Kuih talam memang menjadi kegemaran, terutamanya untuk dihidangkan dalam majlis-majlis keraian.

Rasanya yang manis mudah menambat selera sesiapa sahaja. Jom cuba masak sendiri kuih talam tapi dalam versi pedas untuk menu hidangan makan petang.

 

TALAM KENTANG BERLAUK

Sedap & Pedas, 5 Resipi Kuih Talam Yang Wajib Dicuba!

BAHAN-BAHAN:

500gm ubi kentang (direbus) – beli online di sini
30gm tepung gandum – beli online di sini
½ sudu teh lada sulah
½ sudu teh garam

TONTON Ayam Buttermilk Salted Egg Bestari & Kari Udang Bestari

CARA MEMASAK:

Masukkan semua bahan dan gaul sebati. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kukus selama 25 minit.

INFO CHEF: Untuk kurangkan pedas, tidak perlu letak lada sulah.

 

TALAM KELADI BERLAUK

Sedap & Pedas, 5 Resipi Kuih Talam Yang Wajib Dicuba!

BAHAN A:

2 cawan tepung beras – beli online di sini
2 sudu makan tepung ubi – beli online di sini
2 sudu makan tepung gandum – beli online di sini
5 cawan santan – beli online di sini
1 sudu teh garam

TONTON Salted Brown Butter Crispy Treats

BAHAN B:

2 cawan keladi (direbus @ dikukus)
2 sudu makan udang kering
3 biji cili merah

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

Ads

CARA MEMASAK:

Campurkan bahan A dan B. Masak di atas api sederhana sehingga naik wap. Kukus selama 25 minit.

BAHAN HIASAN:

Cili merah
Bawang goreng
Daun sup

INFO CHEF: Boleh dimakan tanpa bahan hiasan. Itupun sudah melengkapkan cita rasa.

 

TALAM BERLAUK DAGING

Sedap & Pedas, 5 Resipi Kuih Talam Yang Wajib Dicuba!

BAHAN-BAHAN:

2 cawan tepung gandum
6 sudu makan tepung jagung
200 ml santan
1 cawan air
½ sudu teh garam
2 biji telur ayam

TONTON Ayam Masak Bali, Enak & Membuka Selera

BAHAN INTI:

Ads

Minyak masak untuk menumis
200gm daging cencang
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 sudu makan serbuk kari daging

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

CARA MEMASAK:

Tumiskan bahan inti setelah kuih masak.

BAHAN HIASAN:

Bawang goreng
Daun sup
Cili merah

BAHAN SOS:

1 cawan cili kering (dikisar)
4 sudu makan gula
½ sudu teh garam

INFO CHEF: Sebelum ditumis, boleh juga direbus dengan air sedikit terlebih dahulu daging cencang supaya lebih lembut.

 

TALAM LAPIS BERLAUK

Sedap & Pedas, 5 Resipi Kuih Talam Yang Wajib Dicuba!

Ads

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
300 ml santan
100 ml air
½ sudu kecil garam
2 biji telur ayam

BAHAN INTI:
200gm ayam kisar
2 biji bawang kecil
1 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kurma
Secekak daun sup
3 biji cili merah
4 biji telur

TONTON Wantan Goreng Mudah dan Ringkas

CARA MEMASAK:
1. Cara tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan bahan rempah dan daging ayam kisar. Sejukkan.
2. Masukkan 2 sudu bahan tumis tadi bersama daun sup, cili merah dan 2 biji telur ayam untuk setiap lapisan. Ulangi sehingga telur habis.

INFO CHEF: Daun sup bertujuan membangkitkan aroma kuih talam.

 

TALAM BINGKA BAKAR BERLAUK

Sedap & Pedas, 5 Resipi Kuih Talam Yang Wajib Dicuba!

BAHAN-BAHAN:
2 biji telur ayam
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudu teh garam

TONTON Danish Cinnamon Cheese

BAHAN INTI:
200gm ayam kisar
2 bji bawang kecil
1 ulas bawang putih
2 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan serbuk kurma
Secekak daun sup
3 biji cili merah
4 biji telur

CARA MEMASAK:

1. Masukkan semua bahan dan gaul sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan. Masukkan bahan inti.
2.Bakar selama 20 minit. Hiaskan bersama bawang goreng.

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

INFO CHEF: Adun perlahan-lahan supaya bancuhan lebih sebati. Mengadun terlalu pantas membuatkan tepung agak keras.

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Resipi Penkek Yang Mudah & Gebu, Buat Untuk Anak-Anak 

Resipi Daging Masak Hitam Ala Kenduri Dijamin Menjadi

4 Resipi Masakan Sambal Mudah & Sedap, Wajib Cuba!

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI