Biskut Datin. Rupa seunik Namanya. Sekali pandang, seakan Kuih Tart kerana mempunyai inti jem nanas tetapi tidak bergulung atau diterap seperti biasanya. Bentuknya seakan doh yang dileperkan kemudian diletakkan jem nanas ditengah-tengahnya. Kemudian dikepit sebegitu rupa. Nampak mudah je. Nak cuba? Saudari Bam Azimad ada kongsikan resipinya. Jom mula!

 

CARA MEMBUAT BISKUT DATIN SEDAP & MUDAH

BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung kek/superfine (boleh guna tepung biasa + 1 sudu teh baking powder)beli online disini
1/2 cawan gula halus/kastor beli online disini
1 cawan buttercup (250gm) beli online disini
3 sudu makan susu pekat manis beli online disini
1 sudu teh esen vanilla beli online disini
2 biji kuning telur (empunya resipi guna 1 biji sahaja)
Jem nanas secukupnya beli online disini
Kertas kuih (paper cup) beli online disini

CARA MEMASAK:
1.Ayak tepung kemudian ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, kacau mentega bersama gula.
3. Masukkan esen vanilla dan juga kuning elur. Kacau lagi.
4. Seterusnya masukkan susu pekat manis dan juga tepung yang telah diayak tadi. Uli sebati hingga jadi doh.
5. Ambil sedikit doh, bulat-bulatkan dan letak di tengah kertas kuih. Tekan doh pada kertas supaya leper.
6. Letak inti jem nanas yang telah dibentuk di tengah-tengah doh.
7. Lipat dua kertas kuih supaya menjadi separuh bulatan. Tekan supaya jadi leper. Ulang proses sama hingga habis adunan.
8. Susun dalam loyang dan bakar Biskut Datin ni hingga masak lebih kurang 20 minit (suhu boleh guna anggaran 170C).

IKLAN

Kredit resipi & foto: Bam Azimad

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Buat Sambal Kicap Sedap Cara Orang Johor. Simpan 2-3 Bulan Tetap Elok

IKLAN

Resipi Kacang Pedas Bilis Sedap. Mudah, Makan Pun Tak Jemu

Bubur Krong Khreng. Resipi Manisan Thailand Yang Sedap, Mudah Buat

Resipi Sagu Gula Melaka Simple Tapi Sedap Dimakan Sejuk

IKLAN

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=X_oXtDjV41s