Alang-alang satu keluarga ada di rumah dan sibuk seharian bekerja, ibu-ibu tetap akan meluangkan masa untuk memasak sajian kegemaran yang sihat buat suami dan anak-anak tersayang.

Pasti ada anak-anak yang bertanya, mak boleh ke masak sajian berbeza, tapi masih rasa sedap macam sajian di restoran? Jangan risau. Memang boleh… Inilah rahsianya.

Masakan terutamanya sajian sayuran akan jadi lebih lazat, mudah dan cepat dengan adanya Rasa Sifu™, penambah rasa semua dalam satu dengan bahan perasa lengkap “all in one”, kemanisan tiram dan aroma sedap yang menjadikan masakan anda bertambah lazat!

Nak tahu caranya? Rasa Sifu™ kongsikan 7 resipi sayur yang mudah dan boleh dimasak sepanjang minggu. Tak perlu pening lagi fikir menu. Semua resipi ini pastinya memikat selera.

Semasa memasak, jom sertai Rasa Sifu™ Peraduan Masak & Kongsi dan rebut peluang memenangi hadiah wang tunai bernilai RM500 serta pelbagai hadiah menarik lain setiap minggu bermula 15 Julai hingga 5 September 2021. Wow…Inilah peluang anda untuk masak sedap setiap hari sambil menang hadiah!

 

HARI ISNIN

OMELETTE LIPAT

Cadangan Hidangan: 4-5 orang

 

BAHAN-BAHAN A:

  • ½ biji tomato – dipotong dadu kecil
  • 150gm bayam – dipotong
  • 1½ inci lobak merah – dipotong dadu kecil
  • ½ biji bawang Holland – dipotong dadu kecil
  • 2 ulas bawang putih- dicincang
  • 1½ sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu

BAHAN-BAHAN B: DIKACAU SEBATI

  • 5 biji telur
  • 4 sudu besar susu segar
  • 1½ sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang Holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah, kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan bayam, kacau sehingga bayam lembut.
4. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan ketepikan.
5. Masukkan bancuhan telur, goreng sehingga sedua-dua belah telur masak.
6. Letakkan sayuran tumis tadi di atas telur dan bungkus mengikut lipatan kesukaan anda.
7. Ulang langkah-langkah di atas sehingga bancuhan telur habis.
8. Sedia untuk dihidang.

 

HARI SELASA

CENDAWAN TUMIS DAUN SUP
Cadangan Hidangan: 4-5 orang

IKLAN

 

BAHAN-BAHAN:

  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 biji bawang merah – dihiris
  • 2 ulas bawang putih – dihiris
  • 100gm lobak merah- dihiris
  • 1/4 cawan air
  • 200gm cendawan tiram
  • 2 tangkai daun sup – dipotong kasar
  • 1/2 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga keemasan.
2. Masukkan lobak merah, kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan air dan kacau sebentar.
4. Masukkan cendawan tiram dan kacau sehingga lembut.
5. Perasakan dengan Rasa Sifu™. Kacau goreng sehingga sebati.
6. Masukkan daun sup dan kacau seketika sebelum tutup api.
7. Sedia untuk dihidang.

 

HARI RABU

BENDI TUMIS CILI

Cadangan Hidangan: 4-5 orang

 

BAHAN-BAHAN:

  • 3 sudu besar minyak masak
  • 15 biji bendi – dipotong serong
  • 1/2 cawan air
  • 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu

BAHAN-BAHAN A: DITUMBUK

  • 2 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cili merah

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan (A) sehingga naik bau.
2. Masukkan bendi dan air. Kacau sebati.
3. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan kacau sekata.
4. Sedia untuk dihidang.

 

HARI KHAMIS

IKLAN

TAUHU & KACANG PANJANG TUMIS TELUR

Cadangan Hidangan: 4-5 orang

 

BAHAN-BAHAN:

  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 keping tauhu putih – dipotong
  • 3 biji bawang merah – dihiris
  • 2 ulas bawang putih – dihiris
  • 1 biji cili merah – dihiris
  • 350gm kacang panjang, dipotong 3cm
  • 1/4 cawan air
  • 2 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
  • 2 biji telur

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, goreng tauhu sehingga garing. Ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga wangi.
3. Masukkan kacang panjang dan kacau sebati.
4. Masukkan air dan kacau seketika.
5. Perasakan dengan Rasa Sifu™.
6. Masukkan telur dan kacau goreng sehingga telur masak.
7. Masukkan tauhu goreng dan kacau sebati.
8. Sedia untuk dihidang.

 

HARI JUMAAT

SAYUR CAMPUR SAMBAL

Cadangan Hidangan: 4-5 orang

 

BAHAN-BAHAN A: DIKISAR

  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 6 tangkai cili kering – direbus
  • 1/2 cawan air

BAHAN-BAHAN B:

IKLAN
  • 4 sudu besar minyak masak
  • 1 biji terung – dipotong
  • 100gm kacang Panjang – dipotong
  • 2 biji kacang botor – dihiris
  • 1/2 cawan petai – dibelah dua
  • 1 biji cili merah – dihiris
  • 1 biji bawang besar – dihiris
  • 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bahan-bahan (A) sehingga pecah minyak.
2. Perasakan dengan Rasa Sifu™, kacau rata.
3. Masukkan terung dan kacang panjang, kacau rata sehingga separuh masak.
4. Masukkan kacang botor dan petai. Kacau rata sebentar.
5. Masukkan cili merah dan bawang besar, kacau sehingga sedikit layu.
6. Sedia untuk dihidang.

 

HARI SABTU

SAYUR KUBIS GORENG

Cadangan Hidangan: 4-5 orang

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ½ sudu besar minyak masak
  • 3 biji bawang merah – dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih – dihiris nipis
  • 300gm kubis, dipotong
  • 80gm lobak merah – dihiris
  • 100gm kacang buncis – dihiris serong
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
  • 1 biji cili merah – dihiris serong

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan kubis, lobak merah dan kacang buncis. Kacau goreng sehingga masak.
3. Masukkan air dan perasakan dengan Rasa Sifu™. Kacau sebati.
4. Taburkan cili merah, kacau rata dan sedia untuk dihidang.

 

HARI AHAD

SAYUR CAMPUR “RASA SIFU”
Cadangan Hidangan: 4-5 orang

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ½ sudu besar minyak masak
  • 2 biji bawang merah – dihiris tebal
  • 2 ulas bawang putih – dihiris nipis
  • 80gm udang – dibersihkan
  • 80gm lobak merah – dihiris serong
  • 80gm jagung muda – dihiris serong
  • 80gm kubis bunga
  • 180gm brokoli
  • 5 sudu besar air
  • 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan udang dan kacau goreng seketika.
3. Masukkan lobak merah dan jagung muda. Kacau goreng sehingga separuh masak.
4. Masukkan kubis bunga, brokoli dan air. Kacau goreng sebentar.
5. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan kacau rata.
6. Sedia untuk dihidang.

 

Dapatkan maklumat peraduan dan resipi-resipi disini: https://www.ajinomoto.com.my/promotion/rasa-sifu-masak-menang