Sedapnya kalau dapat makan waffle homemade yang garing diluar tapi lembut di dalam. Letak pula mentega kacang atau nutella, memang nikmat. Bagi anda yang memilik mesin waffle tapi tak jumpa resipi adunan yang sedap serta mudah, resipi perkongsian saudari Rosni Musa ni boleh dicuba. Sangat sedap dan menjadi kegemaran anak-anak beliau. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kalau anda suka makan Roti John, anda perlu cuba resipi Burger John Leleh yang dikongsi oleh Chef Brian ni. Resipi yang dikongsi sangat mudah untuk dimasak. Walaupun ringkas, tapi rasanya memang sedap. Daging burger yang berjus dengan lelehan keju memberi kepuasan yang berganda dalam setiap gigitan. Lepas makan tu, jangan lupa minum Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Tropical Fruits terbaru ni. Confirm puas hati.
BURGER JOHN LELEH
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan bawang | dicincang
250gm daging cincang pilihan
Perasa
1 sudu besar serbuk kari
½ sudu besar serbuk jintan putih
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil gula
½ sudu kecil serbuk cili
2 telur
4 biji roti burger
1 sudu besar Anchor Unsalted Butter
KuahKeju Chesdale Burger*
Sos cili
2 cawan kubis | dihiris
8 kepingkeju Chesdale Burger
BAHAN KUAH KEJU CHESDALE:
1 ½ sudu besar Anchor Unsalted Butter
1 ½ sudu besar tepung gandum
1 cawan susu
Garam dan lada hitam, secukup rasa
(4 keping) 75gKeju Chesdale Burger
CARA MEMASAK:
Tumiskan bawang sehingga lembut. Masukkan daging, perasa, serbuk kari, serbuk jintan putih, serbuk cili, garam serta gula dan masak sehingga daging keperangan. Tutupkan api, masukkan telur and gaulkan bersama.
Sapukan mentega pada roti burger dan panaskan atas kuali leper.
Untuk Kuah Keju Chesdale Burger; Dalam periuk kecil, cairkan mentega. Masukkan tepung gandum dan panaskan sehingga bau tepung kurang kuat. Masukkan susu sambil mengacau. Panaskan sehingga memekat. Masukkan bahan kuah keju Chesdale lain termasuk kepingan keju Chesdale Burger.
Untuk sediakan burger john, letakkan campuran daging atas kuali leper, letakkan 2 keping keju Chesdale burger dan belah bawah burger bun. Panaskan sehingga keju cair. Terbalikkan, letakkan 2 sudu besar kuah keju Chesdale Burger, sos cili, kubis dan tutupkan burger dengan bun burger belah atas.
Hidangkan panas-panas! Enak dinikmati bersama Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Tropical Fruit.
Pedas, enak berperisa. Sekali cuba pasti nak makan lagi. Ha…jangan tak tahu. Kalau anda biasa makan otak-otak, sata dan sebagainya, kali ni kena cuba Pepes Ayam ni.
PEPES AYAM KUKUS
BAHAN-BAHAN:
500gm isi ayam |potong kecil
2 biji limau nipis |ambil air
10 batang pucuk daun kemangi |racik
2 ulas cili merah |racik
1 biji tomato |potong dadu
4 batang daun salam |hiris
½ sudu teh gula pasir
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Daun pisang secukupnya |sapu minyak dan layurkan sedikit
Lidi secukupnya
BAHAN UNTUK PES (KISAR):
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang cili merah
2cm kunyit
5 tangkai cili kering
CARA MEMASAK:
Gaulkan isi ayam dengan air limau nipis, perap seketika, cuci dan toskan.
Campurkan isi ayam dengan bahan hirisan iaitu tomato, daun pucuk kemangi, daun salam, dan cili merah. Gaul sebati.
Masukkan pula bahan yang telah dikisar dan kemudian garam dan gula secukup rasa. Gaul rata untuk dijadikan pes.
Bungkus isian pepes di dalam daun pisang dan kemaskan di kedua-dua hujung dengan lidi.
Panaskan pengukus dan kukus lebih kurang 30 minit.
INFO CHEF: Pepes ayam, cara membuat dan rasanya lebih kurang dengan otak-otak.
Popia Jejari coklat ini sesuai untuk dijadikan kudapan saat menonton TV. Atau boleh juga dijadikan sebagai salah satu kudapan di hari hari raya nanti. Mesti anak-anak suka.
Nak membuatnya pun tak susah. Tambah meriah kalau buat bersama anak-anak. Tentu anak-anak pun rasa seronok.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...