3. Kacau guna whisk hingga rata. Rehatkan adunan selama 15 minit. 4. Panaskan non-stick pan, tak perlu oles dengan minyak atau marjerin.
5. Cedok adunan ke dalam pan. Gunakan api paling kecil. 6. Bila adunan dah keluar buih-buih kecil, balikkan dan tunggu hingga masak. 7. Ulang proses hingga adunan habis.
BAHAN CHOCOLATE ALMOND SPREAD:
200g coklat coin @ coklat masakan 100gm non diary whipping cream 40gm minyak masak 40gm almond nib | dipanggang
1. Double boil bahan di atas hingga larut dan cair sepenuhnya. 2. Selepas siap dilarutkan, alihkan bekas coklat dari dapur.
3. Masukkan 40g minyak masak. Kacau hingga minyak sebati dengan coklat. 4. Setelah itu, masukkan 40gm almond nib yang dah dipanggang. Kacau hingga rata. Biarkan sejuk dalam suhu bilik.
5. Dah sedia untuk disapu pada dorayaki. Bolehlah nak letak banyak mana pun, homemade lah katakana.
6. Chocolate spread selebihnya simpan dalam botol kaca.
Laksa Johor merupakan makanan tradisi yang berasaskan bahan seperti spaghetti, ikan parang bakar, hirisan timun, bawang besar, hirisan daun kesum, daun selasih, perahan limau kasturi, taugeh, kacang panjang, lobak masin dan sambal belacan. Manakala kuah laksa pula menggunakan bahan seperti ikan parang bakar, santan pekat, bawang dan rempah-ratus. Keunikan dan perbezaan Laksa Johor dengan laksa negeri lain terletak pada penggunaan spaghetti dan kepekatan kuahnya. Suatu ketika dahulu, orang Johor menggunakan tangan untuk memakan Laksa Johor kerana dikatakan lebih enak dan dihidangkan semasa musim perayaan dan majlis-majlis tertentu.
Perbezaan laksa Johor dengan laksa daripada negeri lain adalah hanya laksa Johor yang dimakan bersama spaghetti berbanding mee laksa seperti versi laksa negeri lain. Beliau turut mempercayai asal usul laksa Johor muncul selepas Almarhum Sultan Abu Bakar melawat Itali dan memperkenalkannya kepada kerabat kesultanan Johor. Rasa keaslian laksa Johor yang unik itu akan berlainan sekiranya diganti dengan mee kuning atau jenis mee yang lain.
BAHAN UNTUK KUAH :
1 1/2 kg ikan kembong etc
15 ulas bawang merah
12 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
1/2 genggam udang kering
13 batang serai. (3 ketuk, 10 kisar)
3 keping asam keping
2 ibu jari lengkuas(1/2 kisar, 1/2 ketuk)
2 ibu jari halia
1 peket besar kerisek
1200ml santan
125gram rempah kari Ikan
Minyak masak utk tumis
Garam dan Gula secukup rasa
*Semua bahan dikisar halus (kecuali ikan) Rebus ikan, dipilih isinya, tulang ikan dikisar kasar untuk ambil air tulang.
SPAGETI – DIREBUS
ULAM
Timun Taugeh
Kacang panjang
Daun kesum
Daun selasih
Bunga kantan
Limau kasturi
SAMBAL BELACAN
Cili kecil
Cili besar
Bawang putih
Belacan
Garam
(Ditumbuk halus)
CARA MEMASAK : 1. Kisar bawang, halia, lengkuas & udang kering.
2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau.
3. Masuk serai yang sudah dikisar.
4. Masukkan sedikit air, kacau.
5. Masukkan kerisek
6. Masukkan serbuk rempah kari ikan Adabi
7. Masukkan asam keping
8. Masukkan air sedikit lagi
9. Masukkan isi ikan & air tulang ikan
10. Kacau
11. Masukkan santan & air. (air jangan banyak sampai cair kuah)
12. Dah mendidih masukkan garam & gula.
13. Kacau jangan bagi pecah santan.
14. SIAP!
Hidangkan laksa dengan ulaman & sambal belacan.
Resepi asal dari FB Nieza HM Kredit Resepi : Muhammad Nurul Imran Ismail
Klik Link ini jika anda suka laksa Thai: http://www.rasa.my/resipi-laksa-thai-asli-yang-mudah-ringkas/
” Mengikut cerita orang2 dulu kala, sebab laksa Johor ber ‘mi’ kan spaghetti, isteri Sultan Johor pada waktu itu ialah wanita Inggeris, maka ia telah difusionkan. Berkuahkan gaya orang melayu tapi dimakan bersama spaghetti dan kalau ikut style orang2 Johor, makan laksa dengan tangan, jangan tak caya. Satu lagi, kalau ikut secara tradisinya, laksa Johor menggunakan isi IKAN PARANG. Memang leceh nak buat kuahnya.Kalau orang dulu nak buat laksa Johor ambil masa 2 hari, sehari untuk mengasingkan isi ikan parang dan sehari lagi sesi memasak kuah laksa” # copy paste
Kalau ke gerai masakan panas, menu KuetiauLadna adalah antara menu popular yang digemari ramai. Tapi anda sebenarnya boleh je masak menu ni di rumah secara homemade. Mudah sahaja cara masaknya. Hasilnya sedap dan kos pun tak mahal. Jom cuba resipi perkongsian saudari Ameera ni. Pasti puas hati.
RESIPI KUETIAU LADNA HOMEMADE SEDAP
BAHAN-BAHAN: 1 paket kuetiau Kicap manis secukupnya – beli online disini 1-2 ulas bawang putih – beli online disini Sedikit bawang merah cincang Udang secukupnya 3-4 cawan air 1 kiub pati ayam – beli online disini 2 sudu makan sos tiram – beli online disini Lobak merah secukupnya Jagung secukupnya Kubis secukupnya Sawi secukupnya 2 biji telur 2 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air – beli online disini Minyak masak secukupmya
CARA MEMASAK:
1.Basuh kuetiau terlebih dahulu. Toskan.
2. Renjis kicap secukupnya pada kuetiau dan gaul rata.
3. Ambil kuali dan masukkan sedikit minyak. Masak kuetiau seketika.
4. Angkat dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan seketika.
5. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
6. Masukkan udang. Boleh juga digantikan dengan ayam, sotong dan sebagainya.
7. Tambahkan air.
8. Masukkan juga kiub pati ayam dan sos tiram untuk melengkap rasa.
9. Seterusnya masukkan lobak merah, jagung, kubis dan sawi.
10. Tambah telur. Biarkan hingga telur masak.
11. Akhir sekali masukkan bancuhan air tepung jagung. Gaul rata hingga kuah pekat.
12. Siram kuah ladna ke dalam pinggan berisi kuetiau.
12. Kuetiau Ladna sedia untuk dinikmati. Enak dimakan bersama hirisan cili.
Selain tomyam, pasti anda juga gemar makan sup betul tak? Bayangkan anda sedang menikmati sup tulang bersama nasi dan sambal kicap, fikir sahaja sudah terliur, bukan? Jika anda teringin hendak makan sup tulang lembu, boleh cuba resepi seperti yang dikongsikan oleh Fazniza Razali. Cara penyediaan ialah memasak secara manual bukan menggunakan ‘pressure cooker.’ Selamat mencuba!
RESIPI SUP TULANG LEMBU
BAHAN-BAHAN 1:
3 biji bawang besar 8 biji bawang putih – beli online Halia dalam 2 ketul – beli online 1 sudu ketumbar **bahan ini dikisar sampai halus
BAHAN 2:
3 batang saderi 1 batang lobak merah **ini pun dikisar sampai hancur
BAHAN 3:
3 batang kulit kayu manis – beli online 4 biji bunga lawang – beli online 10 biji bunga cengkih – beli online 10 biji buah pelaga – beli online 1 senduk serbuk sup –beli online 2 kg tulang 5 biji kentang (dibelah 2) 3 batang saderi (dihiris) 3 biji bawang besar (dibelah 4) Air
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan 1 hingga bau wangi, kemudian masukkan bahan 2 dan bahan 3, kacau rata hingga sebati dan berbau wangi.
2. Masukkan air, kemudian tulang. Didihkan hingga isi-isi pada tulang-tulang empuk. Jika tidak empuk lagi, tambah air sehinggalah semua isi pada tulang empuk.
3. Kalau ada ‘pressure cooker’ boleh cepat masak. Resipi yang dikongsikan ini menggunakan cara manual jadi mengambil masa sehingga hampir 1 1/2 jam untuk isi-isi daging empuk.
4. Apabila isi daging telah empuk, masukkan ubi kentang, batang saderi dan bawang yang sudah dibelah. Masukkan garam dan serbuk perasa.
5. Masak sehingga ubi kentang empuk lebih kurang 10 minit.
6. Apabila sudah masak, bolehlah angkat. Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup. Hidangkan.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...