Resipi tart telur Portugis. Salah satu pastri yang paling popular mempunyai kastard berkrim di tengah-tengah kerak rangup. Hanya perlukan bahan dan langkah-langkah senang untuk menyediakannya.
Boleh cuba resipi tart telur Portugis yang dikongsikan oleh Madam Elaine Lee ini ye.
Resipi Tart Telur Portugis Sedap Lemak Berkrim
Bahan-bahan:
8 keping kulit Puff Pastry jenama KAWAN (8 keping dapat membuat 12 biji)
75 gram whipping cream – boleh beli online di sini
Masukkan air panas dan gula pasir dalam bekas, kacau dan sejukkan. Kemudian, masukkan telur dan whipping cream, kacau rata dan ketepikan. Masukkan campuran ini ke dalam peti sejuk sehingga sejuk selama setengah jam.
Keluarkan kulit puff pastry dari peti sejuk dan biarkan sejuk selama 5 minit.
(Nota: Google Translate jadi Meringue, jadi saya tukarkan jadi Kulit Puff Pastri ye). Jadi kulit puff pastry itu takkan jadi keras sangat untuk langkah yang seterusnya.
Ratakan kulit puff pastry itu seperti Gambar No 1 dan gulungkan kulit puff pastry itu (macam bentuk hotdog).
Seterusnya, balutkan kulit puff pastry kedua di luar gulung pertama. (sila tengok Gambar No 2 dan video).
Potongkan kulit puff pastri yang digulungkan menjadi 3 bahagian seperti Gambar No. 3.
Masukkan dalam bekas acuan pastri puff, tekankannya jadi rata mengikut bentuk acuan seperti Gambar No. 4.
Cucukkan beberapa lubang dengan garpu pada bahagian bawah pastri tadi seperti Gambar No. 5. (Ini adalah untuk mengelakkan kuning telur mengembung semasa memasak).
Tuangkan campuran (yang dibuat semasa Langkah 1) ke dalan kulit puff pastri seperti Gambar No 6.
Ads
Panaskan Air fryer pada suhu 160c dan masanya selama 5 minit. Kemudian, masukkan tart Portugis dan bakar selama 15 minit.
Selepas 15 minit, sesuaikan suhu hingga 180C dan bakar selama 5 minit tambahan dan biarkan tart Portugis berwarna kegaringan.
Nota: Perbezaan suhu setiap Air Fryer atau oven berbeza, anda boleh cuba menyesuaikannya sendiri ye. Sedap dimakan panas-panas. Selamat mencuba.
Sedapnya Roti Krim homemade perkongsian saudari Fierah Zulaikha ni. Rupanya tak susah pun untuk buat roti manis homemade dan inti krim macam yang jual di kedai tu. Hanya menggunakan beberapa bahan mudah yang senang dibeli. Malah resipi ini juga mengajar anda cara-cara untuk buat roti bun manis secara homemade. Memang terbaik. Nak cuba hasilkan menu ini untuk keluarga? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI ROTI KRIM BAJET HOMEMADE
BAHAN ROTI BAN MANIS:
(Resipi untuk 500gm doh ban manis)
500gm tepung roti
90gm gula halus
7gm garam halus
28gm shortening
8gm yis
3gm magic improver
266ml air sejuk – (Air sukatan anggaran sahaja. Jadi masukkan air sedikit demi sedikit ikut kelembutan doh masing-masing.
(Resepi 250gm doh ban manis)
250gm tepung roti
45gm gula halus
4gm garam halus
14gm shortening
4gm yis
1gm magic improver
133ml air sejuk – (Air sukatan anggaran sahaja. Jadi masukkan air sedikit demi sedikit ikut kelembutan doh masing-masing.
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali yis dan air sejuk. Putar hingga sebati. Masukkan air sejuk dan adun lagi.
2. Masukkan yis dan adun lagi adunan hingga doh jadi elastik.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Bulat-bulatkan dan rehatkan doh selama 8 minit.
4. Canai doh panjang sedikit dan gulung. Kelim hujung doh dan letakkan dalam dulang pembakar.
5. Sebelum dibakar, spray doh roti dengan sedikit air atau susu cair. Kemudian bakar doh dalam ketuhar pada suhu 180C menggunakan api atas bawah selama 15 minit atau sehingga roti menjadi warna coklat keemasan.
6. Angkat dan boleh sapu mentega untuk dapatkan warna roti yang berkilat.
BAHAN INTI:
500gm marjerin
200gm gula halus – kisar halus
Sedikit esen vanilla
Sedikit coklat emulco
Sedikit kordial jagung
Sedikit esen jagung
CARA MEMASAK:
1. Pukul marjerin bersama gula hingga putih dan sedikit kembang.
2. Kemudian masukkan esen vanilla. Gaul lagi hingga sebati.
3. Bahagikan adunan inti kepada dua bahagian. Untuk coklat, boleh letak emulco coklat. Untuk jagung, boleh tambah kordial dan esen jagung.
4. Potong roti dan paipkan inti dengan secukupnya.
Makanan barat ni sebenarnya ringkas aje buatnya. Terutama menu snek dan kudapan, punyalah sedap boleh kenyang sampai ke malam. Tapi hati-hati tak boleh makan selalu nanti gemuk la pulak.
Apa pun sajian sebenarnya memang tak boleh ‘terlebih’makan. Okay, ni dia resipi ori dari barisan tenaga pengajar Chef Muhammad Aizat Sha’rani dan team chef Sg Academy yang terletak di Putra Majestik, Jln Kasipillay, Kuala Lumpur.
Chef Muhammad Aizat Sha’rani (kanan sekali) dan pasukan
Buat sendiri kan lagi jimat…
1. MAC N CHEESE PRAWN
BAHAN-BAHAN:
500 gm makaroni
50 – 80 gm mentega
2 sudu makan tepung gandum
500ml susu segar
250 gram keju parut (shredded)
6 ekor udang | dibuang kulit
Setangkai daun parsli | dicincang
Garam secukup rasa
Lada sulah atau lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Masak makaroni di dalam periuk mengikut arahan masa di bungkusan. Tos dan masukkan kembali ke dalam periuk. 2. Udang direbus. Angkat dan tos. 3. Cairkan mentega di di dalam kuali dan masukkan tepung. Goreng tepung sambil dikacau selama 1 minit atas api perlahan. 4. Perlahan-lahan tuang susu sambil kacau. 5. Masukkan udang dan cendawan. 6. Kacau sehingga ianya hampir mendidih, kecilkan api dan biarkan mereneh selama 2 minit. Tutup api. 7. Masukkan keju dan kacau sehingga ianya cair dan sebati. 8. Tuangkan sos keju ke atas pasta dan kacau sehingga bergaul dan bersalut rata 9. Tabur garam dan lada hitam secukup rasa 10. Masukkan daun parsli dan kacau rata. 11. Teruskan hidang sementara masih panas.
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 25 hingga 30 minit Cara memasak: Rebus dan reneh Jenis masakan: Sajian barat Keistimewaan: Rasa yang begitu enak berkrim dengan udang segar.
Info Chef :Selain udang anda boleh menggantikan dengan makanan laut yang lain atau pun ayam
2. BELGIUM WAFFLES
BAHAN-BAHAN:
1 biji telur gred A
1 cawan tepung serbaguna @gandum
2 sudu teh serbuk penaik
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan mentega | dicairkan
1 1/2 sudu makan gula kasterr
1/2 sudu teh esen l vanilla
CARA MEMASAK :
1. Panaskan pembakar waffle (waffle maker). Ayak tepung bersama baking powder. 2. Pukul telur hingga betul-betul kembang. 3. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati. 4. Apabila pembakar waffle maker sudah panas, masukkan sesenduk adunan bater dan ratakan. 5. Tutup penutup pembakar (waffle maker) dan masak sehingga waffle masak.
Saiz hidangan: 4 0rang Waktu memasak:15 hingga 20 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Waffle Belgium Keistimewaan: Sedap dimakan dengan krim dan buah-buahhan
Info chef: Waffle juga enak dimakan dengan madu, mentega, coklat , jem dan sirap maple.
3. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung serba guna
1sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
2 biji telur
4 cawan gula putih
½ cawan susu
1 sudu teh esen vanilla
4 cawan minyak masak
Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk. 2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih. 3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam. 4. Gaul sehingga sebati. 5. Letakkan adunan di dalam beg piping. 6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F. 7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan. 8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula. 9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A) Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef :Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
4. CALZONE
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk doh :
300gm tepung gandum
6 gm yis
20 gm mentega
10 gm gula halus
1 sudu teh bread improver
¼ sudu teh garam
1½ sudu makan madu
170ml air
1 sudu makan mayonis
Bahan untuk inti ayam :
1 cawan isi ayam | dicincang halus
1 biji bawang besar | dihiris dadu
2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
2.5 sm halia | ditumbuk halus
1 sudu makan pes cili
1 sudu makan rempah kari daging
½ sudu makan sos tomato
Sedikit daun bawang | dihiris halus
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
5 biji cili padi
¼ batang lobak merah
Sedikit parutan keju cedar
Sedikit air
CARA MEMASAK : Doh: 1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. 2. Tambah mentega dan terus meNggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.Kemudian bulatkan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. Inti ayam : 4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing. 5. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam cincang dan cili padi yang diketuk, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat. 6. Perasakan dengan garam dan secubit gula.Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan. Calzone : 7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bahagikan pada 4 bahagian sama besar, bulat-bulatkan. 8. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper.Sapukan permukaan doh yang dicanai dengan kuning telur agar mudah lekat bila di klim nanti. 9. Letak daun salad 1/4 bahagian inti ayam dan taburkan parutan keju, kemudian lipat dua dan tekan hujungnya biar bercantum. Buat hingga siap pada baki adunan. 10. Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, biarkan doh mengembang sedikit kemudian sapu kuning telur pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu 11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan.
Saiz hidangan:4 orang Waktu memasak:30 hingga 40 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Sajian berasal dari Itali Keistimewaan: Inti yang lazat dengan kulit yang lembut
Info chef :Doh juga boleh dikelim seperti karipap di kelilingnya
5. SLOPPY JOE
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging cincang
3 ulas bawang putih | dicincang
1 biji bawang besar holland |dicincang
1 cawan sup tomato
1 cawan puri tomato
½ cawan sos cili
1/3 cawan gula perang
3 sudu besar kicap
2 sudu makan | boleh letak lebih jika suka
12 biji bun burger
CARA MEMASAK : 1. Tumis bawang besar, bawang putih hingga sedikit garing. 2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak. 3. Campurkan semua bahan-bahan lain dan reneh 20 minit. Kacau sekali sekala 4. Sudukan daging cincang di atas roti burger. 5. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 12 biji burger Waktu memasak:30 hingga 35minit Cara memasak: Tumis Jenis masakan: Burger Keistimewaan: Tidak menggunakan kepingan daging burger sebaliknya daging cincang yang dimasak lazat
Info chef : Berbeza dengan burger daging biasa, sloppy joe burger hanya dilapisi daging cincang yang dimasak tanpa perlu meletakkan bahan lain. Anda boleh menambah keju jika suka.
RESIPI : CHEF MUHAMMAD AIZAT SHA’RANI, CHEF NADZIRAH ABDUL RAZAK DAN CHEF FARIBUS ANAK KANDAU
TERIMA KASIH : MR PRABHA, SG ACADEMY, Lot D-00-03A, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan
1. Ambil roti bulat burger, potong 6 bahagian jangan putus. Kalau nak guna roti sosej pun boleh je dan kena belah-belahkan tapi jangan bagi putus juga.
Kadang-kadang bila badan penat, mood nak masak tu ada, tapi malas sangat nak keluar beli barang. Jangan risau, dapur kita sebenarnya penuh dengan bahan ‘tersembunyi’ yang boleh jadi menu sedap.