Petang-petang macam ni, memang enak kalau makan aneka pengat kampung. Bukan guna bahan yang sukar pun. Asasnya hanyalah santan, gula melaka, sagu dan daun pandan yang dimasak bersama ubi kayu, labu, keladi dan nangka. Jom cuba!
1. PENGAT UBI KAYU BERSAGU
BAHAN-BAHAN:
300gm ubi kayu
1 liter air
200gm santan pekat
1 ketul gula Melaka
2 sudu besar gula pasir atau secukupnya
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Masukkan air di dalam periuk, rebus ubi kayu bersama daun pandan hingga empuk.
Setelah itu, masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. Kacau sebati dan masak sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Untuk kuah pengat yang cantik, sentiasa kacau agar santan tidak berketul.
2. PENGAT LABU
IKLAN
BAHAN-BAHAN:
300gm labu
1 liter air
200gm santan pekat
1 ketul gula Melaka
2 sudu besar gula pasir atau secukup nya
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus labu bersama air secukupnya, gula melaka dan daun pandan hingga labu empuk.
Setelah itu, masukkan gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Jangan masak labu terlalu lama untuk menggelakkan ia terlebih lembik.
IKLAN
3. PENGAT KELADI
BAHAN-BAHAN:
300gm Keladi
1 liter air
200gm santan pekat
1 ketul gula Melaka
2 sudu makan gula pasir atau secukupnya
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Di dalam periuk, masukkan air bersama keladi. Rebus Keladi bersama daun pandan hingga empuk.
Masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam secukup rasa dan santan. Kacau sebati.
Masak sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Rendam sagu mata ikan sehingga kembang dengan sedikit air untuk menghasilkan sagu mata ikan yang benar-benar jernih apabila masak.
IKLAN
4. PENGAT NANGKA
BAHAN-BAHAN:
6 ulas nangka yang dihiris
1 liter air
100gm gula pasir atau mengikut selera
200gm santan pekat
100gm sagu mata ikan
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Masak air, nangka, gula, daun pandan hingga menggelegak.
Setelah itu masukkan sagu mata ikan, garam dan santan. Masak selama 5 minit atau sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Manis bubur terpulang kepada selera masing-masing. Jika mahu kurang manis, ubahsuai jumlah gula mengikut citarasa.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Tat dan pai nampak seakan sama kerana keduanya menggunakan kulit pastri. Cara menguli penting untuk mendapat kulit tat/pai yang rangup. Pastri tat/pai tidak boleh diuli terlalu lama kerana haba dari tangan mempengaruhi tekstur kulit pai/tat. Pastri yang rangup dipadankan bersama keju yang lembut menjadikan tat sangat enak. Buah-buahan segar memberikan rasa yang lebih menyelerakan.
PAI CENDAWAN BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
100gm cendawan butang perang | dihiris
100gm cendawan Portobello | dihiris
3 ulas bawang putih dicincang halus
100ml krim masakan
1 kiub ayam
2 sudu makan tepung gandum
Sedikit minyak untuk menumis
Kulit Pai:
150gm tepung gandum
6 sudu makan mentega sejuk | dipotong dadu
125ml air sejuk
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak sehingga naik bau lalu masukkan cendawan yang sudah dihiris. Tumis sehingga sedikit layu.
2. Masukkan kiub ayam dan kacau seketika lalu masukkan krim dan tepung gandum. Kacau sehingga pekat dan tutup api. Ketepikan seketika.
3. Seterusnya, campurkan tepung, garam dan gula ke dalam mangkuk besar. Kemudian cubitkan mentega sejuk dengan campuran tepung sehingga bergumpal.
4. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sedikit dan uli sehingga adunan menjadi lembut. Kepalkan doh dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
5. Canai doh sederhana tebal dan letakkan ke dalam acuan pai. Isikan dengan inti pai yang telah disejukkan tadi dan tutup permukaan pai dengan lebihan doh yang telah dilubangkan sedikit.
6. Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan terlebih dahulu selama 20 minit pada suhu 180C sehingga masak keemasan.
BANOFEE PIE
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu pekat manis | direbus selama 3 jam di dalam air mendidih
2 biji pisang ranum | dihiris
Hirisan coklat secukupnya
200gm krim putar
BAHAN KERAK:
200gm biskut digestive
50gm mentega
80gm gula
50gm serbuk badam
BAHAN KRIM:
2 biji kuning telur
45gm gula kastor
25gm tepung kastad | boleh ganti tepung jagung
50gm dairy heavy cream
200gm susu segar
CARA MEMASAK:
Bagi menghasilkan kerak, campurkan biskut, serbuk badam dan gula. Kisar halus.
Kemudian cairkan mentega dan gaul bersama bahan kisar tadi. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit suhu 170⁰C. Sejukkan dalam peti sejuk.
Untuk krim pula, campurkan semua bahan dan masak di atas air kukusan sehingga kental dan sejukkan.
Pukul krim putar sehingga separa kental, masukkan krim yang dimasak tadi dan teruskan pukul sehingga kental.
Tuang susu pekat manis yang direbus ke atas kerak dan taburkan hirisan pisang.
Paip krim di atasnya dan taburkan hirisan coklat.
Sedia untuk dinikmati.
STRAWBERRY CUSTARD TART BAHAN-BAHAN: Kulit Tat:
580gm tepung gandum
340gm mentega
100gm gula ising
2 biji telur gred C
1 sudu teh esen vanila
Bahan Inti:
2 sudu makan tepung kastard
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
4 biji kuning telur
30gm mentega
1 sudu teh esen vanila
Bahan Hiasan:
Buah strawberi
Buah Raspberi
CARA MEMASAK:
Gaul bersama mentega, tepung dan gula ising.
Masukkan telur dan vanila dan uli hingga sebati.
Rehatkan doh sekurang kurangnya 30 minit dalam peti ais.
Canaikan dan masukkan dalam acuan.
Bakar pada suhu 180⁰C selama 35 minit atau sehingga masak atau kulit tat kekuningan.
Untuk menyediakan filing kastard, satukan semua bahan untuk kastard kecuali esen vanila.
Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat.
Padam api, tambah mentega dan esen vanila, kacau rata dan biar sejuk.
Tuangkan dalam kulit tat, kemudian hias dengan buah strawberi dan raspberi di atasnya.
TAT KEJU LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
Inti:
1 biji buah mangga | dipotong dadu kecil
1 biji buah naga merah | dipotong dadu kecil
1 biji kiwi | dipotong dadu kecil
200gm krim keju
50ml krim masakan
100gm gula perang
1 biji telur
Kulit Tat:
1 cawan tepung gandum
6 sudu besar mentega sejuk di potong dadu
½ cawan air sejuk
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil gula halus
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung, garam dan gula ke dalam mangkuk besar. Kemudian cubitkan mentega sejuk dengan campuran tepung sehingga bergumpal dan tambah air sejuk sedikit demi sedikit sedikit sehingga adunan lembut.
2. Kepalkan doh dan bungkus dengan pembalut plastik. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
3. Tabur sedikit tepung dan uli doh sederhana tebal dan letakkan ke dalam acuan tat. Cucuk- doh dengan garfu supaya kulit tat masak sempurna. Bakar pada suhu 180C selama 30 minit sehingga masak. Sejukkan kulit seketika.
4. Seterusnya putar telur dengan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan krim keju dan krim putar. Pukul lagi sehingga sebati.
5. Tuang bancuhan keju ke dalam kulit pai. Sejukkan seketika dan susun buah buahan mengikut citarasa anda.
6. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.
PAI LABU DAN KISMIS
BAHAN-BAHAN A:
280gm tepung gandum
115gm shortening
115gm mentega
1 biji telur
2 sudu makan air sejuk (berais)
Sedikit garam
Sedikit kuning telur | sapuan
BAHAN-BAHAN INTI:
1/2 biji labu kuning | buang kulit dan potong dadu
100gm kismis hitam/kuning | cincang kasar
5 sudu makan gula perang
1 sudu makan mentega
Serbuk kulit kayu manis secukupnya
Tepung gandum secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan A dan uli hingga sebati dan menjadi doh.
2. Simpan doh di dalam peti sejuk selama 30 minit.
3. Sementara itu, buat inti pai dengan satukan kesemua bahan di dalam kuali dan didihkan hingga masak. Sejukkan seketika.
4. Keluarkan doh daripada peti sejuk. Canaikan doh hingga menjadi dua kepingan yang nipis dan letak doh di dalam acuan pai/tart.
5. Tuang inti labu dan kismis ke dalam acuan doh dan tutup dengan sekeping doh lagi. Kemaskan keliling acuan.
6. Sapu bahagian atas doh dengan kuning telur.
7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30-35 minit atau hingga keperang-perangan.
Donat Pandan Susu perkongsian saudari Zaimah Zakaria ni nampak sedap dan gebu. Bau pandan yang harum wangi memang menambat selera. Warna hijau yang menarik dan lebih rasa lemak dengan tambahan bahan susu tepung. Nak cuba buat untuk minum petang ni? Memang sesuai sangat. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.
Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.
Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.
1.FLUFFY ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm minyak sapi
175 gm mentega
200 gm oat | dikisar
615 gm tepung gandum | diayak
320 gm gula kastor
Bahan hiasan :
Kuning telur dan badam
CARA MEMASAK : 1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati. 2. Masukkan oat dan tepung gandum. 3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda. 4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya. 5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 50 -60 keping Waktu memasak: 17 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.
2. ALMOND SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200gm mentega
80gm gula aising
250gm tepung gandum | diayak
80gm badam kisar
Bahan hiasan :
Coklat urai warna putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang. 2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh. 3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai. 4. Hiaskan dengn coklat urai putih. 5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan
Saiz hidangan : 40 keping Waktu memasak: 15- 20 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...