
Kadang kita jadi blur tak tahu apa nak dihidangkan pada keluarga untuk sarapan atau minum petang. Jadi kalau korang nak sesuatu yang ringkas tapi sedap, jomlah try buat roti telur sardin ni.
ROTI TELUR SARDIN VIRAL
Bahan-bahan
1 tin kecil sardin
4 biji telur
Garam
3 biji cili padi (dicencang)
Lada sulah
½ biji bawang holland (dicencang)
Sedikit daun sup dan daun bawang (dicencang)
Roti keping
Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Lenyek ikan sardin dan sedikit sosnya.
2. Gaul ikan sardin tadi dengan telur, garam, cili padi, lada sulah, bawang holland, daun sup dan daun bawang sampai sebati.
3. Celup roti dalam adunan sardin.
4. Goreng dalam minyak masak panas seperti menggoreng roti telur biasa tu. Siap.
Resipi oleh Zur Ain Salim dari Telegram KakiMakan Channel
Resipi Berasaskan Epal, Boleh Cuba Empat Resipi Ini

Resipi berasaskan epal, pengemar epal boleh cuba empar resipi ini. Dah masuk minggu kedua, idea pun mula kering, apa lagi nak masak untuk keluarga. Ada mak-mak yang pada bulan puasa inilah nak cuba macam-macam resipi baru supaya anak-anak rasa teruja nak puasa.
Kalau anak-anak suka buah epal, boleh cuba resipi-resipi yang berasaskan buah epal. Jangan ingat epal hanya sesuai untuk buat jus atau salad saja. Macam-macam lagi boleh buat dengan buah epal. Selamat mencuba!
AYAM SOS EPAL
BAHAN-BAHAN AYAM SOS EPAL:
2 ketul ayam bahagian dada (potong kecil)
1 biji telur
5 sudu makan tepung jagung
Lada hitam – boleh beli online di sini
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
BAHAN UNTUK SOS EPAL:
1 kiub pati ayam – boleh beli online di sini
1 ½ cawan air
¼ cawan jus lemon
2 sudu makan gula – boleh beli online di sini
1 sudu makan madu
1 biji epal (potong kiub kecil)
1/2 biji lemon (Parut kulit)
CARA MEMASAK AYAM SOS EPAL:
- Mula-mula, gaul sebati ayam, garam, lada hitam dan telur.
- Masukkan tepung jagung dan gaul sebati.
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ayam di dalam minyak panas hingga perang keemasan dan garing.
- Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Untuk menyediakan sos epal; Satukan air, pati ayam, jus lemon, gula dan madu. Masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan epal dan parutan kulit lemon dan masak hingga sos likat.
- Tuang ke atas ayam yang digoreng tadi. Taburkan bijan dan gaul sekata.
- Sedia untuk dihidangkan.
APPLE ALMOND MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
250 gram tepung naik sendiri
100 gram gula kastor – boleh beli online di sini
60 gram mentega – boleh beli online di sini
225ml susu segar
1 biji epal dipotong dadu kecil (lebihkan epal jika suka)
Kepingan badam untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Kemudian masukkan tepung diselang-selikan dengan susu segar.
- Gaul sebati dan masukkan potongan epal ke dalam adunan.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan muffin.
- Taburkan kepingan badam di atasnya.
- Bakar dengan suhu 200˚C hingga perang keemasan. Panaskan oven sekurang-kurangnya 10 minit dahulu sebelum dibakar untuk memastikan suhu oven sekata dan muffin naik kembang dengan baik.
- Keluarkan dan sedia untuk dihidangkan.
BROWNIES EPAL
BAHAN-BAHAN:
2 biji epal dipotong kiub
250 gram mentega – boleh beli online di sini
200 gram gula perang – boleh beli online di sini
250 gram gula kastor – boleh beli online di sini
250 gram tepung Red Rose
5 biji telur
2 sudu teh serbuk penaik
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula perang hingga kembang.
- Masukkan satu persatu telur sambil memukul adunan.
- Satukan tepung dan serbuk penaik, masukkan ke dalam adunan gaul sebati.
- Masukkan potongan epal ke dalam adunan dan tuang ke dalam loyang bersaiz 8cm x 8cm. Jika ingin mendapatkan lapisan yang sedikit nipis gunakan loyang 12cm x 12cm.
- Bakar dengan suhu 180˚C selama 35-40 minit.
- Angkat dan sejukkan di atas redai sebelum dipotong dan dihidangkan.
APPLE SLICE FRITTER
BAHAN-BAHAN:
4 biji epal (potong dan buang tengahnya)
100 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
1 biji telur
150ml susu segar
Secubit garam – boleh beli online di sini
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Satukan telur, susu segar, garam dan serbuk kulit kayu manis. Pukul sebati.
- Masukkan tepung dan gaul sebati hingga rata.
- Celupkan kepingan epal ke dalam adunan secara rata.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng kepingan epal yang telah disalut tadi hingga berwarna perang keemasan dan garing.
- Angkat toskan minyak. Ulangi langkah hingga selesai.
- Sedia untuk dihidangkan panas-panas.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Sedap! Buat Sendiri Homemade Onion Cheese Paratha Ala Hot n Roll
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Pancake Lemon & Pancake Milo… Sarapan Enak Untuk Anak-anak

Buat pancake atau penkek ni memang mudah. Pancake gebu lemak berkrim ditambah buah-buahn seperti lemon memang lazat. Bagi penggemar coklat, min pasti pancake Milo jadi pilihan.
Bagi mak-mak yang nak buat bekalan untuk anak sekolah dan juga sarapan, pancake memang pilihan terbaik. Jom semak resipinya.
PANCAKE LEMON MAPLE SYRUP
BAHAN-BAHAN:
- 150gm tepung gandum
- 50gm cornflakes | ramas kasar
- 280ml susu segar
- 30gm gula halus
- 1 biji lemon | perah ambil jusnya sesudu makan
- 1 biji parutan kulit lemon
- 1 biji telur | pukul sedikit dengan garpu
- 2 sudu makan mentega | cairkan
- 1 sudu teh serbuk penaik
- Sirap Maple secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Di dalam mangkuk besar, satukan tepung, jus lemon, parutan kulit lemon, cornflakes, serbuk penaik dan gula. Gaul rata.
2. Tuang susu segar, telur dan mentega cair lalu kacau rata hingga menjadi adunan yang likat dan tidak terlalu cair.
3. Panaskan kuali non stick. Ambil sesenduk adunan dan letakkan di dalam kuali.
4. Biarkan beberapa minit hingga pankek kekuningan. Terbalikkan dan masak bahagian yang satu lagi hingga kekuningan.
5. Hidangkan pankek bersama sirap maple.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak: 40 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Tekstur agak kenyal
Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh hidangkan bersama hirisan buah-buahan segar dan krim putar jika suka.
PANCAKE MILO
Bahan – bahan:
- 1 biji telur
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu cair/ susu segar
- 3 paket Milo 3 in 1
- 3 sudu besar mentega dicairkan
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder @serbuk penaik
CARA MEMASAK :
1. Pecahkan telur dan kacau
2. Masukan susu, soda bikabonat, baking powder, tepung gandum, milo dalam mangkuk telur, kacau hingga sebati dan masukan butter cair. Boleh kisar guna pengisar. Nak guna mixer pun boleh, pastikan sebati ye semua bahan – bahan untuk resepi pancake milo
3. Sapukan sedikit mentega pada non-stick pan. Gunakan non-stick yang saiz 3-5inci.
4. Tuangkan 1 senduk adunan dalam pan, pastikan gunakan api yang perlahan ketika memasak.
5. Bila bahagian atas berlubang² udara & hampir agak kering, bolehlah diterbalikan. Jangan biar lama sangat, takut terlebih masak di bahagian bawah.
6. Biarkan sekejap & terus angkat.
7. Sedia untuk dihidangkan.
* sekiranya agak adunan cair, tambah sedikit tepung.
* tuangkan Hershey chocolate syrup, atau bancuh sepeket Milo 3 in 1 dgn air panas sedikit, tuang atas pancake.
Pancake Milo : Resipi dipetik dari Sheila Rusly
Resipi Sandwic Telur Sedap, Simple & Tak Guna Banyak Bahan.

Jika anda sukakan sandwic, resipi sandwic telur perkongsian saudari NaNie ini boleh anda cuba. Mudah dan ringkas sahaja cara penyediaannya. Kalau nak buat untuk meniaga pun boleh. Selamat mencuba!
ROTI SANDWIC TELUR VIRAL
BAHAN-BAHAN:
- 10 biji telur | direbus dan dilecek
- 1 senduk mayones
- 1 sudu teh lada sulah ajishio

CARA-CARA:
1. Campur semua sekali dan gaul sebati.
BAHAN SAMPINGAN:
- Tomato | dipotong bulat
- Salad (Ikut suka nak guna salad pokok atau salad biji@bulat)
CARA MELAPIS:
- Sapu roti dengan mentega.
- Ambik sekeping roti, letakkan tomato.
- Letakkan sesudu bumbu bancuhan telur dan letak atas tomato tadi. Ratakan.
- Letakkan sekeping salad di atas bancuhan telur dan akhir sekali letakkan roti.
- Potong serong 2 atau 4. Siap.
*susunan roti: roti, tomato, bancuhan telur, salad, roti.
Yang ni Nanie potong serong 4 dan masukkan dalam paper cup
Info: Resipi ini adalah untuk inti roti 2 paket jumbo.
Kredit resipi & foto: NaNie