Kalau anda ingin berniaga cari duit tambahan di musim PKP ni, tapi tak tau nak niaga apa di kawasan kejiranan. Anda boleh cuba buat kuih Lompang Pandan, cara buat mudah dan rasa pun sedap. Mula-mula cuba dulu untuk makan sendiri, kalau menjadi dan sedap bolehlah jual. Resipinya ada di sediakan di bawah ini ye..
LOMPANG PANDAN BAHAN-BAHAN A: 3 cawan air 3/4 cawan gula pasir 2 helai daun pandan.
Masak gula dengan air, masukkan 2 helai daun pandan sekali.
Gula hancur dan didih, tutup api dan sejukkan. BAHAN B: 2 cawan tepung beras 1 cawan tepung ubi 1 cawan air pati daun pandan Sedikit pewarna hijau star brand Sedikit kapur sireh Sedikit garam halus
IKLAN
CARA MEMBUAT:
IKLAN
Satukan tepung beras dan tepung ubi dalam mangkuk besar.
Masukkan 1 cawan air pati pandan dan 3 cawan air gula yang dah sejuk tadi. Kacau-kacau sebati.
Masukkan sedikit garam halus dan kapur sirih.
Masukkan sedikit pewarna hijau sekiranya warna bancuhan kurang cantik. Kacau hingga semua larut kemudian tapiskan.
Sementara tu panaskan kukusan.
Oles minyak dalam acuan lompang terlebih dahulu.
Setelah air medidih, panaskan sekejap acuan lompang terlebih dahulu.
Kemudian kacau-kacau dulu bancuhan tepung tadi sebelum tuang ke dalam acuan.
Tutup pengukus dan kukus la dalam 10 ke 12 minit dengan api sedang.
Sejukkan kuih lompang dahulu baru la boleh dicungkil keluar.
Ulang proses yang sama hingga bancuhan habis.
Hidangkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus sebentar supaya tak mudah basi.
INFO: Air gula mesti sejukkan dahulu, bancuhan kena sentiasa dikacau dahulu sebelum tuang ke dalam acuan. Sukatan air gula mesti 3 cawan dan air pati pandan 1 cawan.
IKLAN
Kredit :Rozza Roha
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Makan nasi tanpa sambal rasa tak lengkap. Ada yang suka sambal belacan dan macam jenis sambal untuk dinikmati dengan nasi panas-panas. Siapa suka sambal kacang ikan bilis ni, ada rasa pedas pedas manis. Memang leka bila dah mula makan. Makan begitu sahaja pun sedap.Buat banyak boleh simpan untuk stok makan bila-bila pun.
SAMBAL KACANG IKAN BILIS
Bahan-bahan: 500gram kacang (goreng garing) 100gram ikan bilis (goreng garing)
Blend halus Cili kering segenggam rebus lembut(buang biji) 5 biji bawang merah kecil 2 biji bawang putih
Cara memasak:
1.Tumis semua bahan blend dengan minyak yang banyak sampai naik minyak.
2.Masuk garam, gula, aji dan masak sampai sambal gelap dan berkilat. Gula kena lebihkan untuk dapat kilat dan manis pedas.
3.Sejukkan sambal, kacang, ikan bilis baru gaulkan supaya kekal rangup.
Mok Teh atau nama sebenarnya Zunita Adibah bt Mohamed Adib memang hebat memasak. Bukan sekadar ‘Chef’ di dapur restorannya tetapi juga Pengurus Syarikat IT yang pakar dalam bidang Teknologi Maklumat dan Komputer.
Pemegang Ijazah Sains Komputer dari Universiti Bradley , Illinois, Amerika Syarikat kini mengusahakan Restoran Mok Teh dan dalam masa yang sama menjalankan perniagaan Teknologi Maklumat bersama suaminya Wan Ameer Ruzman.
Mereka belajar di universiti dan bidang yang sama dan keduanya minat dan pandai memasak. Walaupun Mok Teh berasal dari Terengganu tetapi cukup arif dengan masakan Negeri Sembilan juga.
Masakan nogori diwarisi dari ibu mertuanya Datuk Hjh Maimunah Abdul Wahab manakala kepakarannya dalam masakan Terengganu pastilah dari ibunya Allahyarhamah Toh Puan Halimah Tahar .
Kembalinya dari Amerika Syarikat Mok Teh pernah berkhidmat sebagai Pengatur Cara Analisis di sebuah syarikat swasta selama 10 tahun dan akhirnya bersama suami menubuhkan syarikat IT mereka sendiri sedari 1995 hingga kini. Menjurus kepada pendawaian komputer dan Perunding ICT.
Walaupun belajar masak agak lewat selepas tamat pengajian di universiti namun bukan calang-calang kehebatannya dalam masakan Melayu . Atas nasihat suami yang tidak mahu Mok Teh mensia-siakan bakat memasaknya akhirnya mereka menceburi perniagaan makanan yang bermula dari rumah dan akhirnya menubuhkan Restoran Mok Teh di Pusat Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur yang menyajikan sajian Terengganu.
Pembukaan restoran dua tahun ini adalah cadangan dari anak sulung mereka Wan Ameer Naqiuddin bekas graduan perakaunan yang mengurus operasi restoran, sementara urusan menu dan masakan dipegang oleh Mok Teh.
Jadi tiada istilah ‘lewat’ kalau nak belajar masak..Tengok Mok Teh ni walau belajar selepas universiti boleh juga jadi mahir memasak.
Nah,ini 4 resipi rendang Mok Teh yang dipelajari dari ibu mentuanya. Nak tahu hebatnya sajian ini kenalah cuba kan…
1. RENDANG AYAM CILI API
Bahan-bahan :
1 ekor ayam| dipotong 12
1 kilo santan
BAHAN A :
30 biji cili api
2 inci kunyit hidup
BAHAN B
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2.5 sm halia
2.5 sm lengkuas
7 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit
1 sudu kerisik
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Ayam dibersihkan dan dipotong 12. 2.Bahan A dikisar dan dimasukkan kedalam kuali bersama ayam. 3. Bawang merah, bawang putih dan halia di hiris halus. Lengkuas dihiris nipis. 4. Kesemuanya dimasukkan ke dalam bersama ayam tadi. 5. Apabila agak kering air, kemudian dimasukkan santan,serai, asam keping dan garam. 6. Masak sehingga agak kering, masukkan daun kunyit yang dihirs halus.
2. RENDANG ITIK
BAHAN-BAHAN :
1 ekor itik |potong 12
1 kilo santan
BAHAN A
20 biji cili api
5 sudu cili boh
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 batang serai
BAHAN B
5 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit |dicarik carikkan
1 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa
Gula merah secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Itik dibersihkan, disalai . 2. Kemudian itik itu dipotong 12.dan dimasukkan kedalam kuali. 3. Bahan A dikisarkan, kemudian dimasukkan kedalam kuali. 4. Dimasukkan bersama sehelai daun kunyit yang dicarik carikkan. 5. Dimasak sehingga mendidih, kemudian dimasukkan Bahan C. 6. Masak sehingga agak kering.
3. RENDANG PUCUK UBI MAK LONG
BAHAN-BAHAN :
2 ikat pucuk ubi | pilih yang muda , basuh dan toskan
2 kg santan
Segenggam ikan bilis
Segenggam cili api
3 inci kunyit
5 ulas bawang merah |dihiris nipis
5 batang serai | dititik
Garam
Asam keping
CARA MEMASAK: 1. Kisar cili api, kunyit hidup dan ikan bilis. 2 .Panaskan kuali. Masukkan santan, serai, asam keping dan bahan yang dah dikisar. Masak sehingga naik minyak. 3. Masukkan pucuk ubi, terus masak , masukkan garam. Teruskan masak. 4. Bila agak kering santannya, kecil kan api.Teruskan memasak dan selalu dikacau sehingga kering. 5. Angkat dan sedia dihidangkan
4. RENDANG CAMPUR MAMA
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A – Cuci dan Tos
250gm daging
250gm paru paru
250gm limpa
250gm jantung
250gm hati
BAHAN B – KISAR
250gm bawang merah
100 gm bawang putih
10 batang serai
50 gm halia
75gm lengkuas
50gm kunyit
100gmcili api | ikut kepedasan yang diingini
100gm cili boh| ikut kepedasan yang diingini
BAHAN C :
2 kilo santan
2 sudu makan kerisik
5 batang serai |diketuk
Garam secukup rasa
2 keping asam keping
Sedikit gula merah
CARA MEMASAK: 1. Masukkan bahan A, B dan santan ke dalam kuali dan panaskan 2. Bila sudah mendidih, masukkan kerisik, asam keping dan kerisik. 3. Kemudian masukkan garam dan gula. Masak sehingga kering.
Resipi daripada pemilik FB Noor Lela ini memang terlihat sangat sedap. Cara membuatnya pun tidak terlalu sukar. Lebih senang lagi bila bakar guna pemanggang ajaib je. Resipi ini dikongsi melalui page mahn.
BAHAN-BAHAN:
2½ cwn tpg gandum
¾@1 cawan gula
½ biji kelapa size besar
(hasilkan 5 cawan santan)
1 cwn air daun pandan
(6 helai daun pandan blend)
2 biji telur size B
2 sb butter atau marjerin
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau
BAHAN TUMIS
10-12 ulas bawang kecil
2 sb butter atau marjerin
Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
LANGKAH 1
Masukkan air daun pandan bersama 4 cawan santan. Kemudian masukan telur dan tepung, blend sampai sebati. Kemudian masukkan ke dalam periuk.
Kemudian masukkan baki 1 cawan santan, gula, butter dan garam
Masak atas dapur gunakan api perlahan selama 5-10 minit atau sehingga adunan pekat
Setelah pekat, padamkan api dan ketepikan sebentar.
LANGKAH 2
Sediakan bahan tumis. Panaskan butter dan minyak.. Goreng bawang sehingga kekuningan. Toskan bawang tadi.
Minyak bawang tadi masukan ke dalam adunan tepung tadi dan gaul sehingga sebati.
LANGKAH 3
Masukkan ke dalam pemanggang ajaib, taburkan bawang goreng.
Bakar 30-40 minit..api perlahan…setelah 20 minit…terbalikan pemanggang ajaib .lakukan sehingga masak.
SIAP:
INFO:
Untuk oven: bakar suhu 170-180 darjah celcius selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing-masing Setelah masak sapukan permukaan bingka dengan butter atau marjerin..untuk kelihatan lebih cantik..
Resipi ni untuk sukatan pemanggang ajaib. Jika nak buat banyak, gandakan bahannya Ok selamat mencuba