500gm cream cheese 1 kotak kecil cooking/whipping cream 3 biji telur gred B 3 sudu besar penuh gula – beli online di sini 2 sudu besar susu pekat manis – beli online di sini 2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini *Kisar semua bahan di atas dalam pengisar hingga sebati dan gebu.
1. Masukkan bahan kisar dalam loyang dan tutup dengan aluminium foil.
2. Dengan menggunakan instant pot, masukkan 1 cawan teh air.
3. Masukkan adunan kek dan set masa memasak selama 28 minit menggunakan menu pressure (kalau masak menggunakan ketuhar, guna teknik water bath atau boleh juga kukus).
Utk ganache topping: 300gm cooking choc (baki choc utk filling td) 1/2 kotak kecik whipping cream/double cream 1 sudu makan mentega Cho chip n almond secukup rasa
* Empunya resipi guna ni loyang springform size 9 inci. Nk buat kecik2 version cupcake or letak dlm gelas comel kecik pon boleh. Kita buat dia kan bkn dia buat kita.
Cara Membuat :
1. Nutella + cream cheese + melted choc (cairkan choc n sejukkan). Mix cream cheese sampai kembang.
2. Masukkan nutella dan coklat yang dicairkan. Tuang atas base / lapisan oreo. Sejukkan dlm peti sejuk sampai set
3. Cooking choc + whipping cream + mentega sikit utk kilat. Double boil n sejukkan dengan suhu bilik sebelum tuang atas kek
4. Taburkan almond dan cip coklat. Sejukkan dalam peti sejuk dalam 4 jam.
Ni ramuan biskut keju atau cheese yang ada ramuan keju dalam adunan sekali. Bukan sekadar letak hiasan aje.
Rangup dan senang mencair dalam mulut, ni biskut keju @ cheese cookies yang mudah dibuat. Kaya dengan rasa keju, ramuan keju jangan kedekut masa masuk dalam adunannya. Jom masukkan resepi ni dalam koleksi buku biskut nanti.
BISKUT CHEESE
BAHAN-BAHAN : 250gm Mentega 180gm Gula Aising 2 biji Kuning Telur 250gm Tepung Ubi – sanggar 10 min 225gm Tepung Jagung 1/2 st baking powder 70gm Parutan Keju Cheddar- utk letak dlm adunan kuning telur dan sedikit parutan keju – utk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Pukul Mentega & Gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur & pukul sehingga sebati.
3. Masukkan bahan2 kering.
4. Canai & terap.Sapukan sedikit kuning telur di permukaan biskut dan taburkan sedikit parutan keju atas setiap biskut.
Tengok dari bahan ramuan boleh tahu kelazatan kek coklat karamel ni. Lapisan atasnya karamel, lapisan tengah puding kastad dan di bawah sekali lapisan kek coklat bersusu.
Makan sejuk memang nyaman aje lalu kat tekak, nikmat tak terkata lah.
KEK COKLAT KARAMEL
BAHAN-BAHAN :
Bahan karamel: 2 sudu besar gula dijadikan karamel 1 sudu besar air
* Masak atas api hingga perang dan tuangkan ke dalam loyang, biarkan ia keras dan ketepikan
Bahan Puding: 2 sudu besar tepung kastad 1 cawan susu cair 3 biji telur 1 sudu besar esen vanilla
*Semua bahan di atas dipukul lembut, toskan dan tuang dalam loyang karamel *Kukus selama 20 minit, angkat dan cakar di atas permukaan puding dengan garfu
BAHAN KEK :
Bahan A: 1 cawan gula 3 sudu besar serbuk koko 1/2 cawan susu pekat 1/2 cawan susu cair 1 cawan minyak 3 biji telur 1 sudu kecil esen Vanilla
Bahan B: 1 cawan tepung gandum 1 sudu kecil banking soda 2 sudu sudu kecil baking powder *Semua bahan di atas diayak terlebih dahulu..
Cara memasak: 1. Satukan bahan-bahan A ,kacau hingga larut sebati. 2. Masukkan bahan B ke dalam bahan ke dalam bahan A, kacau sebati menggunakan sudip aje 3. Tuangkan adunan kek ke dalam puding yang telah disejukkan tadi dan kukus selama lebih kurang 50 minit. 4. Tunggu sejuk baru dikeluarkan dari loyang.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...