Roti sardin goreng ni nampak je simple tapi bila dah makan eh tiba-tiba dah habis sepinggan. Jangan pandang sebelah mata je resipi ni, belum cuba belum tahu hasilnya! Resipi yang dikongsikan oleh Marzie Hana di Facebook ni memang sangat sedap dan cara penyediaannya tak rumit langsung sekelip mata je boleh siap. Tak sampai 10 bahan pun dah jadi dah resipi ni. Haa jomlah cuba resipi ni sekarang.
ROTI SARDIN GORENG
BAHAN-BAHAN:
3 biji bawang merah
5 biji cili padi
1 tin sardin
Gula sedikit
Garam sedikit
CARA PENYEDIAAN:
1. Tumis bawang besar 3 biji, cili padi 5 biji sampai garing
2. Masak 1 tin sardin, masukkan gula dan garam.
3. Masak sampai kering sedikit tutup api dan lenyekkan
4. Letak di atas roti dan lipatkan.
5. Goreng sehingga kekuningan.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Marzie Hana
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Telur Puyuh Balado Sawadikap Lauk Simple Ketika Malas
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sambal Ikan Bersama Mangga Muda Kecur Liur Dibuatnya
Tengah fikir apa yang teringin atau yang membuka selera untuk berbuka. Bila tengok menu yang satu ni dah meleleh air liur..Simple tapi sedap sangat.
Bahan-bahan
Ikan bakar/rebus/goreng
Mangga yg muda+masam
Cili api
Sedikit garam
Kredit By Nadia Ismail
Tiga Resipi Daging Korban Kesukaan Ramai
Tiga resipi daging korban kesukaan ramai. Tak lama lagi Aidiladha akan tiba dan ramai yang menjalankan ibadah korban.
Daging korban memang sedap, maklumlah baru disembelih. Sesuai untuk dimasak dengan pelbagai masakan enak. Resipi yang dikongsikan ini adalah antara masakan yang disering dimasak menggunakan daging korban.
TIGA RESIPI DAGING KORBAN KESUKAAN RAMAI
GULAI KAWAH TETEL DAN TULANG
Bahan-Bahan:
250gm daging tetel (rebus ¾ empuk)
300gm tulang (rebus empuk)
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
Bahan Untuk Kari:
50gm rempah kari – boleh beli online di sini
15gm kerisik – boleh beli online di sini
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
Dua inci lengkuas
D inci kunyit hidup – boleh beli online di sini
10gm halba – boleh beli online di sini
300ml santan pekat
Cara Memasak:
- Kisar semua bahan kisar dan masukkan ke dalam periuk. Kacau sekata dan masukkan daging dan tulang tadi.
- Masak sehingga ia mendidih, perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan seketika.
- Tutup api, angkat dan sedia untuk dinikmati.
PERUT MUDA REBUS CICAH AIR ASAM
Bahan-Bahan:
½ kg perut muda (bersihkan)
Air secukupnya
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Air Asam:
150ml air asam jawa – boleh beli online di sini
1 biji tomato (potong dadu)
Satu labu bawang besar (potong dadu)
5 biji cili padi (racik) – boleh beli online di sini
1 sudu makan perahan air limau nipis – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Serbuk perasa secukupnya
Cara Memasak Perut Muda Rebus Cicah Air Asam:
- Masukkan air ke dalam periuk bersama sedikit garam dan rebus perut yang telah dibersihkan tadi sehingga ¾ masak. Angkat, tos dan ketepikan.
- Untuk membuat air asam; Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Boleh tuang di atas perut ketika menghidang atau boleh gaul bersama perut sebelum menghidang.
DAGING MASAK HITAM
Bahan-Bahan:
350gm daging (rebus dan potong nipis)
6 tangkai cili kering (goreng garing) – boleh beli online di sini
15gm jintan manis – boleh beli online di sini
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
15gm jintan putih – boleh beli online di sini
30ml kicap manis – boleh beli online di sini
20gm gula pasir – boleh beli online di sini
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
- Kisarkan cili kering, bawang merah, jintan manis, jintan putih bersama gula pasir dan kicap manis.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan tumis bahan kisar hingga terbit wangi dan memekat.
- Masukkan daging yang telah direbus terlebih dahulu, dan perasakan dengan garam secukup rasa. Gaul sekata.
- Angkat dan sedia dinikmati.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Kurma Telur Bersama Kentang Dan Tau Kua (Tauhu)
Kurma Telur sememangnya satu juadah yang sangat enak. Kuahnya yang pekat berempah dan berperisa, enak dinikmati bersama nasi hangat. Ada juga cili padi untuk yang sukakan rasa pedas. Gigit sahaja. Pasti bertambah selera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni. Memang terbaik dan anda pasti gemarkan rasanya.
KURMA TELUR BERSAMA KENTANG DAN TAU KUA (TAUHU)
BAHAN-BAHAN:
8 biji telur – direbus
8 sudu makan serbuk kurma – beli online disini
1 sudu teh serbuk sup – beli online disini
½ cawan air
1/2 biji bawang besar – dihiris – beli online disini
2 cm halia – dihiris – beli online disini
3 ulas bawang putih – dihiris
8 biji cili padi merah – beli online disini
9 biji cili padi hijau – beli online disini
2 biji buah pelaga – beli online disini
2 kuntum bunga cengkih – beli online disini
1 kuntum bunga lawang – beli online disini
1 keping kulit kayu manis – beli online disini
1 helai daun pandan – disimpul
1 kiub pati ayam – beli online disini
2 sudu makan santan kotak – beli online disini
1 -1½ cawan air
1 biji ubi kentang – dipotong & digoreng – beli online disini
1 keping (besar) Tau Kua @ tauhu – dipotong & digoreng
BAHAN KISAR:
5 biji bawang merah – beli online disini
4 ulas bawang putih – beli online disini
5 tangkai cili kering – beli online disini
(kisar sehingga lumat)
CARA MEMASAK:
1. Serbuk kurma, serbuk sup dan ½ cawan air disatukan dan jadikan pes. Ketepikan.
2. Tumiskan buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, bawang putih, halia dan daun pandan sehingga naik bau.
3. Masukkan bawang merah. Tumis lagi sehingga sedikit keperangan.
4. Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga pecah minyak.
5. Apabila sudah pecah minyak, masukkan pes bancuhan rempah kurma. Tumis lagi sehingga rempah masak dan masukkan cili padi.
6. Seterusnya masukkan air dan santan. Kacau sebati.
7. Akhir sekali, masukkan kentang, tauhu, telur dan kiub pati ayam. Gaul sebati dan biarkan ianya masak seketika. Rasa dan tambah garam jika perlu.
8. Kurma Telur Bersama Kentang dan Tau Kua sedia untuk dihidang.
Kredit resipi & foto: Nurul Ateekah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Masak Ayam Sambal Bali Paling Mantap. Ikut Resipi Ini Pasti Jadi
Guna Banyak Bawang Goreng, Ini Rahsia Daging Masak Hitam Jadi Lebih Sedap
Kulit Rangup, Inti Enak. Resipi Karipap Ikan Ni Memang Terlajak Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official