Raya kan sebulan dan pastinya tahun ni lebih meriah dengan adanya rumah terbuka. Stok biskut raya mungkin berkurangan jadi boleh buat tambahan biskut yang mudah dan sedap. Boleh cuba resipi biskut chocolate almond slice ni hasilnya inshaAllah tidak mengecewakan.
Biskut Chocolate Almond Slices
Bahan-bahan:
A.
250gm mentega
125gm gula aising
B.
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
C.
300gm tepung gandum
100gm tepung jagung
25gm serbuk koko
140gm badam keping
Cara membuat:
1.Pukul bahagian A hingga kembang lalu masukkan bahagian B dan pukul lagi.
2.Masukkan pula bahagian C dan kacau hingga rata.Sejukkan doh di dalam peti ais selama 20 minit.
3.Kemudian bentukkan doh segi empat dengan plastik.Sejukkan lagi sehingga keras.
4.Keluarkan doh dan hiris setebal 6 mm.
5.Susun dalam dulang yang digris dan bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 170 °c selama 15 hingga 20 minit atau sedikit kekuningan di bawahnya.Sejukkan kali kedua sis masuk tempat sejuk beku.
Kredit: Sri Anum Abdullah
Rahsia Nasi Goreng Cili Padi Sedap Rupanya Kena Tambah Isi Ikan Goreng
Anak-anak Tak Suka Makan Sayur? Buatkan Brokoli Celup Tepung Gerenti Licin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Langkah Buat Kek Gulung Cantik Bentuk
Kek gulung bukan hanya rasanya sedap malah cara menggulung kek yang cantik tanpa pecah menjadikan bentuknya tampil menarik. Suhu amat penting bila membuat kek gulung. Jangan gulung kek semasa ia panas atau bila sudah terlalu lama dibiarkan sejuk. Kek gulung boleh tahan lama jika di freezer, 1-2 bulan tetapi jika di fridge biasa dalam semingga sahaja boleh bertahan. Jom lihat cara-cara membuatnya .
BAHAN-BAHAN :
- 3 biji telur
*Telur gred A akan menghasilkan kek lebih lembut
- 60 gm tepung gandum (1/2 cawan)
- 80 gm gula pasir (3/4 cawan)
*gula halus pon boleh asal bukan gula batu
p/s: Sukatan cawan sebaiknya guna cawan yang digunakan sukat untuk buat kek. Dan guna sukatan dari penimbang adalah lebih baik.
CARA MEMASAK:
LANGKAH 1 :
- Pukul telur bagi berbuih macam ni dengan whisk. Whisk guna tangan pun boleh.
LANGKAH 2 :
- Isikan dalam mangkuk lain air panas, pastu buat teknik double boiler. Kacau selalu sehingga suam telur tadi. Dah suam, angkat/alihkan dari air panas tadi dan masukkan gula.
LANGKAH 3 :
- Setelah itu masukkan gula, kacau dengan whisk electric. Pukul hingga gebu.
LANGKAH 4 :
- Setelah adunan menjadi gebu, berhenti memukul. Untuk memastikan adunan telah gebu atau belum, uji dengan menggunakan pencungkil gigi. Kalau lidi tegak terpacak, maknanya adunan telah kembang sepenuhnya dan boleh berhenti memutar.
LANGKAH 5 :
- Masuk tepung yang dah diayak. Gaul guna spatula.
LANGKAH 6 :
- Gaul sampai sebati. Nampak macam licin macam nya haaa. Omputih panggil “ribbon stage” gittchuuu.
LANGKAH 7 :
- Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 9 inci. Bakar selama 15 minit pada suhu 170C. Pastikan ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu yang sama selama 10 minit sebelum dimasukkan kek. Letak loyang di rak tengah, menggunakan api atas bawah.
- Dah siap masak, sejukkan. Balut dengan plastik wrap seperti dalam gambar. Tujuannya bagi kek tak kering. Tunggu hingga kek betul-betul sejuk.
LANGKAH 8 :
- Untuk filling, terpulang mengikut citarasa. Boleh letak jem, nutella atau buttercream. Resipi ini menggunakan fresh cream Vivo. Caranya ialah putaer fresh cream hingga gebu. Setelah kek sejuk, bolehlah disapu.
LANGKAH 9 :
- Sapu fresh cream hingga rata dan tidak terlalu tebal. Kerana jika terlalu tebal, kek susah untuk digulung. Tabur chocolate rice jika suka.
LANGKAH 10 :
- Gulung dengan berhati-hati dan tidak tergopoh gapah. Balut kek dengan kemas dan simpan di dalam peti sejuk selama 2-3 jam sebelum dipotong. InsyaAllah jadi comey macam ni. Tak merekah. Tak pecah.
Kredit resepi & gambar: Earney Atyesha via MAHN
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Klik sini
Jom Buat Kek Strawberi, Cuma Kisar Je, Senang Betul
Kek strawberi ini, resipinya sangat ringkas. Simple! Senang sungguh cara nak membuatnya. Tak perlu mixer pun. Cuma guna mesin pengisar atau blender sahaja.
Hendak lebih sedap, boleh buat cream cheese dan jadikan sebagai topping. Jika tidak, boleh dimakan begitu sahaja.
Jom kita lihat resipinya.
KEK STRAWBERI KISAR
BAHAN A
1 cawan buah strawberi (potong kecil)
3 biji telur ayam
1 cawan gula
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
BAHAN B
Perisa strawberi secukupnya
1/2 sudu teh pewarna pink
2 cawan tepung naik sendiri (diayak dulu)
Beberapa biji buah strawberi (dipotong kecil)
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah selsius. Alaskan loyang berukuran 7 inci dengan baking paper. Sapu sedikit keliling loyang dengan minyak masak dan ketepikan.
2. Kisar halus semua BAHAN A. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan perisa strawberi dan pewarna pink. Kacau rata menggunakan spatula.
4. Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit, kacau kaup balik sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan strawberi yang telah dipotong kecil. Kacau lagi.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan tadi. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.
7. Periksa kek sama ada sudah cukup masak atau belum dengan cara cucuk lidi di tengah kek. Jika lidi keluar bersih maknanya kek telah masak.
8. Setelah masak, telangkupkan kek atas jaringan. Sejukkan kek sebelum dikeluarkan dari loyang.
9. Sedia dihidangkan.
Jika suka, boleh buat topping cream cheese.
CREAM CHEESE
1. Adun sebati 1/2 ketul cream cheese dengan 3 sudu besar gula aising.
2. Pukul sehingga gebu.
3. Sapukan atas kek yang telah siap dimasak.
Selamat mencuba!
Sumber: www.ninamirza.com
Terima kasih kerana berkongsi resipi dengan majalah RASA.
Kalau Tak Larat Nak Makan Durian Aje…, Cubalah 2 Resipi Pencuci Mulut Ni Dari Raja Buah Ini..
Bagi penggemar durian yang dah tak tahu nak buat apa dengan stok durian yang kat rumah tu, meh pakat buat dua ‘dessert’ berasaskan durian ni. Resipi ni sumbangan dari Eksekutif Chef Suhaifi Idris, Pastry Chef Norazli Amat Hamam dan Chief Baker Zaid Alwi dari Lanjut Beach & Golf Resort, Kuala Rompin Pahang
2 resepi yang patut anda cuba ni ialah Kek Keju Durian dan Puff Krim Durian.
KEK KEJU DURIAN
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm krim keju
- 175 gm gula kaster
- 3 biji kuning telur
- 200 gm krim putar
- 40 gm gelatin
- 100gm isi durian
Bahan lapisan bawah :
- 200gm biskut Orea hancur
- 120gm mentega dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Satukan biskut bersama mentega yang dicairkan, gaul rata dan terap dalam acuan kek bersaiz 25 sm.
2. Pukul krim keju bersama gula hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur dan pukul rata dan masukkan pula krim putar dan kemudian gelatin.
4. Akhir sekali masukkan isi buah durian, gaul rata.
5. Tuang dalam acuan dan simpan di dalam peti ais semalaman
KRIM PUFF DURIAN
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 500 ml air
- 150 gm mentega
- 1/2 sudu teh garam halus
- 350 gm tepung gandum | diayak
- 7 biji telur
Bahan krim durian :
- 500 gm krim putar
- 5 titik pewarna kuning
- 200 gm isi durian
CARA MEMASAK :
1. Panaskan air,masukkan garam dan mentega. Masak hingga mendidih dan mentega cair
2. Masukkan tepung gaul rata hingga menjadi doh.
3. Pukul guna mesin sehingga suam kemudian masukkan telor sebiji demi sebiji hingga doh licin.
4.Guna piping beg bentukkan di atas dulang pembakar
5. Bakar pada suhu 180°c selama 20 minit. Siap dan ketepikan
Cara masak krim durian:
6. Pukul semua bahan sehingga rata, guna piping bag dan isikan dalam puff tadi.
7. Puff sedia untuk dihidang
Kalau nak makan dah siap terhidang , dua pencuci mulut ini boleh didapati:
Kafe Strada and Anjung Braserrie, Lanjut Beach & Golf Resort