangkai cili padi (dicencang)
Lada sulah
½ biji bawang holland (dicencang)
Sedikit daun sup dan daun bawang (dicencang)
Roti keping
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT 1. Lenyek ikan sardin dan sedikit sosnya.
2. Gaul ikan sardin tadi dengan telur, garam, cili padi, lada sulah, bawang holland, daun sup dan daun bawang sampai sebati.
3. Celup roti dalam adunan sardin.
4. Goreng dalam minyak masak panas seperti menggoreng roti telur biasa tu. Siap.
Salah satu menu yang paling laris jualannya bagi peniaga katering kecil-kecilan, Lyn Love ialah set nasi dengan lauk ayam goreng madu berempah. Justeru, ramai yang meminta resipi daripadanya.
“Saya tak kisah berkongsi resipi. Malah saya masukkan resipi tu di facebook saya. Semua boleh tengok dan cuba sendiri. Saya percaya pada rezeki Allah. Kadang resipi sama, tapi air tangan tak sama. Kalau ada yang yang nak guna resipi tu untuk berniaga pun, saya tak kisah,” katanya.
Lyn ialah surirumah yang membuat bisnes katering di sekitar Shah Alam, Selangor. Ramai pelanggannya terdiri daripada surirumah juga dan juga syarikat korporat sekitar Shah Alam.
“Saya ambil katering paling banyak untuk 200 orang. Saya tak boleh ambil banyak kerana kediaman saya apartment dan ruangnya terhad. Kalau terima banyak, saya berkongsi rezeki dengan kawan-kawan yang juga buat katering,” katanya yang suka berkongsi rezeki.
Jom kita lihat resipi ayam goreng madu berempah yang dikongsikan oleh Lyn.
AYAM GORENG MADU BEREMPAH
BAHAN-BAHAN
8 ketul ayam
Tepung goreng ayam secukupnya
3 sudu besar serbuk rempah kari daging
Daun kari
Madu secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Gaul ayam bersama tepung goreng ayam jenama Bestari.
2. Masukkan serbuk rempah kari daging dan daun kari. Gaul rata. Kemudian perap selama 7 minit.
3. Masukkan madu. Gaul lagi.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Jika ayam ini hendak diratah, tidak perlu dimasukkan garam.
6. Panaskan minyak masak.
7. Goreng ayam sehingga masak. Angkat. Boleh dihidangkan.
Ayam goreng berempah sedap dimakan dengan kuah kari kentang, sambal belacan dan ulam timun.
Selamat mencuba!
Selain ayam goreng berempah, Lyn turut mengambil katering menu pulut kuning dan rendang ayam yang menjadi kesukaan ramai orang. Sesuai untuk sarapan, minum petang dan juga sambutan majlis istimewa.
Pulut kuning dan rendang ayam.Pulut kuning berhias.Lyn turut menyediakan bouquet coklat harga bajet.
Suka makan roti canai tetapi paling sedap kalau dapat buat sendiri. Lebih puas dan terjamin kebersihannya. Kadang kala kalau makan di luar rupanya elok tapi rasa tidak mencapai apa yang dihajati. Keras dan tidak gebu. Apa kata canai sendiri ikut macam mana gebu yang korang nak. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Puan Normaliana Abu Bakar ini.
Minyak masak secukupnya untuk merendam dan menggoreng.
CARA-CARA MENYEDIAKAN
Campurkan tepung, gula dan garam. Kemudian masukkan telur dan air.
Uli hingga doh tidak melekat (uli lebih kurang 20 minit ). Kalau uli menggunakan tangan gunakan air suam. Kalau uli mesin gunakan air sejuk.
Bahagikan doh kepada bahagian kecil ( bahagi kepada 12 biji bola semuanya ). Ikut suka kita kalau anak 10 buat kecil, kalau anak 2 buatlah besar biar cepat siap.
Susun doh dalam bekas yang diisi minyak masak. Pastikan tepung terendam dalam minyak dan perap lebih kurang 2 jam.
Selepas dua jam, siapkan lokasi menebar. Dulang besar yang ditenggek atas baldi. Dulang kecil untuk letak roti canai.
Ambil satu bola tepung dan ratakan macam didalam gambar. Biarkan dalam 3 atau 4 minit barulah mula menebar. Proses rehat 3 atau 4 minit ini memudahkan kita menebar dan tepung jadi lebih lembut.
Mula menebar tepung menjadi bulatan lebih besar. Tarik tepung perlahan – lahan. Buat kena sabar, tarik mahu halus.
Tebar sampai penuh sedulang. Kalau betul cara tebar cantik doh tidak akan berlubang koyak macam roti kirai.
Lipat empat arah seperti dalam gambar. Roti canai sedia digoreng.
Koleksi resipi masakan Cina, sedap dan Halal. Tidak dinafikan masakan Cina sesuai dengan selera orang Malaysia. Masakan Cina sangat mudah disediakan dan bahan yang digunakan kebanyakannya terdiri daripada herba-herba yang menyihatkan tubuh badan.
Dengan itu, RASA kongsikan koleksi resipi masakan Cina yang popular di kalangan masyarakat Malaysia.
DIMSUM CENDAWAN
BAHAN KULIT:
1cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan air panas
BAHAN ISI:
200 gram ayam kisar
Sebiji telur
1/2 batang carrot (disagat halus)
Daun bawang secukupnya (boleh juga guna daun sup)
Garam secukup rasa
4 biji cendawan shitake (dipotong dadu)
2biji bawang kecil
seulas bawang putih
Cara membuatnya boleh lihat divideo ya…..Let’s Cooking!
KUETIAU SUP CHINESE STYLE
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus kuetiau
5 ulas bawang putih
1 bungkus bebola ikan
3 keping kuih ikan
1 pokok pak choy
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Secukup rasa secukupnya
BAHAN-BAHAN GARLIC CHILLI OIL:
350ml minyak masak
1 labu bawang putih
50gm chilli flakes
10gm biji bijan | disangai
1 sudu teh serbuk perasa
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 batang kulit kayu manis
2 hiris halia
Cara membuat boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
NASI GORENG TELUR CHINESE STYLE
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur | asingkan kuning telur
Nasi putih secukupnya
Minyak masak secukupnya
7 ekor udang | dikopek kulit dan dipotong kecil-kecil
2 batang sosej | dipotong dadu
½ batang lobak merah | dipotong dadu
1 sudu teh kicap manis
½ sudu teh serbuk perasa
½ sudu teh lada sulah
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
LORBAK
BAHAN-BAHAN:
Minyak secukupnya
500gm isi ayam kisar
1/2 batang lobak merah | dipotong dadu
1/2 batang lobak putih | dipotong dadu
30gm daun bawang | dihiris halus
5 ulas bawang putih | dicincang
1/2 sudu besar garam
1 biji telur
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu besar kicap manis
Fucuk | direndam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TAU FU FA
BAHAN-BAHAN:
1 liter air soya
1/2 sudu besar serbuk jeli
2 ketul besar gula melaka
2 helai daun pandan
2 cawan air
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SIZZLING YEE MEE
BAHAN-BAHAN:
Minyak masak secukupnya
Yee Mee kering
4 ulas bawang putih
2 inci halia
8 biji cendawan shitake
3 pokok pak choy
500gm ayam
8-10 tangkai cili kering
1/4 cawan kicap manis
3 sudu besar kicap masin
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk lada hitam
Bancuhan tepung jagung
1 biji telur
Pak choy
BAHAN-BAHAN CILI JERUK:
3 biji cili hijau
2 biji cili merah
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Air panas secukupnya
Cuka secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...