Memang sedaplah kek ni. Walaupun bahan-bahannya agak banyak tapi berbaloi sungguh sebab sedap. Nak buat pun tengok cara-cara tu takdelah susah sangat. Jadi, boleh try buat.

 

COKLAT VELVET HORLICK MOIST CHEESE LELEH

Sukatan untuk 20-25 box

BAHAN A
1/2 cawan susu segar
1 sudu besar cuka masakan
1 sudu kecil emolco coklat

CARANYA
1. Satukan dan biarkan 10 minit

BAHAN B
5 biji telur ayam
1 sudu besar ovalate
1 1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil emulco red velvet

CARANYA
1. Satukan semua bahan di atas hingga kembang dan gebu.

BAHAN C
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil baking powder

CARANYA
1. Ayak semua bahan bersama dan ketepikan.

BAHAN D
1 cawan majerin cair
1/2 cawan susu segar dan BAHAN A

CARANYA
1. Masukkan BAHAN D dan BAHAN B ke dalam mixer. Mix perlahan.
2. Matikan mixer dan masukkan BAHAN C. Kacau lagi dan masukkan 1/2 cawan air panas. Kacau lagi bagi sebati.
3. Masukkan ke dalam acuan sebanyak 1/4.
4. Panaskan kukusan dan kukus selama 15 minit guna api besar.
5. Jangan lupa tutup permukaan dengan wrapping plastic.

TOPPING
500 gram cream cheese jenama tartura
1/2 tin susu pekat 1cawan
1 cawan susu segar
1 cawan whipping cream

CARANYA
1. Blend hingga sebati.
2. Tuangkan atas kek dan cucuk-cucuk pakai garfu
3. Ayakkan Horlicks atas kek.
4. Parut cheddar cheese dan tabur atas permukaan kek.
5. Simpan di dalam freezer beku.

Kredit resipi: Pakcu Kek