Menu pulut durian ini selalu dihidang bila tiba musim durian. Walaupun nampak ringkas tapi hakikatnya ada juga yang belum tahu cara membuatnya.
Bagi yang mahu cuba menyediakan hidangan pulut durian ini boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Nur Masri untuk memasak pulut dan santannya sekali. Hasilnya bukan saja sedap tapi wangi sangat.
Cara buat pulut durian
Ads
Bahan- bahan
4 cawan pulut susu
Daun pandan & daun pisang
2 mangkuk kecil santan
Garam
Durian
Cara membuat
Rendam pulut susu selama satu jam, tapis atau sejat pulut yg direndam tadi.
2. Lapik periuk pengukus dengan daun pisang, masukkan pulut bersama daun pandan untuk wangikan pulut. Kukus selama 15 minit.
3. Sementara pulut dikukus, sediakan santannya. Bancuh santan bersama garam sedikit, selepas 15 minit keluarkan pulut yang dikukus tadi dan gaul sebati dengan bancuhan santan. Kemudian kukus semula sehingga pulut masak , 25-30 minit.
4. Untuk santan dimakan dengan pulut, masukkan santan dalam periuk dan gaul dengan sedikit garam. Masak sekejap menggunakan api perlahan kemudian tutup api.
Ads
5. Sediakan letak durian dalam pinggan, bersama dengan pulut dan tuang kuah santan. Sedia dinikmati. Boleh juga hidangkan dengan gula kabung/ gula nira/ gula melaka, lagi sedap.
Ads
INFO: Boleh juga masak pulut dalam rice cooker. Lebih senang tapi hasilnya tak sama dengan cara mengukus. Pulut yang dikukus lebih cantik.
Keledek antara ubi yang sangat digemari dan boleh dipelbagaikan menu dengan pelnagai rasa selain ia sedap di rebus, keledek juga boleh dibuat bermacam jenis kuih dan dessert yang lain, asal kreatif macam-macam buat pasti menjadi, berikut empat jenis hidangan yang boleh dibuat daripada keledek yang dapat dikongsikan di sini.
1.KUIH KERIA KELEDEK SIRA GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi keledek kuning
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
2 keping gula melaka
1 sudu gula pasir
1/2 cawan air
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk.
Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan
Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam.
Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria.
Bulat-bulatkan doh keria, kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya.
Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak
Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat
Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati.
Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria.
Kuih keria sedia dihidangkan.
2. TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
500gm keledek ungu | kukus
2 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung ubi
3/4 cawan gula pasir
1 liter santan
1 sudu teh garam halus
LAPISAN ATAS:
100gm tepung beras
3 sudu makan tepung jagung
1 liter santan dari sebiji kelapa
2sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur.
Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata.
Tapiskan ke dalam periuk.
Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api
Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati.
Tapiskan, kemudian tuang di atas lapisan bawah yang telah dicucuk dengan garapu.
Kukus semula lebih kurang 12-15 minit lagi.
Setelah masak, tutup api dan buka penutup kukus.
Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
3. ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
3 cawan keledek yang telah direbus
2 cawan tepung pulut
1 ketul gula melaka | potong dadu kecil
2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut.
Tambah sedikit air jika perlu.
Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula.
Bembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis.
Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde.
Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang.
Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi.
Onde-onde sedia dihidangkan.
4. BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil
1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil
2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau
1/2 cawan gula pasir
Secubit garam
500 ml santan
150ml susu cair
1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
Cucu sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
Sebelum angakat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api.
Ada juga yang mengidam biskut dan kuih lama. Min kongsikan resipi legend yang korang sendiri akan teruja nak rasa.
Bahan-bahan: 1 paket agar-agar bertali (orang Kedah kata setahil)-BELI ONLINE DI SINI 1 kilo gula pasir (tak mahu manis kurangkan sikit) 1 atau 2 genggam gula batu Air mineral (1.5ml) Pewarna ikut pilihan masing-masing-BELI ONLINEDI SINI
Cara memasak: 1.Cuci agar-agar dan masakkan bersama air tadi (sentiasa kacau takut tak hancur sepenuhnya) 2.Setelah betul-betul hancur agar-agar tadi barulah masukkan gula batu.Kacau lagi sehingga gula batu hancur sepenuhnya barulah masukkan gula pasir. 3.Kena masak lama sikit sehingga menjadi berbuih(orang Kedah panggil buih anak ikan kalau tak silap)biar bagi pekat sikit.
4.Setelah nampak berbunga-bunga boleh tutupkan api. 5.Ikutlah berapa loyang korang nak letak.jangan bagi nipis sangat.Warnakan. 6.Biarkan sejuk baru potong(agak-agak ye, tidak terlalu nipis, tidak terlalu tebal).
Resipi Apam Pisang Gebu perkongsian saudari AtiQah Aziz ni memang Nampak sedap dan ‘moist’ sungguh! Bahan-bahan yang diguna pun mudah je. Jom cuba buat untuk minum petang ni. Pasti puas hati.
APAM PISANG GEBU BAMBAM GUNA BLENDER JE
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang emas yang dilenyek
1 sudu besar susu manis
1 biji telur
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik soda bicarbonat
CARA MEMASAK:
1. (Adunan basah): Hanya guna blender, pukul telur dan gula sampai kembang (1 minit). Kemudian masukan minyak masak, pisang dan esen pisang/esen vanila. Pukul sampai sebati lebih kurang 1/2 minit.
2. (Adunan kering): Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat.
3. Campur adunan basah dan kering. Kacau sebati.
4. Masuk aduan dalam acuan sebanyak 3/4. Guna acuan apa pun boleh.
5. Kukus selama 30 minit. Pastikan penutup periuk dialas dengan kain untuk mengelakan air masuk ke dalam aduanan.
6. Apabila dah 30 minit, tutup api dan buka penutup periuk. Biarkan selama 1-2 minit baru angkat apam dari periuk. Biarkan sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...