Takde mood betul kalau nak masak tiba-tiba pisau tumpul. Nak memotong bahan untuk memasak pun jadi macam penat sebab terpaksa gunakan tenaga lebih semasa memotong. Kali ni saya nak kongsikan tips pisau kekal tajam supaya lepas ni bila korang nak masak dah tak bad mood dah.

Tips Penjagaan Pisau Kekal Tajam

Korang pernah tak potong bawang, mata terasa pedih? Itu sebenarnya tanda yang pisau korang tu tumpul tau bukan sebab bawang tu bagus atau segar.

Pertama sekali, korang kena pastikan asah pisau seminggu sekali untuk kekalkan ketajaman pisau. Setiap kali sebelum memotong bahan masakan, korang kena pastikan yang hujung pisau tajam jika tidak, asah dahulu.

Tips Penjagaan Pisau Kekal Tajam

Cara nak mengasah pisau pun kena betul tau, ada tips sikit untuk cara mengasah ni, boleh letakkan sedikit minyak kelapa pada batu asahan untuk memudahkan cara pengasahan. Paling penting sekali, megasah pada satu arah sahaja, jika bermula dengan tarik pisau ke belakang teruskan mengasah dengan cara begitu sehingga selesai.

Tips Penjagaan Pisau Kekal Tajam

IKLAN

Gunakan papan pemotong yang betul semasa memotong bahan masakan. Boleh pilih sama ada gunakan papan pemotong kayu ataupun plastik mengikut kesesuaian yang korang suka.

Tips seterusnya, pastikan cuci bersih, bilas dengan air suam dan lap sehingga kering dan barulah di simpan. Elakkan cuci pisau menggunakan mesin pencuci pinggan kerana boleh merosakkan pisau itu.

Dengan penjagaan yang betul, korang dah tak perlu kerap beli pisau baru haa jimat sikit duit. Pisau pun boleh pakai lama, nak masak pun dah tak stress sebab pisau sentiasa tajam.

Tips Penjagaan Pisau Kekal Tajam

Kredit: Dwi Ratih (ibupedia)

IKLAN

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Sambal Balado Resipi Asli Dari Indonesia Boleh Tahan Dua Minggu!

Macaroni Carbonara Lemak Berkrim tapi Tak Muak!

IKLAN

Resipi Getuk Ubi Snek Tradisional Paling Mudah Dan Sedap

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://youtu.be/j5Znmuq7irQ