Sambal bilis boleh kata semua menyukainya. Tapi versi paling sedap adalah apabila ikan bilis terasa garing dengan sambal yang pekat.

Lauk begini makan dengan nasi panas dah cukup marvellous. Sesuai juga dijadikan bekalan untuk travel atau anak-anak asrama. Jika mahu hasil sambal begini, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Mariana Zainal.

Tip Buat Sambal Bilis Garing, Sambal Pekat

Tip Buat Sambal Bilis Pekat, Ikan Bilis Kekal Garing

Ads

Bahan-bahan

2 genggam ikan bilis (lebih pun boleh)
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar gula merah (sebab itu warnanya gelap)
1 sudu teh garam
Sedikit bahan perasa
1 keping asam keping

Bahan kisar
40 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
3 sudu besar ikan bilis yang dah dikopek
1 dan 1/2 cawan minyak masak (nak lebih pun boleh)

Cara memasak

1. Goreng ikan bilis sampai garing kemudian tos dan biarkan sejuk.

Tip Buat Sambal Bilis Pekat, Ikan Bilis Kekal Garing

2. Masukkan bahan kisar dan asam keping dalam kuali. Tumis guna api sederhana sambil kacau.

3. Bila sambal dah mula mendidih, naik minyak elok dan bertukar warna masukkan gula, garam dan bahan perasa.

Tip Buat Sambal Bilis Pekat, Ikan Bilis Kekal Garing

Ads

4. Masak hingga sambal berbuih kecil, berwarna gelap dan pekat. Kemudian boleh tutup api, biarkan betul-betul sejuk.

5. Bila sambal dah sejuk boleh masukkan ikan bilis yang dah digoreng garing tadi. Ceduk atau buang lebihan minyak, boleh simpan dalam bekas.

Tip Buat Sambal Bilis Pekat, Ikan Bilis Kekal Garing

Boleh simpan bekas yang sesuai.

Ads

Tip Buat Sambal Bilis Pekat, Ikan Bilis Kekal Garing

Selamat mencuba.

Sumber: Mariana Zainal.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI