Selera bila duduk rumah ni, memang lain macam kan. Apa-apa resipi yang terlintas dalam online, mesti kita nak cuba.
Nah, resipi ini pasti boleh menambat selera ahli keluarga di rumah kan. Lebih-lebih lagi resipi mee kari netup pong pong menjadi bualan apabila ramai yang berkongsi akan kesedapan mee kuning dengan kuah kari yang pekat.
Jadi apa kata kita mula masak kuah mee kari netup pong pong hasil resipi Afy Al Habibi ini. Tengok pada bahan-bahan, sesuai untuk empat hingga lima orang makan. Seronok dapat makan satu keluarga!
MEE KARI NETUP PONG PONG
BAHAN-BAHAN:
3 biji bawang merah (saiz bola ping pong)* – beli online di sini 1 ulas bawang putih* – beli online di sini ½ sudu besar ketumbar+jintan manis* Sehiris nipis halia* Dua hiris bulat nipis serai* – beli online di sini 7 ekor udang kering* – beli online di sini (Kisar semua bahan bertanda * sehingga lumat) ½ sudu besar cili boh – beli online di sini Sebatang serai Setangkai daun kari 1 cawan air Secubit asam jawa 1 keping gula melaka – beli online di sini 1/3 sudu besar garam Serbuk perasa 3 ketul ayam | dicincang kecil-kecil Segenggam kerang 3 cawan santan – beli online di sini ½ kiub pati ayam
3 sudu besar rempah kari – beli online di sini ½ sudu kecil serbuk kunyit – beli online di sini Secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah ½ sudu besar serbuk lada
Ads
BAHAN TAMBAHAN:
Tauhu pok | dibelah empat Fishcake Fishball goreng
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai dan masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi. 2. Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan cili boh.
4. Kacau sehingga terbit minyak. Kemudian masukkan air dan secubit asam jawa. 5. Kemudian, masukkan perasa peringkat pertama iaitu gula melaka, garam dan serbuk perasa. Kacau. Pada waktu ini juga, tutup periuk agar tumisan mereneh sehingga pecah minyak kira-kira selama 7 hingga 8 minit.
6. Apabila keluar lapisan berminyak, itulah yang dikatakan pecah minyak. Kemudian, barulah masukkan ketulan ayam yang dicincang kecil dan kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang). Kacau rata.
7. Selepas 10-15 minit, tumisan mendidih dan boleh dikatakan isi ayam sudah masak. Masukkan santan dan diikuti secawan air (tengok kepada kepekatan dan sukatan kuah yang diingini). Kacau rata. 8. Kemudian, perasakan kuah peringkat kedua iaitu masukkan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa sendiri.
9. Masukkan kiub ayam untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih. 10. Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah pada akhir proses masakan. Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mee kari yang sangat lazat!
Ads
BAHAN SAMPINGAN UNTUK DIMAKAN BERSAMA MEE KARI:
Telur rebus Fishball putih | dicelur seketika Fuchuk goreng kering | beli siap lalu digoreng sampai garing – beli online di sini Tauhu | digoreng Kacang panjang | dicelur seketika dan direndam dalam ais Taugeh | dicelur seketika dan direndam dalam ais Limau kasturi – beli online di sini Cili merah – beli online di sini Daun sup Bawang goreng
Dah beli daging tapi masih mencari idea nak masak apa. Dah tak payah susah-susah ikut aje 4 idea resipi yang gerenti enak ni.
Penulis buku masakan Azian Hasan ada resipi sedap yang mudah dimasak. Hidangan untuk ceriakan keluarga dan tetamu.
1.DAGING STROGANOFF
BAHAN-BAHANNYA :
1 biji bawang holland | dipotong dadu
1 ulas bawang putih | dicincang halus
3 cendawan butang | dihiris nipis
3 sudu makan cuka epal (cider)
3 sudu makan mentega
500 gm daging batang pinang | dipotong memanjang
1 cawan krim
1 cawan susu segar
1 sudu teh pasli kering
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :
1. Panaskan dan cairkan mentega dan masukkan bawang holland dan bawang putih.
2. Masak sehingga wangi. Angkat dan ketepikan.
3. Masukkan cendawan butang dan masak selama 2-3 minit. Angkat dan ketepikan.
4. Masukkan daging dan masak sehingga daging keperangan.
5. Masukkan epal cider dan sedikit air dan biarkan ianya mendidih.
6. Masukkan serbuk lada hitam, pasli, garam,susu segar dan krim
7. Renehkan sebentar sehingga kuahnya pekat.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 25 hingga 30 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian Tradisional Russia
Keistimewaan : Daging berjus dengan rasa lemak berkrim
INFO CHEF : Gunakan daging segar yang mempunyai sedikit lemak untuk rasa lebih enak. Sajian tradisional Russia ini sudah wujud sejak abad ke 19 dan amat popular di seluruh dunia.
2. STEW DAGING
BAHAN-BAHAN :
500gm daging batang pinang | dipotong saiz 3 sm
1 biji bawang holland | dipotong dadu
100gm mentega
3 sudu makan tepung gandum
2 biji lobak merah | dipotong membulat tebal
2 batang saderi | dipotong pendek
3 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh thyme
1 sudu teh rosemary
3 helai daun bay
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Panaskan kuali dan cairkan mentega
2. Masukkan bawang holland dan masak setakat ianya layu.
3. Masukkan tepung dan kacau sehingga warnanya menjadi keperangan.
4. Tuangkan air sedikit demi sedikit
5. Ulang langkah ini selama 3 kali dan akhir sekali tuangkan air mengikut kesesuaian.
6. Masukkan kesemua bahan-bahan lain dan reneh sehingga daging lembut.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian barat
Keistimewaan : Sajian stew bertambah lazat, bila dihangatkan dari lauk semalaman.
INFO CHEF : Enak dimakan bersama roti. Anda juga boleh menambahkan kentang, cendawan dan kacang pis hijau ikut rasa yang anda gemari.
3. NASI KARI DAGING
BAHAN-BAHAN :
1/2kg daging | dipotong besar dan direbus sehingga lembut, simpan airnya)
3 cawan beras biasa
4 cawan air rebusan daging
2 labu bawang merah besar | dihiris halus
2 ulas bawang putih | dihiris halus
1.5 sm halia | dihiris halus
2 sm kulit kayu manis
1-2 kuntum bunga lawang
3 sudu makan mentega
3 sudu makan minyak masak
3 sudu besar rempah kari daging | campurkan sedikit air,jadikan pes
1 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan tomato puri
2 biji tomato | dipotong dadu
1 ikat daun ketumbar | secekak, dihiris halus
Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :
1. Panaskan minyak dan mentega
2. Tumis, bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga wangi
3. Masukkan rempah kari daging dan serbuk cili yang sudah dibancuh dengan air dan dijadikan pes. Masak sehingga rempah garing
4. Masukkan daging, air daging, tomato puri, garam dan masak sehingga mendidih
5. Masukkan beras, tomato dan daun ketumbar.
5. Apabila masak gaulkan sekata.
Saiz hidangan : 6 orang
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Tumis dan didih
Jenis masakan : Sajian Nasi
Keistimewaan : Hidangan nasi berdaging dengan diperkayakan rempah ratus
INFO : Nasi kari daging ini adalah sajian fusion India dan Melayu . Diinspirasikan dari masakan India tapi menepati citarasa dan selera Melayu
4. DAGING SELASIH
BAHAN-BAHAN :
250gm daging cincang
4 biji cili merah | dihiris halus
4 biji cili padi| ditumbuk
5 ulas bawang putih | ditumbuk
2 sudu makan kicap cair
2 sudu makan sos ikan
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan minyak masak
2 genggam daun selasih
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Tumbuk cili merah, cili padi dan bawang putih.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
3. Masak sehingga cili garing.
4. Masukkan daging cincang dan masak sehingga daging empuk dan masak,
5. Masukkan sos ikan, kicap cair dan sos tiram. Kacau sebati.
6. Perasakan dengan garam.
7. Masukkan daun selasih dan gaul kan kesemuanya.
8. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan kacau goreng
Jenis masakan : Sajian Nasi, masakan pengaruh Thai
Keistimewaan : Keunikan rasa yang sedap dibangkitkan oleh daun selasih
INFO CHEF : Daun selasih atau dikenali dengan daun kemangi , sering digunakan sebagai penyedap makanan dalam sajian atau lauk bagi membangkitkan aroma hidangan yang disediakan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Teknik mendonut tanpa perlu diuli memang memudahkan kerja. Elok kembang gebu donut yang dihasilkan memang sesuai untuk ibu-ibu sibuk bekerja menyediakan donut ini. Selamat mencuba!
RESIPI DONUT GEBU TANPA ULI
BAHAN-BAHAN:
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
*campurkan bahan di atas dan biarkan kembang
4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
ramaskan bahan2 ni hingga jadi macam serbuk roti.
Kemudian campurkan yis tadi dah gaul rata.
Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye
Adunan memang lembik tau tapi uolls jangan risau ye.. Jangan memandai tambah tepung tau hahahahaha
Lepas satu jam tumbuk2 doh tadi tuk keluarkan angin. kemudian ambil sikit untuk dicanai dan terap.. Masa ni ambil la skit tepung untuk terap acuan
Biarkan selama 30 minit atau sehingga donut kembang.. Lepas tu boleh goreng.
TIP: Untuk frozen, goreng sekejap je ye.
Kongsi Resepi: Che Eda
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Selepas menikmati pelbagai juadah Hari Raya Aidilfitri seperti rendang dagaing dan ayam masak merah, rasanya sekarang ini teringin menikmati lauk ikan masin. Mahukan gulai ikan masin talang lebih sedap, boleh cuba masukkan kiub Ikan Bilis Maggi.
Memasak menggunakan kiub Ikan Bilis Maggi sangat memudahkan. Rasanya sudah cukup lengkap bercita rasa dan lengkap sempurna. Gulai ikan masin talang ini dimasak dengan cara tumis darat. Patah-patahkan kiub Ikan Bilis Maggi dan biarkan kuahnya mendidih. Hasilnya, anda pasti teruja menikmati nasi putih dengan lauk gulai ikan masin talang tumis darat ini. Cubalah!
Gulai ikan masin talang jadi bertambah sedap apabila dimasak dengan kiub Ikan Bilis Maggi kerana produk ini melengkapkan lagi cita rasa kuah gulai. Kiub Ikan Bilis Maggi menaikkan keenakan sekali gus menambah selera untuk menikmati gulai ini.
GULAI IKAN TALANG TUMIS DARAT
BAHAN-BAHAN
300 gram ikan masin talang (direndam sejam dan ditoskan)
400 ml santan
3 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar rempah kari ikan
1 labu bawang besar (kisar halus)
4 ulas bawang putih (kisar halus)
Air secukupnya (jika perlu)
2 biji tomato (belah 4)
1 biji terung panjang (potong kecil)
2 biji cili hijau (belah 2)
2 kiub IKAN BILIS MAGGI
BAHAN-BAHAN TUMIS
2 sudu besar minyak masak
5 ulas bawang merah (mayang halus)
3 ulas bawang putih (mayang halus)
1/2 sudu kecil halba campur
2 tangkai daun kari
Garam (jika perlu)
CARA MEMBUAT
1. Satukan santan, air asam jawa, rempah kari ikan dan bahan kisar halus lalu didihkan sehingga hilang bau rempah.
2. Masukkan ikan masin talang dan didihkan lagi dengan api kecil sehingga ikan masak. Tambah air kalau kuah terlalu pekat. Kuah gulai haruslah sedikit cair.
3. Masukkan tomato, terung dan cili hijau.
4. Masukkan kiub IKAN BILIS MAGGI dan sesuaikan rasanya. Tutup api.
5. Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak masak.
6. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau. Tambah sedikit garam jika perlu.
7. Tuangkan bahan tumisan berserta minyaknya sekali ke dalam periuk berisi kuah gulai ikan masin talang tadi. Tutup periuk dan bolehlah dihidangkan.
Anda boleh saksikan langkah demi langkah memasak resipi ini. Klik di sini:
Nikmati promosi Krismas 2025 dan Tahun Baru 2026 di Concorde Hotel Shah Alam dengan sajian istimewa di Melting Pot Café. Buffet meriah, hiburan menarik dan pengalaman perayaan yang memukau menanti anda.