Rupanya ramai sangat yang ada sakit lutut. Dah tak kira umur lagi dah, bukan orang tua sahaja, orang muda pun boleh dapat sakit ni terutamanya yang mengalami masalah obesiti.

Ni min nak kongsi resipi lutut power yang memang khas untuk sesiapa yang ada masalah lutut. Perkongsian dari Leha Yusuf.
Resepi ni memang berkesan tau, ni resepi orang lama yang memang popular. Sapa yang dah tau takpe. Yang belum tahu,boleh lah cuba.

RESEPI LUTUT POWER

BAHAN-BAHAN :

2 biji epal | dipotong dadu
4-5 batang serai | di ketuk * kalau besar guna 3 cukup
1 batang Kayu Manis Ceylon patah patah kan *kalau yang gemok, guna 1/2
5 gelas air

CARA MEMBUAT :
Rebus semua bahan sampai jadi 4 gelas air. Minum time suam, 2 kali sehari. Boleh minum tiap tiap hari atau 2-3 kali seminggu.
Epal tu boleh dikunyah sahaja. Siapa rajin, nak blend pun boleh. Tapi serai dengan Kayu Manis Ceylon tu sila letak tepi ok. Tak payah kunyah. Khasiat dia dah keluar.

Kenapa air ni power?
Apple, serai dan Kayu Manis memang anti inflammation. Tiga tiga bahan ni power dan terbukti berkesan untuk sakit sendi. Sebab tu ramai yang berkesan bila minum air ni.

Kulit epal nak kena buang ke tak?
Tak payah. Cuci bersih dan rebus skali ngan kulit. Kulit Apple ada 5 kali ganda antioxidant. Rugi ler kalau buang khenn!
Pesakit yang ada masalah darah rendah tak boleh minum air ni. Nanti darah jadi terlalu rendah lak

Kredit : FB : Leha Yusuf