Makanan barat ni sebenarnya ringkas aje buatnya. Terutama menu snek dan kudapan, punyalah sedap boleh kenyang sampai ke malam. Tapi hati-hati tak boleh makan selalu nanti gemuk la pulak.
Apa pun sajian sebenarnya memang tak boleh ‘terlebih’makan. Okay, ni dia resipi ori dari barisan tenaga pengajar Chef Muhammad Aizat Sha’rani dan team chef Sg Academy yang terletak di Putra Majestik, Jln Kasipillay, Kuala Lumpur.
Chef Muhammad Aizat Sha’rani (kanan sekali) dan pasukan
Buat sendiri kan lagi jimat…
1. MAC N CHEESE PRAWN
BAHAN-BAHAN:
500 gm makaroni
50 – 80 gm mentega
2 sudu makan tepung gandum
500ml susu segar
250 gram keju parut (shredded)
6 ekor udang | dibuang kulit
Setangkai daun parsli | dicincang
Garam secukup rasa
Lada sulah atau lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Masak makaroni di dalam periuk mengikut arahan masa di bungkusan. Tos dan masukkan kembali ke dalam periuk. 2. Udang direbus. Angkat dan tos. 3. Cairkan mentega di di dalam kuali dan masukkan tepung. Goreng tepung sambil dikacau selama 1 minit atas api perlahan. 4. Perlahan-lahan tuang susu sambil kacau. 5. Masukkan udang dan cendawan. 6. Kacau sehingga ianya hampir mendidih, kecilkan api dan biarkan mereneh selama 2 minit. Tutup api. 7. Masukkan keju dan kacau sehingga ianya cair dan sebati. 8. Tuangkan sos keju ke atas pasta dan kacau sehingga bergaul dan bersalut rata 9. Tabur garam dan lada hitam secukup rasa 10. Masukkan daun parsli dan kacau rata. 11. Teruskan hidang sementara masih panas.
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 25 hingga 30 minit Cara memasak: Rebus dan reneh Jenis masakan: Sajian barat Keistimewaan: Rasa yang begitu enak berkrim dengan udang segar.
Info Chef :Selain udang anda boleh menggantikan dengan makanan laut yang lain atau pun ayam
Ads
2. BELGIUM WAFFLES
BAHAN-BAHAN:
1 biji telur gred A
1 cawan tepung serbaguna @gandum
2 sudu teh serbuk penaik
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan mentega | dicairkan
1 1/2 sudu makan gula kasterr
1/2 sudu teh esen l vanilla
CARA MEMASAK :
1. Panaskan pembakar waffle (waffle maker). Ayak tepung bersama baking powder. 2. Pukul telur hingga betul-betul kembang. 3. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati. 4. Apabila pembakar waffle maker sudah panas, masukkan sesenduk adunan bater dan ratakan. 5. Tutup penutup pembakar (waffle maker) dan masak sehingga waffle masak.
Saiz hidangan: 4 0rang Waktu memasak:15 hingga 20 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Waffle Belgium Keistimewaan: Sedap dimakan dengan krim dan buah-buahhan
Info chef: Waffle juga enak dimakan dengan madu, mentega, coklat , jem dan sirap maple.
3. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung serba guna
1sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
2 biji telur
4 cawan gula putih
½ cawan susu
1 sudu teh esen vanilla
4 cawan minyak masak
Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk. 2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih. 3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam. 4. Gaul sehingga sebati. 5. Letakkan adunan di dalam beg piping. 6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F. 7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan. 8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula. 9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A) Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef :Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
4. CALZONE
Ads
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk doh :
300gm tepung gandum
6 gm yis
20 gm mentega
10 gm gula halus
1 sudu teh bread improver
¼ sudu teh garam
1½ sudu makan madu
170ml air
1 sudu makan mayonis
Bahan untuk inti ayam :
1 cawan isi ayam | dicincang halus
1 biji bawang besar | dihiris dadu
2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
2.5 sm halia | ditumbuk halus
1 sudu makan pes cili
1 sudu makan rempah kari daging
½ sudu makan sos tomato
Sedikit daun bawang | dihiris halus
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
5 biji cili padi
¼ batang lobak merah
Sedikit parutan keju cedar
Sedikit air
CARA MEMASAK : Doh: 1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. 2. Tambah mentega dan terus meNggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.Kemudian bulatkan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. Inti ayam : 4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing. 5. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam cincang dan cili padi yang diketuk, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat. 6. Perasakan dengan garam dan secubit gula.Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan. Calzone : 7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bahagikan pada 4 bahagian sama besar, bulat-bulatkan. 8. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper.Sapukan permukaan doh yang dicanai dengan kuning telur agar mudah lekat bila di klim nanti. 9. Letak daun salad 1/4 bahagian inti ayam dan taburkan parutan keju, kemudian lipat dua dan tekan hujungnya biar bercantum. Buat hingga siap pada baki adunan. 10. Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, biarkan doh mengembang sedikit kemudian sapu kuning telur pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu 11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan.
Saiz hidangan:4 orang Waktu memasak:30 hingga 40 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Sajian berasal dari Itali Keistimewaan: Inti yang lazat dengan kulit yang lembut
Info chef :Doh juga boleh dikelim seperti karipap di kelilingnya
5. SLOPPY JOE
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging cincang
3 ulas bawang putih | dicincang
1 biji bawang besar holland |dicincang
1 cawan sup tomato
1 cawan puri tomato
½ cawan sos cili
1/3 cawan gula perang
3 sudu besar kicap
2 sudu makan | boleh letak lebih jika suka
12 biji bun burger
CARA MEMASAK : 1. Tumis bawang besar, bawang putih hingga sedikit garing. 2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak. 3. Campurkan semua bahan-bahan lain dan reneh 20 minit. Kacau sekali sekala 4. Sudukan daging cincang di atas roti burger. 5. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 12 biji burger Waktu memasak:30 hingga 35minit Cara memasak: Tumis Jenis masakan: Burger Keistimewaan: Tidak menggunakan kepingan daging burger sebaliknya daging cincang yang dimasak lazat
Info chef : Berbeza dengan burger daging biasa, sloppy joe burger hanya dilapisi daging cincang yang dimasak tanpa perlu meletakkan bahan lain. Anda boleh menambah keju jika suka.
RESIPI : CHEF MUHAMMAD AIZAT SHA’RANI, CHEF NADZIRAH ABDUL RAZAK DAN CHEF FARIBUS ANAK KANDAU
TERIMA KASIH : MR PRABHA, SG ACADEMY, Lot D-00-03A, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Masakan bersantan bukan lagi asing di dalam hidangan masakan melayu. Hidangan yang dilimpahi santan menjadikannya lebih enak dan berlemak. Biarpun penggunaan santan boleh digantikan dengan susu cair namun rasanya tidak dapat ditandingi.Rasai sendiri kesedapannya dengan mencuba resipi ini.
GULAI JERING
BAHAN A:
1-2 biji bawang merah besar | kisar halus
3-4 ulas bawang putih |kisar halus
2cm halia | kisar halus
Cili giling/cili kisar secukupnya | ikut citarasa masing-masing
2 biji buah keras | dihancurkan
BAHAN B:
2 helai daun salam
2 helai daun limau purut
1cm lengkuas | dititik
1 batang serai | dititik
Asam keping
Santan pekat & cair secukupnya
gula, garam dan serbuk perasa
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan (A) hingga naik bau..
2. Kemudian masukkan bahan (B) dan seterusnya air rebusan jering tadi. Biar mendidih sebentar.
3. Masukkan santan cair & pekat . Akhir sekali masukkan jering dan perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
4. Sedia untuk dinikmati.
GULAI NANGKA ASLI MINANG
BAHAN-BAHAN:
1/4kg nangka muda
550ml santan
1 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam
BAHAN KISAR:
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
2 biji buah keras
1 sudu teh ketumbar
10 tangkai cili kering
Garam, gula dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan daun kunyit, daun salam dan daun limau purut. Tumis lagi hingga garing.
2. Kemudian masukkan nangka. Masak hingga lembut.
3. Masukkan santan. Gaul sebati.
4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa dengan secukupnya.
5. Setelah nangka empuk dan kuah sedikit pekat, padamkan api dan sedia dihidangkan.
TEMPE TUMIS DARAT BERSAMA TULANG
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg tulang lembu | rebus hingga empuk
1 paket tempe | potong empat segi
1 batang serai | titik
3 helai daun limau purut
1 mangkuk santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR:
2 biji cili merah
6 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan tulang yang telah direbus tadi, diikuti dengan tempe.
3. Seterusnya masukkan serai, daun limau purut, asam gelugor.
4. Masukkan santan, kacau hingga mendidih.
5. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Kecilkan api biarkan kuah mereneh hingga sedikit pekat.
7. Akhir sekali tutup api, dan gulai sedia dihidangkan.
CENDAWAN TIRAM MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN:
300gm cendawan tiram
Sedikit serbuk kunyit
1 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN TUMBUK:
5-7 biji cili padi (atau ikut cita rasa)
1 biji bawang merah
Sejemput ikan bilis ] ditumbuk separa lumat
Sedikit kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Masak santan bersama bahan tumbuk hingga mendidih.
Kemudian masukkan cendawan, serbuk dan daun kunyit. Kacau hingga kembali mendidih.
Masukkan garam dan gula dengan secukup rasa.
Enak dimakan panas-panas.
GULAI LEMAK PISANG MUDA
BAHAN-BAHAN:
1 sisir pisang emas muda
100gm tulang ikan talang masin | rendam
1liter santan pekat
2 batang serai | ketuk
Garam dan perasa secukupnya
10 biji cili padi | kisar
2.5cm kunyit hidup | kisar
Daun kunyit | mayang halus
CARA MEMASAK:
Pisang emas, disiat kulitnya dan dipotong serong. (Jika suka boleh masukkan kulit pisang sekali dalam masakan)
Masukkan semua bahan kisar bersama tulang ikan masin ke dalam periuk.
Seterusnya tuangkan santan dan masak hingga mendidih.
Selepas itu,masukkan pula pisang tadi dan serai yang telah diketuk ke dalamnya.
Taburkan daun kunyit hiris, biarkan mereneh.
ambahkan garam secukup rasa, dan biar kuah sedikit pekat. Sedia untuk dihidangkan.
INFO CHEF:
Kulit pisang juga boleh dimasukkan ke dalam gulai jika suka.
Resipi sedap dan mudah untuk gulai ikan baung bersama daun kesom. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Bahan-bahan yang digunakan dalam resipi yang dikongsi Aisyah Humaira ini pun senang je didapati di kedai. Jom kita cuba!
GULAI IKAN BAUNG BERSAMA DAUN KESUM
BAHAN-BAHAN:
1kg ikan baung | dicuci bersih bersama air asam jawa atau air tepung jagung untuk hilangkan hanyirnya 2 sudu besar kerisik – beli online di sini 3 sudu besar cili kisar /ciliboh – beli online di sini ½ peket besar rempah kari ikan (saya guna Adabi) – beli online di sini 1 sudu besar serbuk cili – beli online di sini 1 ikat daun kesum 1 sudu besar asam jawa | dibancuh dengan sedikit air, ambil airnya sahaja (asam jwa ni boleh agak-agak, jangan terlebih nanti masam)
1. Dalam satu bekas besar masukkan bahan kisar, rempah kari ikan, cili kisar, cili serbuk dan kacau semua ni sebati jadikan seperti pes. 2. Panaskan minyak dan tumis bahan pes tadi dengan api perlahan hingga pecah minyak. Masukkan kerisik, kacau sebati.
Jom cuba buat cili jeruk homemade. Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan. Kalau makan mi goreng, nasi goreng atau kuetiau goreng, memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk ni. Kuah jeruk tu kalau cicah bersama ikan goreng pun sedap tau. Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap dan tahan lama, boleh cuba resipi perkongsian saudari Noriffah Mohd Hassanni.
CARA BUAT CILI JERUK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Cili hijau segar – basuh dan lap kering-kering.
Balang kaca – basuh & lap kering-kering
Gula secukupnya
Garam secukupnya
Cuka makan
CARA MEMBUAT:
1. Pilih cili yang segar dan basuh bersih. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.
2. Untuk menyimpan cili jeruk, guna balang kaca. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.
3. Potong cili. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Sedang-sedang sahaja. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.
4. Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang.
5. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula. Kemudian masukkan lebihan cili potong tadi dan masukkan 2 sudu makan gula lagi.
6. Masukkan sedikit garam dan tuang cuka mengikut jumlah yang dikehendaki. ( empunya resipi letak cuka pada paras cili.)
7. Tutup penutup balang dan goncangkan. Ia bertujuan untuk melarutkan gula dan garam yang dimasukkan tadi.
8. Simpan semalaman dan cili jeruk ni boleh dinikmati pada keesokan harinya.
INFO RASA:
Cili dan balang perlu kering dan tidak ada air supaya cili yang dijeruk tahan lama.
Cili jeruk ini boleh tahan berbulan-bulan.
Boleh disimpan dalam peti sejuk atau letak dekat meja dapur sahaja pun boleh.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...