Memang sedaplah kek ni. Walaupun bahan-bahannya agak banyak tapi berbaloi sungguh sebab sedap. Nak buat pun tengok cara-cara tu takdelah susah sangat. Jadi, boleh try buat.
Ads
COKLAT VELVET HORLICK MOIST CHEESE LELEH
Sukatan untuk 20-25 box
BAHAN A
1/2 cawan susu segar
1 sudu besar cuka masakan
1 sudu kecil emolco coklat
CARANYA
1. Satukan dan biarkan 10 minit
BAHAN B
5 biji telur ayam
1 sudu besar ovalate
1 1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil emulco red velvet
CARANYA
1. Satukan semua bahan di atas hingga kembang dan gebu.
BAHAN C
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil baking powder
Ads
CARANYA
1. Ayak semua bahan bersama dan ketepikan.
BAHAN D
1 cawan majerin cair
1/2 cawan susu segar dan BAHAN A
CARANYA
1. Masukkan BAHAN D dan BAHAN B ke dalam mixer. Mix perlahan.
2. Matikan mixer dan masukkan BAHAN C. Kacau lagi dan masukkan 1/2 cawan air panas. Kacau lagi bagi sebati.
3. Masukkan ke dalam acuan sebanyak 1/4.
4. Panaskan kukusan dan kukus selama 15 minit guna api besar.
5. Jangan lupa tutup permukaan dengan wrapping plastic.
CARANYA
1. Blend hingga sebati.
2. Tuangkan atas kek dan cucuk-cucuk pakai garfu
3. Ayakkan Horlicks atas kek.
4. Parut cheddar cheese dan tabur atas permukaan kek.
5. Simpan di dalam freezer beku.
Rasa teringin nak makan biskut memangil-mangil. Kali ni tekak terasa nak makan biskut lama iaitu semperit. Kadang tak dapat makan yang sesedap rasa. Biskut tart gulung pun kegemaran juga. Memang dua biskut ni kalau dapat yang sedap memang boleh layan sebalang.
Semperit klasik Bahan 1
250 gram marjerin / butter
3/4 cawan gula / dimesin halus
2 biji kuning telur
Sedikit esen vanilla
Gaul bahan 1 bagi rata
Cara membuat:
1.Campur bahan 1 dan 2 gaul sebati dan tak lekat di tangan. Saya guna acuan Semperit pecah 15.
2.Bakar api atas bawah suhu 160.
Tart gulung Bahan 1
250 gram butter-BELI ONLINE DI SINI
1 biji kuning telur
1 sudu teh gula halus
3 sudu teh susu pekat
1 sudu esen vanilla
Cara membuat:
1. Campur semua kacau dengan senduk agar sebati.
Bahan 2
3 1/2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh tepung kastard
Cara membuat:
1.Campur semua, masukkan dalam bahan 1. Gaul sampai jadi doh yang lembut. Kalau lembik tambah tepung gandum sikit-sikit sampai dapat doh yang sesuai dan mudah tekan pada acuan.
Cara buat inti:
1.Tiga biji nenas ambil isinya.
2.Blend tapis ambil isinya.
3.Letak pewarna kuning sikit nak bagi cantik sikit jemnya.
4.Masak dengan api yang sederhana. Sentiasa kacau, bila pekat sikit masukkan gula ikut cita rasa masing-masing.
Kalau dengan kek coklat kukus ni, takde sapa yang menolak. Kek ni sangat ringkas , lembut dan sedap. Pasti berebut nanti.Jom kita buat.
Kek coklat kukus 2 cawan serbuk koko 2 cawan gula 2 cawan minyak masak 1 tin susu cair 1 tin susu pekat dikisar hingga sebati, ketepikan.
8 biji telur dikisar dan ketepikan.
2 cawan tepung gandum 2 sudu kecil soda bikarbonat 2 sudu kecil baking powder ketiga bahan ini diayak.
Cara membuat:
1.Dalam mangkuk, masukkan bahan yang dikira berselang seli dengan tepung yang telah diayak terlebih dahulu.Nak mudah kisar semua bagi sebati. 2.Sapu planta dekat loyang terlebih dahulu dan curahkan adunan yang dikisar. 3.Panaskan air kukusan terlebih dahulu. 4.Kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
topping coklat Coklat masakan Sedikit Planta Masak secara double boile.
Selamat mencuba.
Kredit : Noriza Awang Hamat
ANDA SEDANG MENCARI PRESSURE COOKER UNTUK MEMUDAHKAN MEMASAK SUP DAN TULANG , JOM KLIK DI SINI.
Kek Pisangyang lembut gebu dan nampak urat pisang sememangnya sangat sedap dan digemari ramai. Jika resipi tersebut mudah, lagilah ramai yang suka. Bagi anda yang tercari-cari resipi Kek Pisang yang menggunakan sukatan cawan, saudari Zuhaidar Mohd Sofi ada kongsikan resipinya. Sememangnya sangat senang. Beliau juga ada berkongsi tip untuk menghasilkan kek yang berurat cantik. Resipi ini juga sesuai untuk dibakar dan juga dikukus. Jom cuba!
RESIPI KEK PISANG MUDAH & GEBU, SUKAT GUNA CAWAN JE