Sedapnya Kek Coklat Moist ni. Istimewa resipi ini, ia dibakar menggunakan ketuhar. Biasanya kalau Kek Coklat Moist, ianya dikukus sahaja. Anda nak cuba? Saudari Zuraita Mohd Anua ada kongsikan resipi yang dicuba dari saudari Puan Fara Bakri. Kek ni sangat-sangat moist, padat dan paling special, tak terlalu manis. Bagi penggemar tegar kek coklat, silalah cuba resipi ni. Takkan menyesal punya.
KEK COKLAT MOIST SIMPLE & MUDAH
BAHAN A:
IKLAN
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
Sedikit garam
BAHAN B:
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN C:
2 biji telur
1 cawan air panas mendidih
CARA MEMASAK: 1. Satukan bahan-bahan A. Kacau sebati menggunakan senduk. 2. Kemudian masukkan bahan B. Pukul guna mixer hingga sebati. 3. Masukkan telur ke dalam adunan. Pukul lagi hingga sebati dan adunan kelihatan sedikit pekat. 4. Akhir sekali, masukkan air panas menggelegak. Kaup balikkan guna spatula atau sudip kayu hingga sebati. 5. Tuang adunan ke dalam acuan yang telah dialas kertas baking atau oles dengan sedikit mentega. 6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 150C, guna api atas bawah selama 45 minit atau hingga masak.
IKLAN
7. Sejukkan kek dan bolehlah dituang coklat ganache.
IKLAN
BAHAN COKLAT GANACHE
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak
1-2 sudu makan serbuk coklat ( jangan letak banyak nanti pahit. Kalau suka manis, tambahkan sedikit susu pekat manis.)
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dan sebatikan. 2. Kemudian masak guna api perlahan hingga pekat.
Kek sarang semut yang juga dipanggil sebagai kek gula hangus tentu sahaja menjadi pilihan orang ramai. Walaupun ada yang mengatakan ia agak sukar untuk dibuat, tetapi bila dimakan ia memberi satu kepuasan yang tidak terhingga. Kali ini, RASA akan kongsikan satu resipi kek sarang semut yang tidak perlu perap selama 4 jam. Resipi ini dikongsi oleh Aezach AR. Ayuh kita bongkar resipinya.
RESIPI KEK GULA HANGUS / KEK SARANG SEMUT
(tak perlu perap 4 jam)
Loyang 7 X 7 inch
BAHAN A
300gm gula pasir
300gm Air Panas
125gm Butter – sejuk
5 titik butter compound
5 titik vanilla compound
CARA-CARA
Cairkan gula di dalam periuk – sehingga perang gelap.
Kemudian tuang air panas dan biarkan air gula hangus menggelegak
Masukan butter yang di potong-potong kecil bersama vanilla compound dan butter compound – ketepikan
BAHAN B
300gm Telur ( 6 biji telur size B ) – saya gunakan yang sejuk sebab simpan dalam peti sejuk
200gm Susu Pekat Manis – sejuk sebab simpan dalam peti sejuk
BAHAN C
175gm Tepung Gandum
25gm Tepung Ubi
8gm Baking Soda
– Ayak 3 kali
CARA-CARA
Kacau telur dan susu bersama menggunakan whisk . Tak perlu kembang pun. Cukup untuk sebati.
Tuang 1/3 adunan air gula Karamel tadi – suam ke dalam campuran telor/ susu tadi dan pukul menggunakan whisk sehingga berbuih.
Masukkan 1/2 bahagian tepung kemudian kacau lagi.
Masukkan 1/3 bahagian Air Gula Karamel tadi. – kacau
Habiskan campuran tepung dan Air gula karamel dan kacau sehingga sebati.
Kemudian tapis ke dalam bekas lain.
Leserkan loyang yang panas dengan minyak / non stick grease spray.
Tuang ke dalam loyang yang panas dan kecilkan api.
Panggang di atas api dapur sehingga kering dan belubang di permukaan.
Masukan ke dalam oven yang dipanaskan pada suhu 150 darjah – api atas dan bakar sehingga masak.
Sejukkan dan potong kek secara melintang.
Permukaan kek yang di panggang di atas api dapur
Kek yang hampir kering
Selepas di bakar di dalam oven pada suhu 150 darjah – api atas
NOTA:
1. Saya gunakan bekas pemanggang seperti gambar di bawah.. ntah bila bawak balik dari surabaya.😂😂😂.. lapikkan alumunium foil kemudian letak batu kerikil kecil. Saya pakai batu akuarium. Kemudian lapik sekali lagi dengan alumunium foil. Jika tiada boleh gunakan periuk sebagi ganti.
Loyang yang sudah siap di lapik
Batu yang di tutup dengan alumunium foil
Batu akuarium beli kat kedai 2 hengget
2. Cara yang saya gunakan tidak perlu peram 4 jam kerana method campuran suhu panas ( air gula karamel ) bersama dengan telor/ susu yang sejuk. Kesan campuran pada suhu yang suam akan meyebabkan protin pada telor akan stabil dan juga soda bikarbonat “bekerja” dengan mengeluarkan karbon dioksida secara cepat.
3. Jika di lihat pembuatan kek gula hangus / sarang semut yang klasik, orang dahulu menggunakan peralatan asas seperi periuk, pemukul telur, loyang bingka ataupun oven hitam cap rama2. Suhu semasa memnaggang memainkan peranan ketika pembakaran.
4. Suhu yang sekata dari batu yang panas ketika memanggang akan menyebabkan “tunnel” di hasilkan dari tindak balas bahan penaik.
5. Jika dibakar di dalam oven terus akan menyebabkan permukaan kek masak – “protein coagulate” dan karbon dioksida tidak dapat melepasi pada penghujung tunnel – permukaan kek.
Finishing – bakar di dalam oven pada suhu 150 darjah selsius – api atas
6. Saya simpan kek ni dah dekat seminggu.. makin lama makin lembap dan rasa vanilla / butter compound enhance rasa kek gula hangus / sarang semut.
Nak try buat Kek Sarang Semut ni tapi tak ada oven? RASA kongsikan seleksi ketuhar terbaik pada harga mampu milik yang boleh anda cuba. Nanti bolehlah masak macam-macam. Boleh pilih DISINIikut bajet anda.
Kek Butter atau kek mentega merupakan sejenis kek yang paling mudah dan cepat untuk dibuat. Tidak mengambil masa yang lama untuk disiapkan, bahan-bahan yang digunakan pun tidak banyak dan cara buatnya juga mudah. Inilah sebab ia menjadi. Makan panas-panas memang layan sambil minum kopi ‘O’ panas. Mari kita cuba resipi Kek Butter Unicorn seperti yang dikongsikan oleh Zaini Talib
RESIPI KEK BUTTER UNICORN
BAHAN-BAHAN:
1 ketul mentega (pure butter) – beli online 1 1/4 cawan gula kastor (nak manis boleh tambah gula) Sukatan ini tidak manis – beli online 1/4 cawan susu segar 5 biji telur saiz B Sedikit esen vanilla – beli online 2 cawan tepung naik sendiri – beli online
CARA MEMBUAT:
1. Pukul mentega dan gula. Kalau guna unsalted butter, tambah sedikit garam dalam bahan kering.
2. Masukkan telur satu demi persatu. Setiap kali masukkan telur, pastikan sebati terlebih dahulu baru masukkan yang seterusnya.
3. Seterusnya masukkan esen vanilla. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu tapi jangan terlebih pukul. Boleh guna spatula sahaja kaup balik sampai habis seli-seli.
4. Masukkan dalam loyang kalau tak nak letak warna. Kalau nak letak warna, bahagikan adunan dan masukkan dalam loyang selang-seli sehingga habis.
5. Panaskan oven. Bakar dengan suhu 160C selama 40 minit atau lebih mengikut oven masing-masing. Siap.
6. Inilah hasilnya. Hidangkan ketika masih panas. Memang sedap!
Enaknya makan kek keju panas-panas. Kalau dapat buat sendiri lagi puas menikmatinya. Buat anda yang terasa nak makan kek ini, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Maz Aries ini. Keknya lembut dan sedap..nak buat pun senang sangat..
1 cawan gula kastor
6 keping slice cheese
1/2 cawan susu cair
*semua bahan disatukn..masak hingga cair diatas api sederhana..kacau selalu supaya x berketul2 kemudian diketepikan..
3 biji telur(maz guna gred B)
250gm mentega (maz guna majerin pelangi je)
1 sudu teh esen vanila
*pukul semua bahan smpi kembang