Sagu Gula Melaka ni jika makan sejuk-sejuk memang sangat sedap. Manisan ini memang popular dan sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Nak buatnya pun tidak sukar. Bahan-bahan sangat ringkas dan mudah didapati. Terasa nak makan Sagu Gula Melaka petang ni? Saudari Izzaty Azhar ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1. Masukkan gula melaka, air dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga gula larut dan likat. Tutup api dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan periuk berlainan, didihkan air dan masukkan sagu. Kacau selalu supaya bahagian bawah tidak melekat. Kalau tak cukup air boleh tambah, air ni tiada sukatan, lebih pun tidak mengapa kerana nanti sagu akan ditapis.
3. Kacau sagu hingga menjadi jernih. Kemudian tapis, bilas dan buang lebihan air.
4. Masukkan sagu yang telah ditapis ke dalam air gula melaka yang telah dimasak tadi. Kacau sampai sagu dan gula melaka sebati.
Ads
5. Masukkan campuran sagu ke dalam bekas dan sejukkan dalam peti ais. Jika suka, boleh dinikmati suam tanpa susu cair pun sedap.
6. Bila sagu sudah sejuk, boleh hidangkan bersama susu cair. Jika gaul bersama kelapa parut pun boleh. Nikmati sesuai cita rasa dan selera.
Anda ada tip masakan warisan turun temurun? Jom kongsi dengan kami dan rebut peluang menang wang tunai RM500! Mana tahu rezeki anda kali ini. Jom daftar dan kongsi tip anda sekarang!
Petang-petang begini, kalau dapat makan Cucur Udang yang lembut, gebu dan garing dekat luar ni memang sedap. Cicah pula dengan sos atau kuah kacang. Fuhhh…Menyandar la juga. Bagi yang tak ada idea nak makan apa, bolehlah cuba resipi Cucur Udang yang admin kongsi ni. Resipi simple je. Tapi rasa dia memang best!
Wow…tengok je dah nampak sedap aiskrim buah homemade ni. Penuh dengan buah-buahan segar! Jika anak-anak suka makan aiskrim, anda boleh cuba resipi perkongsian Puan Haslina Hamid ni. Tanpa pewarna tambahan dan boleh kawal jumlah gula. Bestnya…Makan satu pasti tak cukup. Kalau beli, pastinya paling murah pun sebatang tu dalam RM2. Buat sendiri lebih jimat. Jom cuba!
AISKRIM MIX FRUIT JELLY
BAHAN-BAHAN:
1 kotak serbuk jelly – masak ikut arahan dan sukatan air pada kotak
1 senduk gula – jika perlu atau nak lebih manis.
Kiwi – potong kecil
Strawberi – potong kecil
Tembikai – potong kecil
Mangga – potong kecil
Buah naga – potong kecil
Anggur – potong kecil
CARA MEMASAK:
1. Masukkan serbuk jelly @ agar-agar ke dalam periuk dan masukkan sukatan air mengikut arahan pada kotak. Kacau hingga adunan tidak berketul.
2. Bila adunan mendidih, rasa. Jika kurang manis, tambahkan gula ikut citarasa. Masak hingga larut kemudian sejukkan adunan agar-agar.
3. Masukkan potongan buah-buahan ke dalam plastik aiskrim dengan secukupnya.
4. Tuang bancuhan agar-agar tadi dan ikat plastik aiskrim.
5. Bekukan di dalam peti sejukbeku dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.
INFO CHEF: Jika buat untuk makan sendiri, sekotak jelly sudah memadai. Untuk buah-buahan pula, boleh guna aneka buah yang menjadi kegemaran.
Hidangan tauge Ipoh atau tauge celur ini selalu kita makan di restoren masakan Cina dan juga restoren nasi ayam yang popular di negara ini.
Walau nampak ringkas saja tapi tauge Ipoh ini memang sedap. Cuma bila ada yang cuba buat sendiri, tak menjadi pula.
Nak buat menu taugeh ini memang ada tekniknya, boleh guna cara yang dikongsi Nurul Asyikin ini.
Cara buat tauge Ipoh ala restoren The Chicken Rice Shop
Bahan-bahan:
Tauge
1 cawan air
1 sudu kicap
1 sudu sos tiram
1 kiub ayam
Minyak bijan
2 ulas bawang putih -dicincang
Daun bawang- dipotong
Cili merah dipotong
Bawang goreng
Cara membuat:
1. Celur tauge separuh masak. Kemudian toskan & bubuh dalam pinggan.
2. Sediakan 1 cawan air. Masukkan 1 sudu kicap, sos tiram, minyak bijan & 1 kiub pati ayam ke dalam cawan berisi air tadi. Kacau bagi sebati.
3. Sementara itu tumiskan seulas dua bawang putih yang telah dicincang hingga naik bau.
4. Kemudian curahkan bancuhan air tadi ke dalam tumisan dan biarkan mendidih sekejap.
5. Akhir sekali siram kuah ke atas tauge yang telah dihiaskan dengan daun bawang, hirisan cili dan bawang goreng. Siap!
Nak buat aiskrim homemade lembut, halus dan murah? Ini resipi viral dengan 5 bahan ringkas yang rasanya setanding jenama mahal. Mudah, cepat dan confirm menjadi!