Buat ibu-ibu yang pening memikirkan menu minum petang untuk keluarga, kami kongsikan satu resipi oleh Cek Kynn iaitu Roti Telur dengan Jem Coklat. Mudah sahaja cara membuatnya tapi anak-anak pasti suka. Selamat mencuba!
RESIPI ROTI TELUR DENGAN JEM COKLAT
BAHAN-BAHAN:
Beberapa keping roti hiris (saya guna 6 keping)
Jem peanut butter/coklat
2 biji telur
Susu pekat manis
CARA PENYEDIAAN:
Ads
1. Potong roti kepada 4 bahagian.
2. Ambil sekeping roti yang telah dipotong dan sapukan coklat atau peanut butter.
3. Lapis lagi sekeping roti di atas roti yang ada coklat tadi. Letak sedikit susu pekat diatasnya dan letak lagi sekeping roti. Jadi, akan ada tiga lapisan roti ya.
4. Kemudian, pecahkan telur dan gaul sebati putih dan kuning telur. Masa ni dah boleh panaskan kuali untuk menggoreng. Saya letak marjerin sedikit.
Ads
5. Celup roti ke dalam telur.
6. Masukkan roti yang sudah dicelup telur ke dalam kuali. Pastikan semua bahagian digoreng sehingga kekuningan.
Ads
7. Siap untuk diangkat. Dan boleh terus makan.
Jika anda memerlukan NON-STICK PAN baru yang berkualiti pada harga yang murah, boleh klik DISINI.
Kuih apam memang menjadi kegemaran ramai. Bukan hanya sedap dimakan ketika minum petang, bila-bila masa pun boleh menikmatinya. Jom kita cuba buat apam susu. Selain rasanya yang sedap, ia mudah. Sudah pasti mereka yang kurang mahir akan tertarik membuatnya.
Bahan untuk buat apam susu :
Empat biji telur ayam
Satu sudu teh esen vanila
Satu sudu besar ovalet
Empat sudu besar susu pekat
Dua cawan tepung gandum
Satu cawan gula
Pewarna
Cara Membuat Apam Susu
Pukul telur, vanila, ovalet, gula sampai kembang gebu dan putih.
Masuk susu pekat dan kembali pukul.
Masuk tepung dan kacau sampai sebati.
Kalau nak warnakan bahagi kan kepada beberapa bahagian Warnakan sesuka hati mengikut citarasa anda.
Akhir sekali, kukus kek apam susu anda selama empat puluh lima minit atau sampai masak.
Walaupun tanpa menggunakan telur ayam, namun kek pisang ini tetap sedap. Menggunakan gula perang, menjadikan kek pisang ini bertambah sedap. Iedaa Jahaya berkongsi resipi ini di laman facebook Rasa Share Resipi. Jom try buat.
KEK PISANG TANPA TELUR
BAHAN-BAHAN
4 biji pisang berangan atau pisang emas (Lenyek guna garpu)
4 sudu besar gula perang
115 gram mentega (cairkan dan ketepikan) (BELI DI SINI)
120 gram butter milk (1/2 cawan susu segar + 1/2 sudu besar)
Esen vanila (BELI DI SINI)
BAHAN KERING (diayak)
160 gram tepung gandum (BELI DI SINI)
25 gram serbuk koko
1 sudu kecil baking powder (BELI DI SINI)
1/2 sudu kecil soda
1/2 sudu kecil garam
CARA MEMBUAT
1. Pisang yang telah dilenyek tadi dicampur dengan gula perang. Kacau sehingga gula larut.
2. Masukkan mentega yang telah dicairkan.
3. Gaul sebati. Masukkan pula butter milk dan esen vanila. Gaul sebati.
4. Kemudian masukkan bahan kering sedikit demi sedikit supaya tidak berketul.
5. Tuang dalam loyang yang disapu marjerin dan lapik dengan baking paper.
6. Tabur chocolate cip, letakkan hirisan pisang.
7. Kemudian bakar dalam ketuhar pada suhu 160 darjah selama 40 minit. (BELI KETUHAR DI SINI)
.
Sedapnya Bihun Sup perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni. Bahan-bahannya sangat ringkas dan mudah. Bagi anda yang tercari-cari resipi bihun sup mudah, sedap dan mengenyangkan, resipi ni antara yang boleh dicuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK BIHUN SUP MUDAH, RINGKAS & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1/2 bungkus bihun
Sedikit serbuk kunyit
Sawi secukupnya – potong
Tauge secukupnya – celur
Bebola ikan secukupnya – celur
Hirisan daun sup secukupnya
Bawang goreng secukupnya
BAHAN KUAH SUP:
4 ketul isi ayam
Kaki dan leher ayam secukupnya
1 bunjut sup
Air secukupnya
1 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Untuk menyediakan sup, masukkan isi, kaki dan leher ayam ke dalam periuk. 2. Penuhkan air dan masukkan sup bunjut. Biar kuah mendidih perlahan. 3. Perasakan dengan kiub pati ayam serta garam secukupnya. 4. Bila kuah sudah berperisa dan masak sempurna, keluarkan isi ayam dan sup bunjut.
5. Panaskan minyak dan goreng isi ayam yang dikeluarkan tadi hingga kekuningan. Carik-carikkan isinya. Ketepikan.
6. Dalam periuk lain, didihkan air dan celur bebola ikan. Angkat dan ketepikan. 7. Seterusnya, celur sawi seketika. Angkat dan rendam dalam air sejuk bagi mengekalkan warna serta kerangupannya. Toskan.
8. Kemudian celur bihun dalam air yang ditambah sedikit serbuk kunyit. Bila lembut, tapis airnya dan lalukan di bawah air. Toskan.
9. Untuk menikmati Bihun Sup, masukkan bihun, kuah dan lengkapkan dengan isi ayam, fishball serta sayur. Tabur dan sup serta bawang goreng. 10. Untuk rasa lebih sedap, nikmati Bihun Sup bersama Sambal Kicap dan perahan jus limau.
BAHAN SAMBAL KICAP:
1 genggam cili padi hijau – dipatah-patahkan
4 ulas bawang putih
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit kicap pekat
Sedikit kicap cair
Sedikit gula
Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Goreng cili padi hijau dan bawang putih seketika. Masukkan ke dalam bekas pengisar. 2. Tambahkan kicap lemak manis hingga menutupi paras cili padi dan bawang. 3. Masukkan juga sedikit kicap cair, kicap pekat, sedikit gula dan secubit garam. Kisar lumat. 4. Tuang dalam mangkuk dan nikmati bersama Bihun Sup.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...