Episod ke-6 Rasa Anak Emak Anak Bapak menampilkan selebriti cantik manis Rozita Che Wan yang meluangkan masa untuk keluar makan Mi Udang sedap bersama ibunya Hajah Zabedah Saad di restoran kegemaran.
Kalau nak tahu, ibu Che Ta ni sangat suka makan Mi Udang dan lokasi pilihan beliau ialah Warung Rumpun Mambu yang terletak di Pantai Tanjung Dawai, Merbok, Kedah. Kedai ni menyajikan sajian Mi Udang yang sedap pada harga yang amat berpatutan.
Ads
Lihatlah udang yang Cik Ta pegang dalam rancangan tadi, Besar tangan katanya. Memang berbaloilah. ABC pun ada. Siap hidang dalam ‘timba’ bak kata Cik Ta lagi.
Bila dah kenyang makan, puas hati dengan rasa Mi Udang, Cik Ta siap minta resipi dengan pemilik kedai untuk cuba masak hidangan ni dekat rumah. Hasilnya memang nampak sedap kan? Sampaikan tauke Warung Rumpun Mambu pun puji.
Nak cuba masak menu ni untuk ibu bapa dan keluarg tersayang? Jom lihat resipi di bawah.
RESIPI MI UDANG
Ads
BAHAN-BAHAN:
500gm udang laut – bersihkan
2 ketul ubi keledek – rebus dan kisar halus
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
3 sudu makan cili giling
1/2 senduk minyak masak
1 bungkus mi kuning – celur
1 pokok sawi – celur
Tauge – celur
Hirisan limau nipis secukupnya
BAHAN KISAR:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu makan udang kering – rendam dalam air hingga lembut
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan udang. Rebsu seketika untuk mendapatkan air rebusan. 2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga naik bau. 3. Masukkan cili kisar. Masak lagi hingga garing dan pecah minyak. 4. Masukkan air rebusan udang dan air secukupnya. 5. Tambahkan kisaran keledek anggaran 3 sudu makan. Masukkan juga sos cili, sos tomato, garam dan gula dengan secukup rasa. Biarkan kuah mendidih dan pekat. 6. Masukkan udang yang telah direbus tadi ke dalam kuah dan biar mereneh seketika. Siap. 7. Untuk menikmatinya, masukkan mi, hirisan sawi dan tauge ke dalam mangkuk. Tuang kuah dan udang dengan secukupnya. 8. Untuk rasa lebih sedap, boleh tabur bawang goreng dan juga perahan limau nipis. 9. Sedia untuk dinikmati.
Ads
INFO: Air rebusan udang akan membuatkan rasa kuah Mi Udang jadi lebih sedap dan manis. Boleh juga tambah telur ke dalam kuah untuk rasa lebih enak.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Nak makan mi kolok ni sekarang dah makin mudah. Kat Selangor dan KL ni ada aje dijual. Sup dan gandingan cili kicap tu memang syoklah memakannya.
Sekali sekala jom tukar selera makan mi sarawak lah pulak.
Jom semak resipi dari Hidayah Syibly ni…
MI KOLOK
BAHAN-BAHAN :
Mee Kolok (contoh gambar mee kolok dalam gambar)
Cuka – jgn byk nanti masam.
Sos ikan – jgn banyak nanti dia berbau x best
Serbuk lada putih
Minyak bawang putih
Sos tiram
Kicap
CARA PENYEDIAAN:
1. Celur mee kolok dalam air mendidih sekejap, bilaskan dalam air sejuk.. Masukkan semula dalam air mendidih dan toskan.
2. Campurkan cuka, sos ikan, serbuk lada putih, minyak bawang putih, sos tiram, kicap hingga sebati kemudian gaulkan dengan mee yang telah dicelur. Ketepikan dalam satu bekas.
Bahan sup :
Daging lembu setengah kilo
Serbuk lada hitam
Kiub pati lembu 2/3 kiub
Rempah kasar 4 beradik (cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga) – sikit je jangan banyak sebab ni clear sup, tak mau rasa rempah menguasai rasa sup.
Sup bunjut (optional)
Bahan perasa
Garam, gula
Halia diketuk.
CARA MASAK DAGING :
1. Rebus daging hingga empuk. – Setelah daging empuk, masukkan cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dn buah pelaga, sup bunjut dan halia. – Akhir sekali masukkan bahan perasa, garam dan sedikit gula, tutup api. – Keluarkan daging, ketepikan..
2. Daging yang telah dikeluarkan dari sup tadi, dipotong nipis-nipis.
3. Gaulkan daging dengan kicap, garam dan serbuk lada hitam.
4.Masukkan sedikit minyak bawang putih ke dalam kuali dan goreng hirisan daging sekejap je. Tak mau kering dan keras sangat, nanti liat tak sedap. Jika gorengan terkering, masukkan sedikit sup tadi dan goreng seketika.
5.Ketepikan daging yang telah di goreng. Daging ini sebahagian daripada bahan bahan tabur atas mee kolok.
Bahan cili kicap :
cili padi
bawang putih
perahan jus limau
kicap
sedikit garam jika menggunakan kicap manis
blend semua bahan di atas, ketepikan dalam satu mangkuk.
Bahan-bahan tabur :
Taugeh
Sawi celur
Fish cake (optional)
Bawang goreng
Hirisan daging (rujuk di atas)
Hirisan daun sup dan daun bawang
Tomato hiris
Selamat mencuba!!
. Kredit Resepi: Hidayah Syibly
FB : Aneka Resipi Kampung
RASA kongsikan lapan menu mi yang menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia. Anda boleh cuba salah satu kerana kesemua menu ini sangat sedap dan mudah disediakan. Lepas puas makan rendang, jom makan mi dan mihun pula ye.
MI GORENG MAMAK
BAHAN-BAHAN
1 kg mi kuning
40 gram bawang merah kisar
30 gram bawang putih kisar
20 gram cili boh
30 gram kuah kacang segera
100 gram bebola ikan hiris
100gm fish cake | hiris
100 gram isi ayam potong dadu
50 gram udang
1 keping tauhu | goreng hiris nipis
3 biji telur
50 gram tauge
50 sawi | potong
Minyak masak secukupnya
BAHAN KUAH KACANG
300 gram kacang tanah
500 gram bawang merah kisar
300 gram bawang putih kisar
30 gram udang kering
500 gram cili boh
3 liter air
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK
Untuk memasak kuah kacang, kacang tanah disangai dan dibuang kulit. Kemudian dikisar halus bersama udang kering.Tumis bawang merah dan bawang putih hingga terbit bau.
Masukkan cili boh dan tumis hingga masak. Masukkan kacang yang dikisar tadi dan air. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak.
Masukkan cili boh satu sudu makan dan tumis sehingga masak.
Masukkan kuah kacang yang telah dimasak tadi dan masak sehingga sedikit kering.
Masukkan mi kuning bebola ikan, fish cake dan isi ayam.
Pastikan bahan-bahan mentah sudah masak.
Masukkan tauhu goreng, tauge dan sawi.
Pecahkan tiga biji telur di tengah kuali, biar seketika barulah digaul sekata.
Angkat dan sedia dinikmati panas-panas.
CHAR KUETIAU
BAHAN-BAHAN:
1 kg kuetiau
150 gram udang
50 gram bawang putih kisar
50 gram cili boh
30 ml kicap cair
10 gram lada putih
1 biji telur ayam
30 gram tauge
50 gram kucai
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masuk udang dan ditumis sebentar. Masukkan bawang putih, terus masukkan kuetiau untuk digaul bersama.
2. Semasa gaul, pastikan kuetiau tidak melekat antara suatu sama lain.
3. Masukkan cili boh, lada putih dan kicap cair, gaul sehingga rata.
4. Pecahkan telur di tengah kuali dan kacau sehingga sedikit kering dan gaulkan bersama kuetiau.
5. Masukkan kucai dan tauge.
6. Hidangan siap dihidangkan.
MI SOTO AYAM
BAHAN-BAHAN
1 kg mi kuning | celur
1 liter air 2gm bunga lawang
5 helai daun limau purut |kisar
2 gram biji pelaga
2 gram kulit kayu manis
50 gram bawang merah | kisar
30 gram bawang putih | kisar
5 gram halia
1/2 peket rempah sup
1 batang serai | titik
5 gram jintan manis
5 gram jintan putih
5 gram serbuk lada hitam
50 gram isi ayam
20 gram serbuk ketumbar
10 ml minyak masak
400 gram nasi impit | rebus
100 gram bawang goreng | hiasan
30 gram tauge | hiasan
Sedikit hirisan cili merah | hirisan
Garam dan perasa secukupnya
BAHAN SAMBAL KICAP CILI PADI:
20 gram cili padi merah/cili api
5 gram bawang putih
150 ml kicap lemak manis
5 ml air limau nipis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan tiga sekawan iaitu buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai, daun limau purut yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah sup, serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air biar sehingga mendidih. Masukkan isi ayam dan perasakan dengan garam secukup rasa.
5.Biar mereneh dan tutup api.
6. Untuk membuat sambal kicap, kisar semua bahan. Seimbangkan rasanya.
7. Untuk menghidang, masukkan mi ke dalam bekas. Masukkan potongan nasi impit. Tuang kuah soto dan hiaskan dengan bawang goreng,hirisan cili merah, tauge di atasnya. Sedia dinikmati.
BIHUN SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
1 kg bihun | rendam dan tos
10 ml minyak masak
50 gram bawang merah kisar
30 gram bawang putih kisar
5 gram lada putih
5 gram lada hitam
100 gram isi ayam potong dadu
100 gram udang
100 gram sotong
50 gram lobakmerah hiris panjang
10 gram daun bawang hiris panjang
1 biji telur
10 gram cili merah hiris
Sedikit daun kucai | hiris
Sedikit tauge
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak
2. Masukkan lada putih dan lada hitam. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Masak dan pastikan bahan-bahan tersebut masak sepenuhnya.
3. Masukkan mihun dan pecahkan telur di tengah kuali dan gaul sekata.
4. Masukkan sayur-sayuran dan gaul sehingga sebati.
MI LADNA
BAHAN-BAHAN
1 kg mi kuning | celur
10 gram halia kisar
30 gram bawang putih kisar
100 gram isi ayam
50 sotong
50 gram udang
50 gram sawi
5 biji cili padi | belah dua
50 gram lobak | hiris
50 gram bunga kobis | potong
4 biji cendawan butang dalam tin | hiris
500 liter air
30 ml sos tiram
5 ml minyak bijan
Sedikit tepung jagung
Minyak masak secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK
1. Tumis halia, bawang putih yang dihiris halus.
2. Masuk kan isi ayam, udang dan sotong. Biarkan sehingga masak.
3. Tambahkan sos tiram, gaul sehingga sebati dan masukkan air.
4. Pekat kan sos ladna dengan tepung jagung.
5. Biar sehingga mendidih, kemudian masukkan semua sayur.
6. Tambah sedikit minyak bijan untuk memberi aroma.
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Angkat, tuangkan ke atas mi dan sedia dihidangkan.
MIHUN TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
1 kg bihun | celur
Minyak masak secukupnya
BAHAN PES:
30 gram bawang merah
20 gram bawang putih
20 gram cili merah
30 gram cili kering
10 gram lengkuas
2 batang serai | ketuk
8 gram udang kering
5 helai daun limau purut
10 gram belacan | bakar
30 ml air asam jawa
Gula dan garam secukupnya
5 liter air
BAHAN SUP
100 gram ayam
100 gram udang
50 gram sotong
15 gram bawang besar hiris
10 gram bawang putih hiris
10 gram lengkuas
1 biji buah tomato | belah empat
10 ml sos ikan
5 ml limau nipis
10 biji cili padi | belah dua
15 gram daun ketumbar | racik
50 gram bunga kubis | potong
50 gram lobak | potong
5 biji cendawan butang dalam tin | hiris
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK
1. Semua bahan pes tomyam dikisar kecuali serai, air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai, air dan daun limau purut.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4. Masak sehingga menjadi pes tomyam.
5. Masukkan air.
6. Kemudian masukkan bahan-bahan untuk sup tomyam. Biarkan mendidih.
7. Tuang kuah tomyam ke atas mihun yang siap dihidang.
MI HAILAM
BAHAN-BAHAN
1 kg mi kuning | celur
20 gram bawang putih | kisar
30 gram bawang merah | kisar
100 gram isi ayam
100 gram udang
50 ml kicap pekat
5 gram lada hitam
30 ml sos tomato
30 ml sos tiram
500 ml air
10 gram cili merah | hiris nipis
40 gram bawang goreng
1 biji telur
50 gram bunga kubis | potong
30 gram sawi | potong
Sedikit tepung jagung
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK
1. Panaskan air dan celur mi kuning. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah kisar sehingga naik bau. Masukkan ayam dan udang. Kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan air secukupnya, kicap, sos tomato, sos tiram, lada hitam, bunga kubis dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Tambah bancuhan tepung jagung dan didihkan sehingga kuah pekat. Masukkan sawi dan pecahkan telur. Tambah garam dan gula secukup rasa.
5. Tuang kuah di atas mi dan hiaskan dengan cili merah, sawi, bawang goreng.
MI BAKSO
BAHAN-BAHAN
1 kg kuetiau
150 gram udang
50 gram bawang putih kisar
50 gram cili boh
30 ml kicap cair
10 gram lada putih
1 biji telur ayam
30 gram tauge
50 gram kucai
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak dan tumis barang yang dikisar sehingga pecah minyak
2. Masukkan rempah sup, lada hitam dan lada putih dan tambah air. Tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan bebola daging, biarkan sehingga mendidih.
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Masukkan mi yang telah dicelur ke dalam bekas dan tuang kuah di atasnya. Hias dengan hirisan cili merah dan tauge.
Kalau ke gerai makan, menuKuetiau Kungfu adalah menu yang digemari ramai.
Bukan sahaja orang dewasa yang suka, malah kanak-kanak juga menggemari hidangan ini dek kerana rasanya yang tidal pedas. Nak rasa lebih ‘hangat’ nikmatilah bersama cili potong. Memamng terangkat!
Jom masak menu ni hari ni. Anda sebenarnya boleh je masak menu ni di rumah secara homemade. Hasilnya lebih istimewa dan sedap. Kos pun tak mahal. Jom cuba resipi perkongsian saudari Afy Al Habibini. Pasti puas hati.
CARA MASAK KUETIAU KUNGFU
SIMPLE TAPI SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1 cawan kuetiau
1 biji telur
2 sudu makan putih telur
3 ulas bawang putih – tumbuk
Isi ayam secukupnya – hiris
4-5 ekor sotong
1 mangkuk kecil bunga kubis – hiris kecil
Sedikit kailan – potong kecil
Sedikit hirisan lobak merah
1 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan 5 sudu makan air – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Ambil kuetiau dan bilas dengan air panas. Toskan. 2. Letak kuetiau dalam pinggan. Pecahkan telur, perasakan dengan secubit dua garam dan lada sulah. Gaul sebati.
3. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kuetiau tadi hingga garing. Angkat dan ketepikan.
4. Seterusnya, tumis bawang putih hingga keperangan. Masukkan isi ayam dan biar masak seketika. Kemudian masukkan sotong.
5. Masukkan 1/2 sudu teh serbuk lada sulah dan secubit serbuk lada hitam.
6. Tambahkan juga secubit dua serbuk rempah sup. Kacau rata.
7. Kemudian masukkan air dan hirisan bunga kubis. Masak hingga bunga kubis lembut menggunakan api perlahan.
8. Tuang bancuhan tepung jagung mengikut kepekatan yang dikehendaki.
9. Perasakan kuah dengan sedikit garam dan juga gula.
10. Selepas rasanya cukup, tuang putih telur dan kacau laju.
11. Tambahkan kailan dan lobak merah. Masak seketika hingga sayur sedikit lembut. Padamkan api.
12. Tuang kuah ke dalam pinggan kuetiau yang telah digoreng tadi.