
Minggu lalu hangat mengenai Apam 3 bahan, kali ni ada resipi viral baru yang anda boleh cuba iaitu Kek Oreo Susu yang hanya menggunakan 2 bahan. Ha…tengok gambar macam sedap je. Hanya guna periuk kukusan dan tak perlu bakar pun. Jom cuba! Nanti jangan lupa komen & post gambar kek yang anda cuba buat tu ya.
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket oreo
- 100ml susu dutch lady coklat
- Semi sweet coklat cip (tambahan)
CARA MEMASAK:
- Hancur oreo dgn cream sekali (saya blend jer).
- Kemudian, tuang susu. Kacau sampai rata.
- Masukkan ke dalam loyang.
- Kukus selama 20 minit dengan api kecil.
- Untuk topping atas tu, cairkan coklat cip menggunakan teknik ‘double-boiler’. Kemudian sapu atas kek.
Nota: Resipi kek ini adalah bersaiz kecil. Jika mahu kek bersaiz besar, gandakan bahan 2 @3 kali. Kek dalam gambar menggunakan bahan yang digandakan 2 kali.
Kredit resipi & foto: HanNy Na
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Masak Kuih Lapis Guna Acuan Lompang.

Bagi anda yang suka makan Kuih Lapis atau baru nak cuba buat kuih tradisional ni, resipi perkongsian saudari Siti Salmah ni antara yang terbaik. Memang mudah dan senang nak ikut. Malah, ia juga cepat masak sebab guna acuan lompang dan tidak mengggunakan loyang. Jadi bagi anda yang baru nak belajar buat kuih ni, memang mudah dan boleh buat dalam jumlah yang sedikit. Jom cuba! Sedap ni kalau buat untuk minum petang.
KUIH LAPIS MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 3 ½ cawan santan pekat – guna santan kotak
- 3 cawan air
- 3 cawan tepung beras
- 6 sudu makan tepung gandum – sudu plastik
- 6 sudu makan tepung jagung
- 1 ½ cawan gula
- 1 sudu teh (sudu kfc) garam
- Pewarna merah & hijau secukupnya
- Sedikit perasa ros & pandan
CARA MEMASAK:
1. Masukkan santan dan air ke dalam periuk. Kacau rata dan panaskan hingga agak-agak suam kuku. Tutup api.
2. Kemudian masukkan semua tepung, gula dan garam. Kacau guna pemukul (whisk) supaya tidak bergentel.
3. Kacau adunan hingga sebati. Jika terlalu pekat, boleh tambah air dalam 1/2 cawan. Angkat dan tapis.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan dengan pewarna merah dan perasa ros, manakala satu bahagian lagi diwarnakan hijau dan perasa pandan.
5. Panaskan periuk kukusan dan oles sedikit minyak pada acuan lompang.
6. Tuang lapisan pertama dan kukus selama 5 minit. Sukatannya 1 sudu makan adunan untuk setiap lapisan.
7. Sebelum tuang lapisan kedua, tekan perlahan lapisan pertama tadi. Jika masih bertepung (belum masak), biarkan seketika. Jika dah masak, baru dituang lapisan seterusnya.
8. Ulang langkah melapis yang sama hingga adunan habis.
9. Setelah kuih masak, sejukkan dan bolehlah dinikmati.
Kredit resipi & foto: Siti Salmah
Resipi Biskut Choc Chip Ala Famous Amos. Mudah Tapi Sedap

Isi Kandungan
ToggleResipi biskut choc chip ala Famous Amos. Simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan..Boleh ajak anak-anak buat sama-sama.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Baizura Muhammad ini ye.
Resipi Biskut choc Chip Ala Famous Amos
Bahan-bahan:
250 gram mentega – boleh beli online di sini
1 1/4 cawan gula perang – boleh beli online di sini
2 1/2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
1 sudu kecil esen vanilla – boleh beli online di sini
Setengah cawan tepung jagung – boleh beli online di sini
1 biji telur
2 cawan coklat cip – boleh beli online di sini
1 sudu kecil baking powder – boleh beli online di sini
6 sudu besar minyak masak – boleh beli online di sini
1 sudu kecil soda bikarbonat
Almond nips / almond flakes (jika suka)
Cara Memasak Resipi Biskut choc Chip Ala Famous Amos:
Masukkan mentega, gula perang, esen vanilla dan telur. Kacau pelan-pelan untuk bagi sebati. Ramai yang buat silap kat sini. Jangan pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh.
Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau pelan-pelan. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup.
Dalam bekas yang sama tadi, masukkan pula tepung gandum, tepung jagung, soda bikarbonat, baking powder dan minyak masak. Kacau lagi bagi sebati.
Ingat! Kacau pelan-pelan sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus berhenti. Buat step seterusnya.
Bila semua dah sebati, masukkan choc chip.
Kacau lagi dengan perlahan-lahan hingga sebati dan sampai semua mesra.
Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke atau Nestum ke, boleh.
Adunan yang dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30 minit. Seeloknya tutup, nanti bercampur bau makanan lain yang ada dalam peti ais tu pula.
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Pastikan adunan tu jadi keras sikit masa ni.
Sapu dulang dengan mentega. Cubit sikit dan susun jarak-jarak dalam dulang. Cubit sikit-sikit adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyek.
Nanti bila bakar ia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yang sama.
Masa Untuk Bakar
Sebelum tu, panaskan oven suhu 150C, guna api atas bawah, kipas on. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit.
Tengok betul-betul rupa adunan ini sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet.
Ia dah mula mengembang. Jangan gatal tangan nak buka oven kejap-kejap nanti bantat jadinya.
Tadaa! Siap! Biskut choc chip ala Famous Amos yang super sedap. Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru ia crunchy.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kek Oren Tak Jemu Makan

Dalam banyak-banyak kek yang pernah dirasai, kek oren juga jadi pilihan. Rasanya yang enak buat kita tak jemu makan. Bahan-bahannya tidak banyak dan buatnya juga mudah.Kek oren paling simple dan menjadi kegemaran ramai .
Bahan-bahan:
5 biji telur B
1 cawan gula halus
1 cawan margerin (sy guna cap pelangi je)
1 sudu ovelet + sedikit esen vanila
perisa kordial oren
jus oren
orange zest
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Cara memasak:
1.Adun semua bahan ini sampai gebu
2.Masukkan perisa kordial oren (sunquick lg sedap tau),orange zest, jus oren (sebiji buah oren ambil airnya)
Mix kan lagi sekejap bg sebati..
3.Masukkan tepung gandum dan baking powder (Saya ayak 2 bahan ni 2kali ye)
Masukkan sikit-sikit.
4.Bakar selama 50min. 160°.. oven sy 25L kecik je jadi cepat panas.Ikut la kesesuaian oven akak2 semua ya..sy guna loyang 10″..
Credit : Cik Adda
#mahn