Nampak seperti kuih kaswi, tapi bukan dia. Ini ialah Kuih Tepung Kapur, kuih lejen negeri pantai timur, khasnya Terengganu dan sekitar Kampung Beserah, Kuantan.

Kuih yang mengimbau zaman kecil-kecil mereka yang pernah merasainya. Biasanya mak-mak akan rebus belah malam dan pagi esoknya akan sarapan dengan kuih ni.

Resipi Kuih Tepung Kapur yang dikongsi Tahrunnisah Jali ini, memang mudah cara nak buat dan memang sedap makan sambil kunyah.

 

KUIH TEPUNG KAPUR

BAHAN-BAHAN:

2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 ½ cawan air*
2 keping ‘nisang’ atau gula melaka * – beli online di sini
3@4 sudu besar gula (ikut kemanisan yang ada suka)* – beli online di sini
1 sudu air kapur & sedikit garam
Kelapa parut & sedikit garam (untuk digaul sebelum dihidangkan)

TONTON Creamy Garlic Butter Chicken

TONTON Dapur Rasa Live Kek Batik Milky Cheese Horlick 

IKLAN

CARA-CARA:

1. Rebus nisang, air dan kalau ada daun pandan simpul bagi wangi. Rebus hingga nisang/gula melaka hancur. Tutup api dan biarkan air gula tu sejuk.
2. Masukkan tepung gandum dalam bekas dan masukkan air gula ‘nisang/gula melaka’ dalam bekas gandum.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


3. Kacau sebati dan masukkan air kapur dan garam kacau sebati (saya masuk sedikit demi sedikit hinggalah dapat adunan yang tak terlalu cair dan tak terlalu pekat, macam buat cekodok gandum tu).

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

IKLAN


4. Masukkan adunan dalam plastik tahan panas atau ada juga orang kukus.


5. Tapi kebiasaannya memang orang kampung akan rebus dalam plastik tahan panas macam kita rebus ketupat nasi tu.
5. Rebus sehingga masak biasa dalam 40 minit – 1 jam. Biarkan sejuk.


6. Bila dah sejuk, baru boleh potong nipis dan gaul kelapa yang dicampur dengan sedikit garam. Siap.

IKLAN

Kredit resipi: Tahrunnisah Jali

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Sedapnya Air Mangga Bersusu Ni! Nak Buat Pun Mudah Je

Cara Nak Buat Ayam Masak Sos Tiram Lembut & Berjus

Crispy Di Luar Cair Di Dalam, Kuih Nan Gua Bing Hanya Guna 3 Bahan 

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official