Bila dah cuti sekolah ni, mak-mak pasti pening nak hidangkan juadah minum petang buat anak-anak.
Boleh cuba resipi ayam kepal mini oleh Zuraida Muhamad atau Kak Ura, yang sangat senang untuk dibuat dan sangat sedap.
Hanya kepal isi ayam kisar, sebatikan dengan bawang dan sayur, akhir sekali goreng. Dah siap. Memang laju la anak-anak makan.
Yang penting bebas MSG dan bahan ramuan homemade terbaik.
AYAM KEPAL MINI
Ads
BAHAN-BAHAN:
Isi ayam atau ayam kisar Bawang – beli online di sini Roti keping Lobak merah (optional – tak letak pun tak apa) – beli online di sini Kepingan keju (optional – tak letak pun tak apa) Garam sikit Serbuk roti secukupnya
3. Kalau nak letak cheese, boleh buat macam kuih cekmek. Letak cheese di bahagian tengah dan tutup dengan kemas. Nak buat dengan cara sendiri pun tak apa.
1. Seekor ayam saiz sedang dipotong 18. Bedakkan ayam dengan garam kunyit. 2. Panaskan minyak, goreng ayam terlebih dahulu selama 4 minit atau separuh masak dan ketepikan dulu.
3. Gunakan satu senduk lebihan minyak gorengan ayam tadi, tumis rempah 4 sekawan. 4. Masukkan bawang besar yang telah dipotong mayang. Tumis bawang sehingga layu. Masukkan daun pandan.
5. Kemudian masukkan bahan kisar A. Tumis sehingga bahan kisar A pecah minyak. 6. Bila bahan kisar A pecah minyak, masukkan bahan kisar B. Kacau sebati, masak selama 4 minit.
7. Masukkan pes tomato, kacau lagi. Bila bahan dah sebati elok, masa ini masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
8. Masukkan serai yang telah diketuk. Kemudian masukkan serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar kacau lagi. 9. Masukkan ½ sudu teh garam masala. Saya beli garam masala saiz kecil di pasar. Selalunya ada jual di bahagian rempah.
10. Gaul sebati ayam, tutup kuali dengan tudung dan biarkan masak selama 10 minit dengan api yang kecil. 11. Selepas 10 minit, buka penutup kuali tambahkan santan dan gaul sebati. Perasakan garam dan gula secukup rasa.
12. Kemudian biarkan mereneh selasa 10 minit lagi supaya santan betul-betul masak.
Penggemar Steamboat bolehlah cuba buat sendiri tiga jenis Sos Steamboat homemade perkongsian saudari Tuan Adriana Arissa ini. Sangat berbaloi jika masak sendiri. Puas makan dan tentunya lebih jimat. Resipi-resipi sos ini sangat mudah disediakan dan tentunya menepati cita rasa semua. BONUS! Empunya resipi juga berkongsi resipi perapan Daging Harimau Menangis. Jadi jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
3 ulas bawang putih – tumbuk 2 batang akar daun pakci @ ketumbar -hiris halus 1 sudu kecil garam kasar – tumbuk 25 biji cili padi hijau – tumbuk 4 sudu gula (empunya resipi guna gula kabung) 5 biji limau nipis
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan tumbuk dan tumbuk hingga hancur. 2. Masukkan gula dan jus limau nipis Sebatikan. 3. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar / pakci yang telah dihiris halus. Sebatikan. 4. Sos Hijau Thai sedia untuk dihidang bersama steamboat.
2. SOS DAGING HARIMAU MENANGIS
BAHAN-BAHAN: Sos ikan (nampla) – beli online disini Air asam jawa – beli online disini Jus limau nipis Gula kabung thai / Thai palm sugar (namtan peep) – beli online disini Serbuk cili thai – beli online disini Bawang merah kecil – hiris Beras sangai (goreng beras tanpa minyak kemudian tumbuk halus) Daun ketumbar (sukatan bahan ikut jumlah yang dibuat dan selera masing-masing)
CARA MEMASAK: 1.Satukan sos ikan, air asam jawa, jus limau, gula kabung thai, serbuk cili thai dan bawang merah ke dalam mangkuk. Sebatikan hingga larut. Sukatan ikut selera dan pastikan seimbang rasa pedas, masam, masin dan manisnya. 2. Kemudian masukkan hirisan daun ketumbar dan beras sangat. Sebatikan. 3. Sedia untuk dihidang.
3. SOS ALA JOHNNY’s
BAHAN-BAHAN: 5 biji cili merah (cili besar) 3 ulas bawang putih 2 1/2 sudu makan minyak bijan – beli online disini 2 1/2 sudu makan sos ikan – beli online disini 2 1/2 sudu makan cuka epal @ cuka biasa – beli online disini 2 sudu makan sos cili thai – beli online disini 1/2 sudu makan pati sunquick – beli online disini 1 sudu teh tepung jagung (larut dalam 1/2 cawan air) – beli online disini Garam dan gula secukup rasa 1 sudu makan bijan – digoreng tapa minyak – beli online disini Sedikit daun ketumbar – dihiris halus
CARA MEMASAK: 1. Kisar cili merah dan bawang putih hingga halus. 2. Masukkan bahan kisar, minyak bijan, sos ikan, cuka, sos thai dan sunquick ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. 3. Masukkan larutan tepung jagung dan masak hingga kuah agak pekat dan berkilat. 4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 5. Sebelum tutup api, tabur bijan dan ketumbar.
4. DAGING HARIMAU MENANGIS
BAHAN PERAPAN DAGING: Daging – hiris nipis Bawang putih – cincang Manisan padi / Gula kabung – beli online disini Nampla (sos ikan) – beli online disini Sos tiram – beli online disini Serbuk lada hitam – beli online disini Minyak Kicap pekat – beli online disini Ajinomoto (jika perlu) Garam (jika perlu) (Sukatan bahan bebas ikut selera. Bergantung pada jumlah daging yang digunakan)
CARA MEMASAK: 1.Dalam bekas bersesuaian, satukan semua bahan dan gaul semuanya hingga sebati dan bersalut rata. 2. Perap daging semalaman. Tidak perlu letak air supaya daging menjadi lembut dan berjus.
INFO: Untuk kuah steamboat tu, boleh campur sepeket perencah oden dan sepeket perencah tom yam. Memang padu!
Tak lengkap nak menggoreng ayam jika tidak ada serbuk kunyit. Tapi tahukah kita ayam goreng yang tak di gaul dengan
serbuk kunyit lagi sedap dengan ramuan segar ini.
Resipi Ayam Goreng Tanpa Serbuk Kunyit
BAHAN-BAHAN:
5-6 Ulas bawang putih (ditumbuk)
5 Ulas bawang merah (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
Garam
1 Sudu besar serbuk cili
CARA-CARA:
Tumbuk semua bahan sehingga lumat.
Kemudian masukkan garam, serbuk cili dan gaulkan
Perap dalam 10 minit
Akhir sekali goreng ayam yang dah diperap tadi
Siap. Sedia dinikmati!