Jom kita kongsi step-by-step cara nak buat kulit cucur badak versi Zuraida Abdullah, yang diwarisi daripada arwah ibunya.

Bahan-bahan yang digunakan pun mudah dan ringkas. Resipi ini memuatkan kuantiti bahan untuk makan sendiri dan meniaga.

 

RESIPI KULIT CUCUR BADAK GEBU, LEMBUT & MUDAH

Macam Ni Caranya Nak Dapatkan Kulit Cucur Badak Gebu, Lembut

BAHAN-BAHAN (untuk makan sendiri):

1kg ubi keledek oren (ini untuk makan sendiri) | dikukus hingga lembut
200gram tepung gandum (jenama apa pun boleh) – beli online di sini
Secubit garam

BAHAN-BAHAN (untuk meniaga):

10kg ubi keledek oren (ini kalau nak buat berniaga) | dikukus
2kg tepung gandum
1 sudu bukit garam

TONTON  Dapur Rasa Live: Roti Pintal Kurma 

IKLAN

TONTON Dapur Rasa Live: Spageti Sos Rendang 

CARA BUAT

1. Kukus ubinya (sifat ubi keledek oren serap air, tak boleh rebus nanti asyik tambah tepung pun tak akan cantik adunan, malah bertambah lembik).

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

Macam Ni Caranya Nak Dapatkan Kulit Cucur Badak Gebu, Lembut
2. Cucuk-cucuk ubi. Nampak dah lembut, keluarkan dan lenyek. Jangan lupa taburkan secubit garam. *Klik di sini (cara nak lenyetkan)

Macam Ni Caranya Nak Dapatkan Kulit Cucur Badak Gebu, Lembut
3. Sejukkan. Bila dah suam, boleh masukkan tepung. Uli-uli. Bila dah siap, bolehlah masukkan inti. *Klik di sini (cara nak gaulkan)

Macam Ni Caranya Nak Dapatkan Kulit Cucur Badak Gebu, Lembut

IKLAN

4. Bulat-bulatkan macam dalam gambar. *Klik di sini (untuk bulat-bulatkan)

Macam Ni Caranya Nak Dapatkan Kulit Cucur Badak Gebu, Lembut

BAHAN INTI:

Cili (ikut suka pedas)
Halia (besar ibu jari) – beli online di sini
10 batang serai
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
4 sudu jintan manis
Serbuk kunyit (ikut suka)
Udang geragau atau kering (letak lebih)
2 biji kelapa parut
Garam, perasa & gula

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

CARA BUAT:

IKLAN

1. Kisar semua bahan kecuali udang, kelapa parut dan garam. Kemudian, tumis bahan kisar tersebut.
2. Masukkan kelapa, udang, serbuk perasa dan gula. Kacau sebati.
3. Kalau ada air kelapa, boleh gunakan untuk inti. Kalau tak ada, guna air biasa. *Klik di sini (cara letak inti)

Macam Ni Caranya Nak Dapatkan Kulit Cucur Badak Gebu, Lembut

Kredit resipi: Zuraida Abdullah

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Cara Buat Dumpling Wrapper Sendiri & Inti Gyoza Ayam, Sedap!

Pilih Ikan Tongkol Putih, Rupanya Sedap Buat Masak Sambal

Resipi Tauhu Begedil Berbaloi Dicuba, Sedap & Mudah 

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI