Rempeyek Kacang Tanah ada snek kudapan yang digemari ramai. Krup krap krup krap bila dimakan. Sangat enak. Mudah sahaja cara pembuatannya. Saudari Wan Husniza Ayu ada kongsikan. Bolehlah cuba buat nanti. Boleh pilih sama ada nak buat Rempeyek Kacang Tanah atau Rempeyek Kacang Tanah Ikan Bilis. Dua-dua sedap. Jom cuba!
CARA MEMBUAT REMPEYEK KACANG TANAH
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung beras ( cap teratai ) – beli online disini
5 cawan santan ( diperah dari 2 biji kelapa )
2 sudu makan jintan manis – kisar kasar – beli online disini
2 sudu makan jintan putih – kisar kasar – beli online disini
2 sudu makan ketumbar – kisar kasar – beli online disini
2 sudu makan udang kering – kisar halus – beli online disini
1 biji telur gred A
7 ulas bawang putih – kisar dengan santan
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh air kapur – beli online disini
Kacang tanah, kacang hijau, kacang dhal & ikan bilis
Minyak masak untuk mengoreng
CARA MEMASAK:
1.Tepung beras di tapis terlebih dahulu untuk buang benda asing yang terdapat dalam tepung.
2. Satukan semua bahan kecuali kekacang dan ikan bilis.
3. Bancuhan yang telah siap diadun.
4. Masukkan anggaran 2 senduk bancuhan ke dalam mangkuk kecil. Masa nak mengoreng baru letak kacang dalam mangkuk. Sedia untuk mengoreng.
Ads
5. Tepekkan 1 sudu besar bancuhan di tepi kuali. Kemudian goreng Rempeyek hingga garing dan kekuningan.
6. Hasil Rempeyek yang siap dimasak.
INFO:
1 paket bancuhan tepung tu dapat lah dalam 3 balang @ 3 1/2 balang saiz 3600ml. Bergantung pada berapa besar saiz rempeyek tu.
Tauhu Begedil ni memang sedap dan sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Ramai yang takut nak cuba sebab rasa hidangan ni susah nak disediakan. Namun menerusi perkongsian Puan Siti Misyati, beliau kongsikan resipi Tauhu Begedilyang paling mudah dan sedap. Kosnya pun tak mahal. Malah inilah resipi yang digunakan untuk perniagaan Tauhu Begedil yang beliau usahakan. Sedapkan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI TAUHU BERGEDIL HOMEMADE SEDAP
BAHAN-BAHAN:
Tauhu pok/tauhu kering secukupnya
BAHAN INTI:
Ubi kentang – bergantung pada jumlah tauhu yang nak dibuat
Bawang Holland – potong dadu
Daging kisar – lebih banyak lebih sedap
Daun sup – dicincang
Serbuk lada sulah & serbuk lada hitam secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
BAHAN SALUT:
Telur secukupnya
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang Holland dan daging kisar hingga masak. Kemudian masukkan daun sup, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, garam dan perasa dengan secukupnya. Gaul rata. Angkat.
2. Kupas ubi kentang dan rebus hingga empuk. Tambah sedikit garam kemudian lenyek hingga halus.
3. Satukan daging yang ditumis tadi dengan ubi kentang lenyek. Gaul rata hingga sebati.
4. Bulat-bulatkan inti supaya senang untuk disumbat ke dalam tauhu. Buat hingga habis.
5. Sumbat bebola kentang ke dalam tauhu yang dipotong sedikit. Kemudian celupkan tauhu ke dalam bancuhan telur yang telah dipukul dengan sedikit garam.
6. Goreng hingga keperangan. Angkat dan nikmati bersama sambal kicap.
RESIPI SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN:
Cili padi hijau – ikut kepedasan yang dikehendaki
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Kicap secukupnya
Gula dan sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan goreng cili padi, bawang merah dan bawang putih sehingga sedikit layu.
Angkat dan kisar bahan goreng tadi bersama kicap, gula secukupnya, sedikit garam dan sedikit minyak gorengan tadi.
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengadungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resepi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa denga doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
Makanan berasaskan bawang putih dan halia adalah antara yang boleh membantu membuang angin dalam badan. Namun, untuk makan secara mentah terutamanya bawang putih, rasanya kurang enak. Sekali cuba, terasa serik untuk menikmati kali kedua. Jadi bolehlah hasilkan bawang putih goreng rangup atau Garlic Cruchy perkongsian saudari Murni Ja’afar di bawah ni. Sangat ringkas, sedap dan tahan lama. Bawang putih dekat dapur pun tak akan jadi kecut. Jom cuba. Boleh dijadikan kudapan dan snekringan.
CARA BUAT BAWANG PUTIH RANGUP (GARLIC CRUNCHY)
BAHAN-BAHAN:
Bawang putih – jumlah ikut sebanyak mana yang anda nak hasilkan
Air garam ( garam dilarutkan dalam air. Kemasinan ikut citarasa)
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Kupas bawang putih dan basuh bersih. Toskan.
2. Sagat bawang tadi nipis-nipis. Boleh juga dihiris menggunakan pisau.
3. Panaskan minyak dengan banyak dalam kuali.
4. Goreng hirisan bawang putih tadi guna api sederhana. Pastikan pandai mengawal suhu supaya bawang putih tidak berwarna gelap. Nanti rasanya pahit.
5. Sebelum bawang garing, masukkan 1 sudu teh air garam ke dalam minyak gorengan berisi bawang. Gaul rata dan masak hingga garing.
6. Angkat, toskan minyak dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...