Bila membersihkan lauk mentah terutama ikan dan ayam memang tak dapat lari dari bau hanyir. Kena basuh dengan sabun beberapa kali barulah bau ini hilang.

Tapi selain dari sabun ada beberapa bahan dapur yang kita boleh gunakan untuk menghilangkan bau hanyir ini dengan mudah.

Sos tomato

Ramai tak tahu selain digunakan untuk masakan boleh juga menggunakan sos tomato ini untuk hilangkan bau hanyir. Caranya cuma tuangkan sos pada tapak tangan.

Kemudian, sapu dan gosokkan sos tomato tersebut pada seluruh tapak tangan. Biarkan selama beberapa minit terlebih dahulu sebelum membilas.

IKLAN

Tip Hilangkan Bau Hanyir Pada Tangan Tanpa Basuh Berulang Kali, Guna Sos Tomato Pun Boleh

Cuka dan garam

Cuka mempunyai sifat keasidan yang lebih kurang sama seperti jus lemon. Oleh itu, ia boleh digunakan untuk menghilangkan bau hanyir.

IKLAN

Untuk dapatkan hasil yang lebih berkesan, campurkan cuka dan garam terlebih dahulu sebelum disapu pada tangan. Biarkan selama 1 minit sebelum dibilas dengan air suam.

Serbuk kopi

Pastikan menggunakan serbuk kopi yang masih belum digunakan lagi.
Caranya mudah, sapukan dua atau tiga sudu besar serbuk kopi pada tangan dan biarkan selama beberapa minit sebelum dibilas.

IKLAN
Daun ketumbar

Daun yang selalu digunakan dalam masakan Thai ini juga berguna untuk hilangkan hanyir. Ambil sedikit daun ketumbar dan terus gosokkan pada pada tangan. Bilas tangan selepas bau hanyir hilang.

Sumber: Mstar

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI