Lepas makan pasti ada yang teringin nak makan yang manis-manis . Pergh memang terangat kalau dapat nikmati ni. Lemak manis , nikmat di tekak.
Sagu Gula Melaka Durian
Bahan-bahan: 1 cawan sagu (rendam 10 minit). Didihkan 2 liter air, baru masukkan sagu.Kacau hingga jernih,toskan dan alir bawah air paip untuk buang kanjinya. Letak pewarna jika mahu. Sebab ada sagu jernih je kat rumah.Nak guna yang berwarna pun boleh.
1/2 cawan air 2 tongkol gula merah kecil 2 ketul kecil gula batu 1 helai daun pandan simpul Masak biar sebati dan pekat sikit
Ads
500ml santan kotak pekat,250ml air ,1/2 sudu teh garam dan 1 helai daun pandan simpul. Masak biar naik wap/buih. Dah siap. Tujuannya nak bagi santan tahan lama,sedap dan lambat basi. Boleh juga guna susu cair.
Campur semua dalam mangkuk letakkan ais sikit,letak durian.
Suka buat bisnes kuih? Kali ini korang boleh cuba resipi kuih nona manis keladi ini. Resipi ini dikongsi oleh orang yang buat bisnes kuih nona manis ini sendiri. Memang nampak menarik dan sedap. Bolehlah cuba.
NONA MANIS KELADI
BAHAN A
1 bji telur ayam
1/2 cawan gula
1 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
1 cawan santan sederhana pekat
BAHAN B
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan santan cair
Keladi emulco
Pewarna unggu atau pencelup keladi
1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMBUAT
1. Ambil BAHAN A. Pukul telur ayam dan gula sehingga sikit kembang. Kemudian masuk tepung gandum berselang seli dengan santan. Ketepikan.
2. Satukan BAHAN B ke dalam bekas. Kemudian tapis masuk dalam periuk. Masak atas api sederhana sehingga pekat dan berkilat.
3. Satukn BAHAN A ke dalam BAHAN B. Kacau rata.
4. Dalam bekas lain, satukan BAHAN C. Tapis masuk periuk. Masak sehingga pekat. Tutup api.
5. Ambil acuan lompang. Sapu sikit minyak masak. Panaskan kukusan.
6. Ambil piping bag dan isi adunan keladi. Paipkan ke dalam acuan lompag memenuhi 3/4 bekas acuan lompang itu. Ulang hingga habis.
7. Paip pula adunan putih di tengah-tengah menjadi bulat. Kukus 15 minit.
8. Dalam masa mengukus, pastikan air kukusan tidak menitik atas kuih.
9. Selepas sejuk baru keluarkan kuih dari acuan. Sedia untuk dimakan.