Apabila berfikir tentang roti bakar Perancis atau french toast, korang mesti memikirkan kepuasan kepingan roti tebal, telur yang dicelup bersama sapuan mentega dan ditenggelamkan dalam sirap maple. Ini menjadikannya salah satu pilihan sarapan paling popular di Amerika Syarikat tak kurang juga di Malaysia.

Menu hidangan sarapan pagi yang menyihatkan, sedap dan mudah. Ada 4 jenis resipi menghasilkan rasa enak. Terpulang untuk kamu buat pilihan!

1. FRENCH TOAST

BAHAN-BAHAN:

  • 2 keping roti
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil vanilla extract
  • 1 sudu kecil gula
  • ¾ cawan susu – skip sebab perlu elakkan susu buat sementara, ganti dengan air
  • 1½ sudu kecil ground cinnamon
  • Unsalted butter
  • Secubit garam

CARA MEMASAK:

  1. Pukul telur, susu, cinnamon, vanila dan gula bersama sehingga sebati dan ringan.
  2. Panaskan kuali dan letakkan sedikit butter.
  3. Celup roti ke dalam telur sehingga tenggelam dan letakkan atas kuali. Selepas 1 minit, diterbalikkan. Masak kedua dua belah sehingga menjadi perang keemasan.

Kongsi resipi: Azie Kitchen

IKLAN

2. CHOCOLATE FRENCH TOAST

BAHAN-BAHAN:

  • 6 keping roti
  • 2 bji telur
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1/4 sdu kecil gula
  • 1/4 sdu kecil esen vanila
  • kepingan coklat
  • 1 sdu besar butter/marjerin
  • secubit garam
  • sedikit gula – utuk ditabur

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Campurkan telur,susu,gula,esen vanila & garam.pukul & tuang 1/2 daripada adunan dalam bekas.
  2. Celupkan roti & susunkan kepingan coklat diatasnya.
  3. Tutup dengan sekeping lagi roti, kemudian tuang separuh lagi adunan terus ke atasnya agar keseluruhan roti disaluti adunan telur.
  4. Panaskn butter/marjerin dan gorengkn kedua2 bahagian hingga kekuningan.
  5. Setelah itu angkat & taburkan gula diatasnya.
  6. Hidangkan semasa panas.

Kongsi resipi: MyResipi

3. FRENCH TOAST ICE CREAM

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 2 keping potongan roti
  • Sedikit sapuan mentega kacang
  • 2 biji telur
  • 2 sudu krim
  • 1 camca teh esen vanila
  • Ais krim perisa vanila secukupnya
  • Sos butterscotch dan coklat urai
  • Minyak untuk menggoreng

CARA MEMASAK:

  • Satukan krim, telur,esen vanila dan kacau hingga sebati, ketepikan.
  • Sapukan mentega kacang pada roti dan tekapkan.
  • Hiris sedikit kerak di tepi roti untuk agar kemas. Celupkan roti dalam bancuhan telur dan goreng hingga keemasan.
  • Sebelum dihidangkan letakkan satu skop ais krim vanila, renjiskan sos butterscotch dan tabur coklat urai.
  • Sedia untuk dihidangkan.

4. NUTELLA & BANANA FRENCH TOAST ROLL UPS

BAHAN-BAHAN:

  • roti putih 10 keping | kerak dipisahkan
  • nutella kira-kira 1 cawan
  • pisang 2 batang , potong 10
  • telur 1 biji gred A
  • susu 2 sudu besar
  • vanila 1/2 sudu teh
  • mentega 2 sudu besar

CARA MEMASAK:

  • Gulung setiap keping roti yang sangat nipis dengan pin bergulung. Sebarkan setiap kepingan dengan jumlah Nutella yang banyak – meliputi satu sama lain. Letakkan sebilah pisang pada satu hujung dan gulungkan roti dengan ketat.
  • Dalam mangkuk kecil, pukul bersama telur, susu dan vanila sehingga digabungkan dan diketepikan.
  • Panaskan mentega dalam periuk di atas api sederhana. Dredge setiap roll melalui telur dan campuran susu, kemudian masak di semua sisi dalam mentega panas sehingga perang keemasan.

Kongsi resipi: comfortablefood.com