
Kadang kita jadi blur tak tahu apa nak dihidangkan pada keluarga untuk sarapan atau minum petang. Jadi kalau korang nak sesuatu yang ringkas tapi sedap, jomlah try buat roti telur sardin ni.
ROTI TELUR SARDIN VIRAL
Bahan-bahan
1 tin kecil sardin
4 biji telur
Garam
3 biji cili padi (dicencang)
Lada sulah
½ biji bawang holland (dicencang)
Sedikit daun sup dan daun bawang (dicencang)
Roti keping
Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Lenyek ikan sardin dan sedikit sosnya.
2. Gaul ikan sardin tadi dengan telur, garam, cili padi, lada sulah, bawang holland, daun sup dan daun bawang sampai sebati.
3. Celup roti dalam adunan sardin.
4. Goreng dalam minyak masak panas seperti menggoreng roti telur biasa tu. Siap.
Resipi oleh Zur Ain Salim dari Telegram KakiMakan Channel
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Gebu Gebas Roti Gulung Susu Bercheese, Cara Buat Pun Senang

Menu roti antara yang paling senang untuk dibuat. Lebih-lebih lagi bila menggunakan bread maker, semuanya jadi lagi kemas dan cantik.
Menerusi perkongsian resipi daripada Ieda Jahaya, menu roti ini sesuai untuk dibawa sebagai bekal ke tempat kerja.
Jadi, kalau rasa tak sempat nak sarapan tu, bolehlah makan roti sambil memandu ke pejabat kan.
CARA BUAT ROTI SUSU BERCHEESE
BAHAN A:
(resipi ini menggunakan bread maker)
1 cawan susu segar
1 sudu besar yis – beli online di sini
1 bji telur
2 sudu besar gula – beli online di sini
½ sudu kecil garam – beli online di sini
¼ cawan susu serbuk (ikut suka jenama apa pun)
TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung
TONTON Dapur Rasa Live: Lasagna Lemang Kari Ayam
BAHAN B
3 cawan tepung high protein – beli online di sini
2 sudu besar mentega – beli online di sini
BAHAN SAPUAN:
Kuning telur
1 sudu besar susu cair – beli online di sini
*campurkan
BAHAN TABUR:
3 sudu besar susu serbuk
3 sudu gula kastor – beli online di sini
*campurkan
CARA-CARA:
1. Sebatikan dulu bahan A di dalam bread maker. Kemudian, masukkan tepung high protein. Uli je. Bila doh dah mula memekat, masukkan mentega. Uli terus hingga jadi doh.
2. Perapkan doh selama 30 minit. Bila doh dah kembang, tumbuk-tumbuk doh.
3. Dan boleh mula buat. Kalau nak roti sama saiz, timbang doh kecil-kecil dalam 40g. Bulat-bulatkan.
4. Kemudian, canai secara memanjang. Letak inti keju cheddar yang dipotong 4 segi memanjang. Saya tak ada keju cheddar, cuma letak slice cheese je.
5. Gulung memanjang. Susun dalam loyang. Buat sampai habis semua doh. Perap kejap selama 20 minit.
6. Jangan lupa sapukan di bahagian atas roti sebelum nak masuk ketuhar. Panaskan ketuhar, bakar dengan menggunakan suhu 180C selama 25 minit atau sehingga dah warna keemasan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
7. Apabila dah masak, keluarkan roti dari ketuhar. Sapu mentega lebih sikit. Kemudian tabur atau gaul campuran susu serbuk dan gula kastor. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi: Ieda Jahaya
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sesuai Untuk Anak Ramai, Cara Buat Burger Kukus Sedap, Ringkas & Cepat
Resipi Lengkap Roti Naan Cheese, Ayam Tandoori & Keema Daging
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Roti Telur Kukus, Menu Mudah Hanya Guna 3 Bahan

Isi Kandungan
ToggleRoti Telur Kukus memang sedap dan mudah sediakan. Menurut empunya resipi saudari Siti Nornaim Keng, menu ini adalah kenangan makanan yang arwah ibunya selalu buat. Kalau ada roti yang tak habis atau roti yang sudah agak keras serta hampir tamat tempoh, mesti buat macam ni.
Roti yang baru dikukus, memang sangat sedap dan lembut. Seakan roti yang baru dimasak. Berbaloi sangat untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan dan cara memasaknya. Anda sekeluarga pasti sukakan rasanya.
RESIPI ROTI TELUR KUKUS SEDAP & MUDAH. HANYA GUNA 3 BAHAN

BAHAN-BAHAN:
Roti sandwich
Marjerin – beli online disini
Telur rebus
CARA MEMASAK:
1.Ambil kepingan roti dan sapu marjerin dengan banyak. Lakukan hingga habis. Paling sedap guna marjerin pelangi. Wangi baunya.
2.Kupas telur rebus dan hancurkan dalam mangkuk bersesuaian.
3. Sudukan telur rebus yang dihancurkan tadi atas roti banyak-banyak dan kepitkan dengan sekeping lagi roti. Potong dua.
4. Susun potongan roti dalam periuk kukusan. Kukus selama 10 minit.
5. Roti ini sedia untuk dinikmati. Lembut, gebu memang sangat sedap!
Kredit resipi & foto: Siti Nornaim Keng
Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Nasi Beriani Ayam Telur Rebus Sedap, Sebutir-Sebutir Nasinya Memang Gebu
Resipi Tauhu Bergedil Berlauk, Cicah Sambal Kicap Memang Padu
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Pizza Sedap 100% Homemade. Ikut Cara Step By Step Gerenti Jadi!

Musim rumah terbuka masih berlanjutan, hidangan apa yang nak di buat selain menu tradisi wajib rendang, lemang dan ketupat. Apa kata cuba buat sendiri pizza 100% homemade mesti teruja tetamu, keluarga dan saudara mara untuk merasainya. Selamat mencuba!
PIZZA HOMEMADE
Penyediaan ada 3 bahagian :
1. Doh
2. Sos
3. Topping
Ikut langkah-langkah di bawah untuk setiap bahagian.
Bahan-bahan untuk doh:
1. 3/4 cawan air
2. 1 sk yis mauripan
3. 2 cawan tepung gandum, lebih jika perlu
4. 1 1/2 sk garam
Cara-cara:
1. Campur yis dengan air, tunggu hingga yis mengembang
2. Gaul tepung dengan air bercampur yis tadi
3. Masukkan garam
4. Uli tepung 10 minit (kalau tak pakai mixer)
5. Masukkan adunan ke dalam bekas dan tutup dengan kain – biar 2 jam
6. Selepas 2 jam, dh bole start guna
7. Tips – bole buat lebih dan simpan dalam freezer, kira macam doh segera la nanti, boleh tahan 3 bulan
Bahan-bahan untuk sos:
1. 2 ulas bawang putih (chopped)
2. 1/2 biji bawang holland (chopped)
3. 1/2 tin sos prego tradisi
4. 1 sk oregano (kering)
5. 1 sk basil (kering)
6. 1 helai daun bay
7. 1 sb butter
8. Chicken stock
Cara-cara:
1. Cairkan butter
2. Tumis bawang putih dan bawang holland
3. Bila dah lembut, masukkan sos prego
4. Masukkan oregano dan basil
5. Lepas 5 minit masukkan chicken chicken stock
6. Gaul, rasa, ngam? Ok dah siap
Topping (ikut selera)
Sy peminat super supreme, jd di bawah adalah topping pilihan :
1. Cheese mozarella
2. Cendawan shitake (hiris)
3. Bawang holland (potong dadu)
4. Capsicum hijau dan merah (hiris)
5. Beef pepperoni
6. Black olive (saya tak letak sebab tak jumpa kat kedai)
Penyedian untuk 3 bahagian dah pun selesai.
Cara-cara untuk start mempizza, ikut turutan yang betul:
1. Pre heat oven 180°c
2. Sapu planta atas pan, canai doh letak atas pan, cucuk doh guna garfu
3. Sapu sos
4. Tabur cheese mozarella
5. Tabur cendawan shitake
6. Tabur bawang holland
7. Tabur capsicum hijau dan merah
8. Susun beef pepperoni
9. Tabur sikit je lagi cheese mozarella
10. Masuk oven 20 minit ke 30 minit
Dah siap……
Kongsi resipi: Mohd Afyf