Suka makan Nasi Daging? Ada resipi mudah yang guna Kurma Daging yang hangat dikongsi di aplikasi Tiktok. Resipinya sangat mudah. Hanya menggunakan Kurma Daging Adabi dalam tin, anda boleh menyediakan sajian istimewa ini dengan begitu mudah sekali. Menerusi perkongsian saudari Cik Sara, beliau tunjukkan cara-cara untuk menyediakan hidangan Nasi Daging menggunakan Kurma Adabi. Selamat mencuba!
RESIPI NASI DAGING GUNA KURMA DAGING ADABI
BAHAN-BAHAN:
1 tin Kurma Daging – beli online disini
Beras (anggaran 2-3 orang makan) – basuh bersih
Air secukupnya
Lobak merah – potong kecil
Bawang merah – potong
Cili – jika suka
1-2 helai daun pandan
Rempah 3 sekawan
CARA MEMASAK:
1.Panaskan sedikit minyak atau mentega, tumis bawang merah, rempah 3 sekawan dan daun pandan hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan Kurma Daging. Kacau seketika.
3. Masukkan beras yang telah dibasuh bersih ke dalam periuk nasi bersama bahan tumis tadi.
4. Tambahkan air mengikut sukatan biasa anda guna untuk masak nasi.
5. Tekan ‘on’ dan tunggu nasi masak.
6. Nasi Daging sedia untuk dinikmati. Boleh dihidang bersama air asam, acar, dalca, Ayam Masak Merah dan sebagainya mengikut selera masing-masing.
NOTA:
- Jika tiada masa, boleh sahaja masukkan beras, Kurma Daging dan air (sukatan biasa anda guna untuk masak beras) terus ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa.
- Ada juga yang memasak nasi ini dengan sukatan 1 tin Kurma Daging = 2 1/2 @ 3 pot beras.
Kredit resipi & foto: Cik Sara
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sup Bebola Tepung Pulut. Inti Penuh & Sedap Makan Dengan Minyak Cili
Chocolate Crinkle Cookies. Sedap Sampai Tak Boleh Henti Mengunyah
Cara Salut Tepung Pada Ayam Supaya Rangup & Berkerinting Bila Digoreng
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Tomato Dan Ayam Masak Merah Menu Kombo Yang Disukai
Tak lama lagi raya dah nak tiba. Pastinya hidangan istimewa mahu dihidangkan untuk keluarga. Maka kita hidangkan dua menu kombo iaitu nasi tomato dan ayam masak merah yang akan buat anda melekat di meja makan. Aroma bau kedua masakan ini sungguh membuka selera.
NASI TOMATO
BAHAN-BAHAN
5 cawan beras biasa / beras Basmathi
5 cawan air
4- 5 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
10 kuntum bunga cengkih
4-5 biji buah pelaga
1/ 4 cawan minyak zaitun (kalau tak ada boleh ganti dengan minyak masak)
2 sudu besar menggunung minyak sapi (kalau tak ada boleh guna mentega)
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar gula
1/ 2 sudu besar garam
3-4 helai daun pandan di simpul
3 sudu besar tomato puri
4 biji tomato
2 biji bawang besar*
8 ulas bawang putih*
2 ketul halia sebesar ibu jari*
Bahan bertanda * dikisar atau dihiris halus
CARA MEMASAK:
1. Rendam Beras
Mula-mula rendamkan beras supaya beras masak elok bila dah dicampur dengan bahan-bahan lain. Beras direndam selama 15-20 minit. Kalau guna beras basmathi, rendam lama sikit dalam 30 minit. Kemudian, basuh dan toskan.
2. Tumis Bahan
Cairkan minyak sapi dan minyak masak / minyak zaitun dalam sebuah periuk di atas api yang sederhana. Tumiskan rempah-rempah kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang. Seterusnya masukkan bahan yang di hiris dan kacau hingga berbau wangi.
3. Masukkan Beras
Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit. Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato puri, simpulan daun pandan, gula dan garam secukup rasa.
4. Pindahkan Ke Rice Cooker / Masak Seperti Biasa Akhir sekali pindahkan semua bahan dalam periuk ke rice cooker dan masak seperti biasa.
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam – potong kecil, basuh bersih
3 biji bawang besar (saiz besar tau)*
4-5 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*
3-4 senduk cili kisar
5 sudu besar sos cili
2 biji tomato
2 batang serai – diketuk
1 kulit kayu manis
3 bunga lawang
5 buah pelaga
Garam dan gula secukupnya
Kisar semua bahan bertanda *
CARA MEMASAK:
1. Goreng Ayam
Macam biasa, mula-mula gaulkan ayam dengan garam, kunyit. Panaskan kuali, bubuh minyak dan goreng. Tak payah garing sangat ye sebab lepas ni kita nak bubuh dalam lauk.
2. Tumis Rempah & Bahan Kisar
Kemudian tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sampai naik bau.Masukkan serai, kacau sekejap. Lepas tu masukkan bahan kisar yang bertanda *. Tumis sampai garing.
3. Masukkan Cili Kisar
Seterusnya masukkan cili kisar dan tumis lagi sampai garing.
4. Perasakan
Akhir sekali perasakan dengan gula, sos cili dan tomato. Biar sekejap dan kacau sesekali. Perisakan dengan garam pulak. Lepastu bolehlah masukkan ayam yang dah digoreng awl-awal tadi. Terjunkan semua dan gaul sebati.
Siap!
❤️❤️❤️
Kredit : Rozelkitchen
Resipi Asam Gumpal. Kuih Tradisional Popular Di Bulan Puasa.
Resipi Kek Pandan Kampung Paling Sedap. Masak Guna Dapur Gas Je
Zalina Kongsi 5 Bakeri Popular Super Sedap , Amat Laris Di Kafenya Zalynz Oven
Sekiranya anda ke Seksyen 3, Shah Alam pasti mata tertumpu melihat kafe berwarna merah jambu. Aroma semerbak bau bakeri dan pasteri yang dibakar segar di dapur kafe menjadi tarikan pelanggan ke sini.
Pemiliknya yang juga blogger dan pengajar kelas online bakeri dan pastri Zalina Zainal sudi berkongsi lima menu bakeri dan pasteri yang menjadi tarikan dan cukup laris di sini.
Jom kita semak resipi dari Zalynz Oven ini…
1. BOMBOLINI BISCOFF CREAMCHEESE
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 500gm tepung protein tinggi (tepung roti)
- 100gm gula kastor
- 100gm margerin atau mentega
- 2 biji telur gred B (100gm)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh @ 5gm garam halus
- 2 sudu teh @ 10gm susu tepungg
- 1 sudu teh bread improver
- 1 paket yis kering (11gm)
Bahan krim keju biscoff :
- 250gm krim keju
- 120gm gula ising | yang telah diayak
- 50gm Lotus Biscoff Spread
- 200gm non dairy whipping cream
- Snow powder secukupnya (sejenis serbuk gula untuk menyalut bombolini)
CARA MEMASAK :
Cara Penyediaan Doh :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh 40gram. Susun doh atas dulang pembakar yang telah ditabur dengan sedikit tepung.
8. Tunggu doh cukup kembang. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng hingga perang kedua-dua bahagian atas dan bawah Bombolini.
9. Toskan atas tisu dapur, Bila dah sejuk boleh salut bombolini dengan snow powder.
10. Paipkan dengan krim keju Biscoff Cream.
11. Hias dengan biskut Lotus Biscoff. Sedia untuk dihidang.
Cara penyediaan krim keju biscoff :
1. Pukul krim keju dan gula icing.
2. Masukkan biscoff spread dan pukul rata.
3. Dalam bekas berasingan pukul non dairy whipping cream hingga kental.
4. Campurkan keduanya dan kaup balik hingga kental
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM15
INFO CHEF : Pastikan bombolini usah kerap dibalikkan dalam kuali. Cukup 2 atau 3 kali sahaja.
2. ROTI CREAMCHEESE OREO
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi (tepung roti)
- 100gm gula kastor
- 100gm margerin atau mentega
- 2 biji telur gred B (100gm)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh @ 5gm garam halus
- 2 sudu teh @ 10gm susu tepungg
- 1 sudu teh bread improver
- 1 paket yis kering (11gm)
Bahan krim keju :
- 250gm krim keju
- 120gm gula ising | yang telah diayak
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 50gram setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh 15 minit.
8. Gelek doh dan boleh masukkan doh dalam acuan roti saiz 15sm. Biar doh naik kembang ¾ cup. Tekan bahagian tengah doh dengan jari.
9. Sapu susu cair atas doh dan paipkan inti krim keju.
9. Tabur sekeliling atas doh dengan serbuk oreo, tunggu doh kembang paras acuan.
10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
11. Selepas bakar boleh dihias bahagian tengah roti dengan serbuk biskut Oreo.
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM12
INFO CHEF : Satu adunan ini boleh dapat 20 biji roti.
3. KEK COKLAT LEMBAB
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek coklat :
- 300gm tepung gandum
- 400gm gula kastor
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 100gm serbuk koko
- 4 biji telur gred B
- 250ml susu cair
- 250ml minyak jagung
- 250ml air panas
Bahan krim coklat ( sapuan dalam lapisan kek):
- 200gm coklat coin (zalina guna beryl’s)
- 200gm whipping cream UHT ( dairy, zalina guna Anchor)
- 300gm whipping cream ( non dairy,zalina guna Value Pride)
Bahan coklat ganache (topping) :
- 300gm coklat coin
- 250gm whipping cream UHT ( dairy,Zalina guna Anchor atau Emborg)
- 200gm whipping cream (non dairy)
CARA MEMASAK :
Cara memasak kek coklat :
1. Ayakkan tepung, serbuk koko,baking powder dan bikabonat.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang pada kelajuan tinggi.
3. Perlahankan kelajuan. Masukkan minyak jagung.
4. Masukkan susu cair .
5. Berhentikan mixer. Kemudian masukkan tepung. Sambung pukul pada kelajuan perlahan.
6. Berhentikan mixer lagi sekali. Masukkan air panas. Kacau dulu guna spatula.
7. Kemudian baru pukul dengan mixer pada kelajuan perlahan.
8. Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang.
9. Kalau guna loyang, sapukan marjerin dan alaskan loyang dengan baking paper.
10. Kalau tuang pada acuan aluminium, hanya tuang separuh bekas.
11. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30 – 35 minit (ikut adunan dan saiz loyang ) atau hingga masak.
12. Berat adunan lebih kurang 1680 gram.
Langkah menyediakan kek coklat dengan krim coklat:
1. Sediakan kek dan sediakan krim coklat
2. Lepa krim pada lapisan kek
3. Simpan dalam peti chiller lebih kurang satu jam
4. Sediakan coklat ganache, sejukkan sekejap
5. Curah coklat ganache atas kek.
Cara penyediaan krim coklat:
1. Masukkan coklat coin dan whipping cream UHT ke dalam bekas aluminium.
2. Panaskan secara double boiler sehingga coklat cair sepenuhnya, dikacau selalu.
3. Sejukkan sebentar.
4. Pukul whipping cream (non dairy) hingga kental.
5. Coklat ganache dan whipping cream digaul rata menggunakan spatula.
Cara penyediaan coklat ganache :
1. Masukkan coklat coin dan whipping cream (dairy) dalam bekas aluminium
2. Masukkan whipping cream yang sudah dipukul kental. Masukkan ke dalam bekas aluminium tadi
3. Panaskan secara double boiler hingga coklat cair sepenuhnya.
4. Sentiasa dikacau selalu, sejukkan sebentar sebelum dituang pada kek.
Masa penyediaan : 5 jam
Kos : RM30
INFO CHEF : Kek yang telah dilepa hendaklah disimpan dalam peti sejuk sehingga krim betul-betul keras sebelum dituang coklat ganache atas kek.
4. NUTELLA CHESSE TART
(Hidangan 75 biji)
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh tartlet :
- 500gm tepung gandum
- 250gm mentega
- 125gm gula icing
- 50gm telur
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan inti krim keju :
- 250gm cream cheese
- 50gm gula icing (diayak)
- 20gram daripada telur yang telah dikocok (atau boleh tambah sedikit sedikit mengikut kesesuaian)
- ½ sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
Cara penyediaan doh :
1. Masukkan tepung ke dalam bekas.
2. Ayakkan gula icing.
3. Masukkan mentega yang telah dipotong kecil.
4. Ramas semua bahan hingga menjadi serbuk roti.
5. Masukkan telur dan esen vanilla.
6. Uli hingga menjadi doh licin dan tak melekat di tangan.
7. Bungkuskan doh dan simpan dalam peti sejuk minimum 2 jam atau seeloknya sehari semalam.
8. Bentukkan doh ke dalam acuan. Cucuk doh dengan garfu.
9. Bakar selama 25 minit pada suhu 180 darjah celcius atau hingga nampak keperangan.
Cara penyediaan krim keju(filling) :
1. Putar krim keju hingga tidak berketul dan licin.
2. Masukkan gula icing yang telah diayak. Pukul lagi hingga licin.
3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Kaup balik adunan. Angkat sptatula dan buat pengiraan 1 hingga 10. Kalau adunan masih agak pekat, kita masukkan sedikit sedikit baki telur tadi. Adunan krim keju harus tidak terlalu cair.
4. Masukkan Nutella ke dalam kulit tart.
5. Paipkan krim keju ke atasnya. Bakar selama 12 minit pada suhu 180 darjah celcius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
6. Bila tart keju dah sejuk boleh paipkan Nutella atas tart keju dan boleh dihias dengan cip coklat.
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM15
INFO CHEF : Kulit tart boleh dibuat awal dan disimpan di dalam balang kedap udara.
5. ECLAIRS
(ANGGARAN 25 BIJI)
BAHAN-BAHAN
Bahan doh :
- 275ml air
- 100gm mentega
- 1/2 sudu teh gula
- 1/4 sudu teh garam halus
- 150gm tepung gandum
- 225gm telur gred B (ditimbang)
Bahan inti (filling) :
- 40gm kastad segera
- 100ml air sejuk
- 300gm Whipping Cream ( Zalina guna Value Pride)
CARA MEMASAK :
1. Panaskan air, mentega, gula dan garam dalam periuk hingga mendidih.
2. Kecilkan api. Masukkan tepung gandum. Kacau hingga doh tak melekat kat periuk lebih kurang 5 minit.
3. Masukkan terus doh ke dalam mixer. Pasang mixer pada kelajuan sederhana. Biarkan sehingga adunan sejuk sedikit.
4. Masukkan telur satu persatu. Putar sehingga adunan nampak licin.
5. Hidupkan oven dan panaskan selama 15 minit. Set suhu 200 darjah celcius.
6. Alas dulang dengan parchment paper(warna putih,kalau baking paper warna hitam creampuff akan melekat lepas bakar)
Boleh juga sapu margerin pada dulang kalau tak nak guna baking paper.
7. Masukkan nozzle dalam plastic kon.
8. Masukkan adunan dan paipkan.
9. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 – 20 minit kemudian turunkan suhu pada 180 darjah celcius dan bakar lagi selama 5 minit atau hingga nampak garing.
10. Jangan buka oven selagi belum cukup 25 minit. Kalau masak tak rata, selepas turunkan suhu 5 minit, boleh buka oven dan pusingkan tray dan sambung bakar lagi 3 atau 4 minit atau sehingga cukup perang.
Cara memasak filling :
1. Pukul whipping cream hingga kental menggunakan mixer.
2. Bancuh instand custard dan air sejuk.
3. Bila whipping cream dah kental, masukkan bancuhan instant custad dan digaul/kaup balik menggunakan spatula.
4. Potong eclairs kepada 2 bahagian
5. Gunakan nozel bintang dan paipkan krim ke atas bahagian bawah Eclairs.
6. Bahagian atas eclairs dicelup dengan coklat bar atau coklat coin yang telah dicairkan secara kaedah double boiler.
7. Boleh hias bahagian atas eclairs dengan bebola manik.
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM10
INFO CHEF : Boleh simpan eclairs di dalam petisejuk supaya coklat yang dicelup cepat mengeras.
Terima kasih : Zalynz Oven
No. 10, Jalan Cendana 3/13b, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor
IG @ zalynz_oven
Nak beli bahan ramuan bakeri dan pastri jom beli online DI SINI
Mencari oven terbaru, jom semak online DI SINI
JOM TENGOK VIDEO MASAKAN MENARIK DI YOU TUBE @ Majalah Rasa Official
SEMAK JUGA RESIPI-RESIPI MENARIK INI :
Cheesy Chicken & Mushroom Puff, Boleh Aje Guna Pastri Lapis Segera
Jimat Tapi Kenyang, RASA Kongsi Resipi Roti Bajet Sesuai Waktu PKPB
Sedap Makan Panas-Panas, Resipi Mudah Roti Butut Bakar Mok ‘Rare’
Buat roti bakar, itu dah biasa. Apa kata kali ini RASA kongsikan satu resipi roti bakar yang paling sedap, iaitu roti butut bakar mok ‘rare’!
Resipi yang dikongsi Afy AL Habibi ini, memang sangat nostalgia kerana menghargai sajian tradisi yang kian dilupai.
Malah resipi ini mengagung kembali budaya makanan orang lama meskipun banyak variasi yang muncul selepasnya.
ROTI BUTUT BAKAR MOK ‘RARE’
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus roti butut/roti benggali
Marjerin (saya guna Seri Pelangi sebab bau roti akan wangi berganda) – beli online di sini
2 biji telur
Seri kaya/jem/susu pekat untuk sapuan (saya guna susu pekat sebab rasa lagi sedap) – beli online di sini
CARA MENYEDIAKAN:
1. Paling penting kena ada roti butut. Guna satu plastik tu. Nama sebelah luarnya roti benggali. Kalau guna yang segi empat tu rasanya kurang kick. Betul, saya dah cuba. Potong saiznya setebal satu jari dengan pisau pemotong roti ya. Baru cantik.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Sapu marjerin tu di kedua-dua belah roti ya.
3. Kemudian, pecahkan telur dan kacau-kacau. Tak perlu campur garam sebab marjerin tadi dah ada rasa masin.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Sapu-sapu telur yang sudah dikacau tadi ke atas roti. Macam kita sapu jem atau kaya atas roti. Lebih kurang macam tu.
5. Panaskan kuali leper atau pan. Sapukan marjerin atas pan. Pastikan guna api perlahan saja.
6. Barulah dibakar atas pan tadi menggunakan api kecil sahaja. Balikkan kedua belah.
7. Tunggu sampai garing. Ulang langkah yang sama untuk masak kesemua kepingan roti tadi.
8. Siap semua, bolehlah disusun dalam dulang ke pinggan.
9. Haa ini je pilihan sapuan yang ada. Kalau nak letak kaya ke jem terpulang. Tapi percaya kata saya, letak susu paling sedap!
10. Aduhai. Melting rasanya. Makan panas-panas dengan kesayangan. Syok betul.
Kredit resipi: Afy AL Habibi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Cara Buat Apam Polkadot Comel & Lembut, Mesti Anak-Anak Suka
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: