Ada yang teringin nak makan laksa? Jom cuba buat Laksa Utara perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Sekali cuba, pasti tidak menyesal. Kuah yang enak, pekat berperisa. Sekali cuba, memang layan habis! Berikut adalah bahan-bahan yang anda perlukan. Jom!

 

RESIPI LAKSA UTARA SEDAP, MUDAH & KUAH KAW

 

BAHAN UTAMA UNTUK KUAH:

  • 1kg ikan sardin @ Selayang (nak guna ikan kembung pun boleh tapi tak lemak macam ikan selayang)

CARA-CARA:

  1. Rebus ikan kemudian asingkan isi ikan daripada tulang.
  2. Kisar hingga betul-betul halus.

(masukkan isi ikan 1/2 jug blender kemudian masukkan air hingga hampir penuh dan kisar. Kemudian ulang kisar baki isi ikan tadi. Tulang ikan juga boleh dikisar berasingan dan tapis)

 

BAHAN KISAR:

(INFO: suka pedas boleh tambah cili. Jika nak campur cili padi pun boleh. Sukatannya 20 tangkai cili kering campur 30 tangkai cili padi)

 

BAHAN LAIN:

IKLAN
  • 3 senduk minyak masak untuk menumis
  • Secekak daun kesum
  • 3 kuntum bunga kantan – belah 4
  • 10 keping asam keping (wajib ada) – suka masam boleh letak lebih beli online disini
  • 1 1/2 sudu besar garam
  • 2 sudu teh ajinomotobeli online disini
  • Sedikit air jika perlu

BAHAN SAMPINGAN:

  • 1 peket laksa kering – rebus hingga empuk beli online disini
  • Cili merah – hiris nipis/cili padi
  • Bawang besar – hiris nipis
  • Timun – hiris
  • Salad atau daun selom
  • Telur rebus

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan kisar, asam keping, garam dan aji. Tumis hingga bahan kisar elok garing dan naik minyak.

2. Masukan isi ikan yang telah dikisar, bunga kantan, daun kesom dan sedikit air jika perlu (air jangan banyak nanti kuah cair).

3. Masak hingga kuah mendidih dan asam keping elok kembang.

4. Sesuaikan rasa. Masa ni boleh ceduk buang lebihan minyak dalam kuah.

5. Bila kuah sudah cukup rasa, bolehlah dihidangkan bersama laksa dan bahan-bahan sampingan yang lain.

IKLAN

 

 

TIPS UNTUK MASAK KUAH LAKSA YANG LIKAT

Jangan kisar ikan ala kadar sahaja nanti kuah terasing dengan isi ikan. Kuah jadi ceroi. Kena kisar isi ikan hingga betul-betul halus. Nanti bila nak makan, kacau kuah tu baru ummmphh!

 

 

Kredit resipi & foto: Mariana Zainal

IKLAN

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: 

Sedap! Resipi Keli Bakar, Air Asam Kerisik & Kacang Panjang Tumis

Resipi Bibimbap Sedap Guna Bahan Mudah & Ikut Selera Orang Malaysia

Resipi Tosei, Idli & Chutney Kelapa Homemade Yang Mudah, Sedap

Patutlah Dapat 30K Share Di FB, Resipi Colek Kampung Ni Memang Padu

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=aHlvG1Hzt0k