Anak-anak kecil sedang membesar memang kuat makan. Bila tengok anak suka mengunyah, kita sebagai ibu pastinya ‘excited’ nak bagi kan? Tapi kena tengok-tengok juga jenis dan kandungan bahan makanan yang diberi. Untuk lebih selamat, anda boleh hasilkan sendiri kudapan buat si kecil anda. Salah satu yang boleh dicuba ialah Garlic Bread @ Roti Bawang Putih perkongsian Puan Aya Zuki. Resipi ni beliau olah untuk dijadikan kudapan anaknya. Hanya menggunakan 4 bahan mudah, finger food ini tentunya lebih sihat, bersih dan yang paling penting adalah air tangan ibu sendiri. Jom cuba!

 

GARLIC BREAD SEDAP & MUDAH UNTUK ANAK-ANAK

BAHAN-BAHAN:

  • Roti gardenia (potong panjang-panjang)
  • 1 ulas bawang putih
  • Sedikit Parsley flakes
  • Unsalted butter / mentega tanpa garam secukupnya

 

CARA MEMASAK:

1. Tumbuk bawang putih sampai lumat.

2. Unsalted butter dah habis. So Aya beli yang ni. Sebaiknya, beli unsalted butter ye.

IKLAN

3. Tumis bawang putih dengan mentega tadi. (Nota RASA:  untuk 1 ulas, anggaran 1 sudu teh lebih kurang.)

4. Tumis sampai macam ni. Jangan sampai hangit pula.

5. Campurkan tumisan bawang putih tadi dengan ( Nota RASA: jumlah emntega bergantung pada roti yang anda guna.)

IKLAN

6. Gaul sampai sekata.

7. Letak sikit parsley flakes. Jangan banyak sangat.

8. Gaul sampai macam ni.

IKLAN

9. Sapu dekat roti.

10. Bakar dalam oven/ pemanggang ajaib hingga garing. ( Nota RASA: Kalau guna ketuhar, suhu antara 160C dan bakar dalam 5 minit atau hingga roti nampak keperangan.)

11. Taraaaa siap! Sedia di hidang untuk si kecil anda!

INFO: Kalau ada sup cendawan, memang lagi sedap.

Kredit resipi & foto: Aya Zuki