Memikirkan menu sarapan apa yang nak dihidangkan untuk keluarga? Jom buat menu sihat, Strawberry Yogurt Bread. Bukan hanya sedap, teksturnya lembut dan topping juicy macam puding. Rasa masam manis strawberry yogurt tidak muak makan. Bolehlah cuba buat nanti.
STRAWBERRY YOGURT BREAD
Bahan-bahan:
Bread
Telur
Yogurt
Strawberry
Vanilla (optional)
Madu/maple syrup (tak nak manis boleh skip)
Cara membuat:
1.Masukkan yogurt.
2.Masukkan telur, madu atau maple sirup dan vanilla (optional).
3.Gaul hingga sebati.
4.Nipiskan bahagian tengah roti.
5.Masukkan adunan tadi.
6.Tabur hirisan strawberry dan bakar.
7.Bakar dalam air fryer selama 15 minit pada suhu 200 darjah selsius. (adjust ikut air fryer masing-masing
8.Siap untuk dihidang.
Kredit: Linda Safar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap, Mudah & Lebih Sihat. Aneka Resepi Masakan Tak Guna Minyak
Resipi Krim Coklat Jimat. Satu Resipi Boleh Guna Buat Macam-Macam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pasembur Mamak Meletup Rasa
Resipi Rojak/Pasembor Mamak
BAHAN-BAHAN (ROJAK)
- Sengkuang dihiris nipis memanjang
- Timun dihiris nipis memanjang
- Taugeh dicelur sedikit
- Tofu kuning digoreng dan dihiris nipis
- Kentang direbus dan dipotong
- Telur rebus
- Cucur kelapa dipotong
- Cucur naik dipotong
- Cucur beras dipatah dan ditabur atas
- Bawang goreng ditabur atas
CUCUR KELAPA
- 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepun gandum
- 1/2 cawan kelapa parut (hampas kelapa pun boleh)
- Bawang kecil di mayang halus
- Garam secukup rasa
- Sedikit sodium bicarbonate
CARA PENYEDIAAN
- Gaul dan buatkan dough semua ramuan diatas agak-agak boleh digumpal dengan tangan. Cucurkan ke dalam minyak yang telah panas.
CUCUR NAIK
- 1 cawan tepung gandum
- 1/4 st baking powder
- 1/4 st soda
- Taugeh basuh bersih
- 1/2 st serbuk kunyit / pewarna
- 1 st gula
- 1/4 st garam
- 125 ml air (anggaran) * jangan cair sangat nanti cucur leper
- 1 biji telur
CARA PENYEDIAAN
- Campurkan semua bahan kecuali telur dan taugeh serta garam. Gaulkan sampai sebati dan perap selama 1 jam.
- Masukkan telur dan taugeh serta garam dan kacau rata. Panaskan minyak dan goreng keemasan.
CUCUR BERAS ATAU KEREPEK
- 250gm tepung beras
- 1 sudu besar (tbsp) tepung ubi kayu (topioca flour)
- Minyak untuk goreng
BAHAN-BAHAN PERENCAH (DIKISAR)
- 5 ulas bawang putih.
- 5 biji buah keras.
- 1 sudu kecil (tsp) serbuk ketumbar, biji ketumbar digoreng kering dan ditumbuk/ kisar kasar.
- 1 biji telur.
- 50 ml santan cair.
- Garam secukup rasa.
CARA PENYEDIAAN
- Sebatikan tepung beras dan tepung ubi dengan bahan kisaran.
- Cairkan tepung tadi dengan tambahan 250ml santan cair, supaya terbentuk tepung yang cair dan sesuai untuk dituang ditepi kuali.
- Panaskan minyak, bila minyak cukup panas, ambil sesenduk tepung cair dan tuangkan dikeliling gerigi minyak ditepi kuali. Bila warnanya tukar keemasan kuning , kupil tepung itu dengan perlahan dan biarkan ia terapung ke tengah kuali. Bila cukup garing, keluarkan dan diletakan ke atas kertas tuala dapur untuk menyerap minyak.
- Patahkan saiz yang dikehendaki dan taburkan ke atas rojak anda. Ia memberi kelazatan yang istimewa pada hidangan rojak anda.
BAHAN- BAHAN (KUAH ROJAK )
- 1/2 kg. ubi keledek berwarna oren,dibuang kulit dan rebus. Air rebusan ubi boleh digunakan untuk kisar ubi (kalau malas nak lenyek).
- 125gm udang kertas halus goreng dulu udang itu 1/4 masak.
- kacang tanah.(goreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya)
- 10 – 15 biji cili kering. Untuk kepedasan biasanya kita gunakan cili kering. Cili kering perlu goreng dengan minyak lebihan gorengan kacang sehingga ranggup.
- 3 ulas bawang putih. digoreng layu, dikisar bersama kacang tadi.
- 2-3 bawang besar digoreng layu.
- Gula dan garam secukup rasa.
CARA PENYEDIAAN
- Bila semua bahan tadi telah dikisar, masukkan dalam periuk dan masukkan 4 cawan air dan masak sehingga mendidih, bila sudah mendidih kecilkan api, ambil lebih kurang 2 sudu besar (tbsp) asam jawa dan perahkan dengan 1/2 cawan air, tapis dan masukkan dalam kuah yang sedang masak. Masukkan gula sebanyak 5 sudu besar. Masukkan garam secukup rasa.
- Jika inginkan kuah yang lebih dan pekat likat seperti mamak buat kuah, rendamkan 5-8 keping biskut merry, lenyekkan dan masukkan dalam kuah yang reneh.
Selamat mencuba!
Kredit Resipi & Foto: Fatimah Jasmin
Koleksi Resipi Overnight Oat Mudah Buat Untuk Sahur
Bijirin oat yang diolah menjadi Overnight Oat sangat bagus untuk diambil di sepanjang bulan puasa ini. Jika anda kurang menggemari sajian berat, menu ini antara yang terbaik. Selain enak dan berkhasiat, ia juga mudah disediakan dan mampu membuatkan anda rasa kenyang dengan lebih lama. Hanya tambah beberapa bahan pilihan, nah… menu sahur terbaik sudah tersedia.
Menerusi perkongsian saudari Cuckoo Izz, beliau kongsikan cara-cara menghasilkan Overnight Oats. Ia adalah salah satu cara yang boleh membantu anda menikmati bijirin ini dalam cara lebih sedap. Ada 6 resipi yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
1. OVERNIGHT OATS WITH APPLES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats – beli online disini
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu makan madu – beli online disini
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
Separuh biji epal hijau – potong kecil
CARA-CARA:
- Campurkan kesemua bahan-bahan dalam bekas. ( INFO RASA: sebaiknya bekas kaca berpenutup).
- Simpan di dalam peti sejuk selama semalaman atau paling minimum 4 jam sebelum dinikmati.
2. OVERNIGHT OATS WITH GRAPES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu madu
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil) – beli online disini
5-6 biji anggur hijau
1 sudu besar greek yogurt
CARA-CARA:
- Campur kesemua bahan-bahan diatas.
- Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau minimum 4 jam.
3. OVERNIGHT OATS WITH NUTS
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil hershey choc syrup
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar pumpkin seeds / kuaci biji labu
1 sudu besar hazelnut
1 sudu besar greek yogurt
CARA-CARA:
- Satukan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
- Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau paling minimum 4 jam.
INFO: Yang ni sedap sebab ada kacang. Nak lagi rangup, letak kacang sewaktu nak makan.
4. OVERNIGHT OATS WITH NUTS, GREEN GRAPES AND APPLE
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil hershey choc syrup
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar pumpkin seeds / kuaci biji labu
1 sudu besar hazelnut
1 sudu besar greek yogurt
Suku biji epal hijau
3 biji green grapes / anggur hijau
CARA-CARA:
- Masukkan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
- Sejukkan dalam peti sejuk minimum 4 jam. Lebih sedap jika dibiarkan semalaman.
5. OVERNIGHT OATS WITH BLACK GRAPES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar greek yogurt
5-6 biji black grapes/ anggur hitam
CARA-CARA:
- Campurkan sahaja bahan-bahan diatas dalam bekas bersesuaian.
- Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau minimum 4 jam.
- Boleh dijadikan on the go breakfast. Mudah!
6. OVERNIGHT OATS WITH POMEGRANATE AND KIWI
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar greek yogurt
1 sudu besar delima
Sebiji kiwi – kupas kulit dan potong kecil
CARA MEMASAK:
- Campur sahaja bahan-bahan diatas ni.
- Kemudian biar dalam peti sejuk semalaman atau paling cepat 4 jam sebelum dinikmati.
Yang ni memang sedap sangat!
Selamat mencuba!
INFO DARI RASA:
- Greek yogurt boleh diperolehi di pasaraya.
- Selain bahan-bahan yang dinyatakan diatas, boleh tambah aneka buah-buahan, kekacang atau bijirin mengikut citarasa masing-masing.
- Sesuai dinikmati sewaktu sarapan. Boleh juga makan pada waktu-waktu lain.
- Overnight oats yang dibuat, sebaiknya dihabiskan. Jika baki disimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama, dikhuatiri tidak enak.
Kredit resipi & foto: Cuckoo Izz
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Jom Try Buat Churos dan Sosej Bakar Madu
Petang-petang kalau rasa nak mengunyah, cuba buat dua menu yang ada dua rasa berbeza. Misalnya satu manis dan satu lagi lebih berempah. Jadi dua gabungan menu itu membuatkan lebih sedap nak makan.
Pertama, RASA nak share resipi churos dengan sos coklat ganache. Kedua, resipi sosej bakar madu. Dua-dua resipi ni sesuai untuk minum petang. Mantap sungguh rasanya.
CHUROS MINI DENGAN SOS COKLAT GANACHE
Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
Sedikit esen vanilla
Secubit garam
3 sudu makan gula
25 gram butter
1 biji telur ayam gred A
Cara memasak
1. Masukkan air, gula, garam, mentega, esen vanilla dan masak sehingga mendidih.
2. Selepas itu masukkan tepung dan gaul cepat-cepat sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan telur. Gaul lagi sampai sebati.
4. Sejukkan seketika, selepas itu boleh dibentukkan menggunakan nozel/acuan yang ada.
5. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan taburkan gula icing sedikit sebagai hiasan
COKLAT GANACHE
1/2 cawan serbuk koko
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak jagung
1/4 cawan susu cair
Cara memasak
Masak secara double boiled.
Kredit: Nursidah Muhd Amin
SOSEJ BAKAR MADU
Bahan-bahan
Sepeket sosej (10 ketul)
Bahan perap
6 sudu makan kicap manis
2 sudu makan kicap masin
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan madu
Secubit lada hiitam
Cara memasak
1. Satukan semua bahan perapan ke dalam mangkuk.
2. Masukkan sosej ke dalam bahan perapan tadi dan perap seketika. Bakar di atas kuali rata.
3. Masukkan 3 sudu makan mentega ke dalam kuali sebelum sosej dibakar.
4. Bakar dengen api perlahan sehingga masak.
5. Bila sosej sudah masak curahkan baki sos tadi.
6. Gaul rata perlahan-lahan supaya sosej tak patah.
7. Selepas masak, angkat sosej ke dalam pinggan. Sedia dihidang.
Kredit: Mak Cik Ratu