Ada siapa di sini peminat kek sarang semut? Atau ada juga yang panggil kek gula hangus? Bila tengok kejadian kek sarang yang sempurna dengan lubang-lubangnya, memang geram kan.

Tambah pula, kek cukup rasa. Tak manis sangat dan sedang-sedang saja. Memang nikmat bila dapat makan untuk minum petang.

Tapi kan, dengar kata bukan senang nak buat kek sarang semut ni ye. Apa kata kita tengok resipi daripada Syafawatie Yatiey ini, yang hanya menggunakan kaedah kukus saja.

Nampak senang kan? Jom kita tengok bahan-bahan untuk membuatnya.

 

KEK SARANG SEMUT

Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni! 

BAHAN-BAHAN:

1 cawan gula – beli di sini
1 cawan air panas
2 sudu marjerin atau mentega – beli di sini
4 biji telur (gred A atau B)
1 cawan susu pekat (kalau tak nak manis, boleh letak ¾ cawan saja) – beli di sini
Esen vanilla – beli di sini 
1 cawan tepung gandum – beli di sini 
2 sudu kecil soda bikarbonat – beli di sini 

Dapatkan Gintell DeSpace Care Massage Chair  dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan  DISKAUN EXTRA RM5!

IKLAN

CARA-CARA:

1. Masak gula sehingga menjadi perang atau nampak seperti rupa hangus. Apabila gula sudah perang, masukkan air panas. Hati-hati ketika tuang air panas kerana boleh terjadi letupan kecil. Tuang sikit demi sedikit.

Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni! 

Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni! 
2. Kemudian, masukkan marjerin atau mentega. Biarkan larut semua. Ketepikan.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni! 
3. Di dalam bekas yang lain, masukkan telur, susu pekat, esen vanila. Kacau sehingga sebati. Boleh juga gunakan cara whisk.

IKLAN

Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni! 
4. Selepas itu, masukkan tepung dan soda bikarbonat. Kacau lagi hingga sebati.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni! 
5. Apabila sudah sebati adunan kek tadi, masukkan air gula perang tadi. Kacau-kacau bagi sekata.

Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni! 
6. Tapiskan adunan sebelum dimasukkan ke dalam loyang (loyang yang digunakan ini ialah saiz 5).

Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni! 
7. Kukus selama 45 minit. Pastikan air betul-betul mendidih dan kukus dengan menggunakan api besar.

IKLAN

Geramnya Tengok Kek Sarang Semut Yang Cantik Ni! 

Sedikit tips untuk memasak kek sarang semut:

*Sapu minyak di bahagian bawah loyang sebelum masukkan adunan supaya senang untuk diterbalikkan.
*Untuk elakkan gula melekat ketika dipanaskan, masukkan 2 sudu air dan kacau sehingga gula betul-betul cair. Baru biarkan sampai jadi perang atau hangus. Guna api sederhana (tidak kecil dan tidak terlalu besar).
*Boleh gunakan gula perang untuk cepatkan proses membuat gula hangus.
*Masukkan bahan-bahan lain ketika air gula sedang mendidih.
* Jika guna kaedah bakar, panaskan oven 20 minit suhu 180°. Bakar guna api bawah 30 minit pertama atau kalau kek dah berbuih tinggi. Lepas itu, baru guna api atas bawah, fan on.

Kredit resipi & foto: Syafawatie Yatiey

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak laman web Rasa:

Cara Paling Senang Buat Bingka Ubi Kayu, Sukat Guna Cawan.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI