Siapa saja yang tidak suka pisang, boleh dimakan begitu sahaja. Selain itu pisang sedap diolah menjadi pelbagai jenis masakan yang enak. Jika ada stok pisang di rumah, jom kita buat kuih ini untuk hari ini. Sekali sekala tukar selera best juga. Rasanya sedap, lemak-lemak manis.
TALAM PISANG
BAHAN A (Untuk lapisan bawah) 1 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI ½ cawan gula 2 cawan santan cair 1 cawan pisang (lecek kasar) Sedikit garam
CARA MEMASAK: 1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali pisang ke dalam bekas. Kacau sebatikan adunan sehingga tidak berketul baru masukkan pisang. Kacau lagi supaya adunan sekata. 2.Panaskan pengukus ~ sapu keliling loyang dengan minyak. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
BAHAN B (Untuk lapisan atas) 1½ cawan tepung beras 3 cawan santan pekat Sedikit garam
CARA MEMASAK: 1.Sebatikan 3 bahan di atas,panaskan sekejap di atas api yang kecil. 2.Bila adunan A dah masak cucuk-cucuk dengan garpu permukaan atasnya dan tuanglah adunan B. 3.Kukus semula selama 15 minit. 4.Siap. Kalau nak permukaan cantik tutuplah tudung pengukus dengan kain **
Ads
** sejukkan dulu baru potong , nanti kuih tak cantik. **
Resipi kuih peria, atau dipanggil juga kuih ku. Ia antara kuih tradisional yang popular untuk hidangan waktu pagi.
Rasanya lemak manis dengan inti kelapa atau kacang merah memang takkan cukup satu kalau dimakan.
Jika sebelum ini kita selalu beli, boleh cuba pula buat sendiri. Caranya pun mudah saja. Tip untuk bentuk jadi buah peria, gunakan jaring pembalut buah yang selalu kita dapat secara percuma bila membeli buah-buahan.
Resipi kuih peria
Bahan-bahan
2 cawan tepung pulut
2 sdb tepung gandum
Garam secukup rasa
Guna air atau santan
Inti kelapa atau kacang merah
Jaring pembalut buah
Cara membuat kuih peria
1. Satukan semua bahan dalam bekas dan uli hingga menjadi doh. Masukkan air sedikit demi sedii supaya doh tdak terlalu lembik atau keras
2. Selepas itu bahagian doh kelapa beberapa bahagian dan warnakan ikut cita rasa.
3. Ambik sedikit doh anggaran dalam 18grm kemudian leperkan dan masukkan inti yang disukai. Bentuk menjadi bulat lonjong.
4. Sediakan jaring pembalut buah dan golekkan untuk jadi bentuk seperti peria. Alas dengan daun pisang yang dipotong kecil sebelum letak alam acuan kukus.
5. Panaskan kukusan terlebih ahulu kemudian kukus antara 7-8 minit menggunakan api perlahan. Jangan kukus lama supaya kuih tak kembang.
Ni dia kue negro daripada tepung pulut dan tepung jagung yang sedap dikunyah. Berperisa koko dan pandan sedap makan sejuk dari peti ais.
Resipi yang dikongsi Farisha Sofea ni memang unik namanya Kue Negro asalnya dari tanah seberang, Indonesia. Di sana kuih dieja Kue yang Negro tu dah namanya macam ni..hee
CARA MEMASAK : 1.Satukan semua bahan bahagian coklat . 2.Kacau sebati . tapiskan . 3.Tuangkan adunan ke dalam acuan lompang yang telah digris . 4.Kukus selama 10 – 12 minit . 5.Di dalam bekas lain , satukan semua bahan bahagian hijau . 6.Kacau sebati dan tapis . 7. Apabila adunan coklat sudah masak , tuang pula adunan bahagian hijau hingga memenuhi acuan 8. Kukus lagi selama 10 – 12 minit . 9. Ulang sehingga habis . 10.Apabila sudah sedikit suam , keluarkan kuih .
Kuih Serabai, berbentuk seakan apam yang dinikmati bersama kuah manis. Ia merupakan salah satu dari kuih tradisionalorang dulu-dulu dan popular di kalangan rakyat negeri Kelantan dan Terengganu.
Jika di bandar, susah nak jumpa kuih ni. Sebenarnya nak buat kuih ni pun tak lah susah. Guna nasi sejuk, tepung beras dan beberapa bahan mudah yang lain sahaja. Teringin nak rasa? Jom cuba resipi perkongsian saudari HasnieZa Nor.
CARA MASAK KUIH SERABAI KUAH MANIS
BAHAN KUIH SERABAI:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair
1/2 cawan air suam
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Campurkan air suam bersama yis dan biar sekejap dalam 5 minit
Kisar nasi dengan air, garam, gula dan santan cair.
Sudah kisar campurkan tepung beras bersama nasi yang dikisar. Kacau sebati.
Kemudian masukkan yis. Kacau sebati dan peram dalam 1 atau 2 jam.
Bakar macam biasa. Sapu sedikit minyak pada pan atau acuan. Bakar dalam 10 -15 minit ye. Boleh bakar guna kuali leper atau acuan elektrik. Lebih kurang macam hendak masak lempeng.
BAHAN KUAH MANIS:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air + 1 sudu besar tepung jagung
2 helai daun pandan
1 biji telur
Sedikit garam
3 sudu besar gula
2 keping gula melaka/nisan
CARA MEMASAK:
Satukan tepung jagung dan air. Kacau rata.
Kisarkan telur bersama santan. Kisar sekejap sahaja bagi sebati
Sudah kisar masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. Bersama air tepung jagung tadi.
Kemudian buka api dan masak macam biasa sampai gula serta gula melaka betul-betul larut.
Masak dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama sebab santan boleh “pecah minyak”. Bila kuah mula pekat sudah kira masak.
INFO: Boleh masukkan isi durian pada kuah untuk tambah rasa durian.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...