
Lemak manis dan enak dinikmati sejuk. Sesuai juga dijadikan sebagai buah tangan buat sanak saudara.
BAHAN-BAHAN:
- 10gm serbuk agar-agar
- 600ml air
- 1 tin susu cair
- 180gm gula
- 1 sudu makan tepung kastad
- Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
- Satukan serbuk agar-agar, air dan gula.Masak hingga semua bahan larut.
- Tuang susu cair ke dalam adunan. Kacau sebati dan biarkan mendidih.
- Ambil satu setengah cawan adunan tadi dan masukkan ke dalam periuk lain.Masukkan pewarna kuning dan juga tepung kastad. Kacau sehingga kelihatan likat.
- Tuang adunan kuning ke dalam acuan kuih lompang. Biarkan mengeras.
- Apabila bahagian kuning telah keras, keluarkan dari acuan dan letakkan di tengah-tengah dalam acuan bulat yang bersesuaian.
- Tuangkan adunan berwarna putih dan pastikan bahagian kuning mestilah menonjol sedikit dari bahagian putih.Untuk menampakkan bentuk seperti telur mata separuh masak.
- Sejukkan dan bolehlah dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Apam Polkadot Comel & Lembut, Mesti Anak-Anak Suka

Resipi apam polkadot yang sangat comel dan pasti anak-anak akan suka.
Kuih kecil seperti ini sesuai untuk diisikan di dalam goodie bag atau dihidang pada majlis hari lahir anak-anak.
Resipi yang dikongsi Rosehayati Zainuddin, sangat mudah disediakan dan sesuai kalau nak buat aktiviti bersama anak-anak.
APAM POLKADOT COMEL
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur (gred A)
2 ½ cawan tepung gandum – beli online di sini
1 cawan gula halus (kalau nak manis boleh tambah gula) – beli online di sini
2 sudu baking powder
1 cawan susu cair –beli online di sini
1 sudu ovelette
1 sudu vanila
Filling (ikut citarasa sendiri, saya bubuh filling blueberry)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Ayak tepung gandum dengan baking powder.
2. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovelette hingga betul-betul kembang dan gebu.
3. Masukkan susu cair dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan. Masukkan adunan ke dalam piping beg.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Masukkan adunan ke dalam papercup yang di atas dengan acuan kuih lompang dan buat corak dot-dot atau corak bentuk tembikai.
6. Kukus selama 8 hingga 10 minit. Pastikan balut tutup pengukus ye.
Kredit resipi: Rosehayati Zainuddin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Rahsia Buat Rempeyek Kacang Tanah, Tanpa Air Kapur Pun Tetap Rangup

Rempeyek kacang tanah ni, orang kata memang ‘berhantu’. Masa makan memang ralit tak boleh berhenti. Sambil borak, tak sedar dah habis sebalang.
Biasanya, resipi nak buat rempeyek ni kena ada air kapur. Tapi, jangan risau bila nak buat tapi tak ada air kapur. Masih boleh juga diteruskan dan hasilnya, insya-Allah tetap rangup. Cuma guna campuran tepung beras dan tepung kanji atau tepung ubi kayu.
Menurut Ummu Ashraf dalam perkongsiannya, dia seronok buat kudapan sendiri ni sebab dapat adjust rasa rempah ikut suka. Dia suka rasa rempah dalam rempeyek dan dengan nisbah kacang pada tepung yang sekata. Boleh cuba ikut resipi rempeyek kacang dan ikan bilis tanpa air kapur yang dikongsikannya.
BAHAN ADUNAN:
400gm tepung beras – Boleh beli online di sini
100gm tepung kanji / ubi kayu – Boleh beli online di sini
2 biji telur
1 sudu garam – Boleh beli online di sini
400ml santan
15 helai daun limau purut (diracik)
Air secukupnya
BAHAN KISAR:
10 ulas bawang putih
Sedikit kunyit hidup
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih – Boleh beli online di sini
1 sudu besar jintan manis – Boleh beli online di sini
1/2 genggam ikan bilis
1/2 genggam udang kering – Boleh beli online di sini
BAHAN TABUR:
Cuci bersih ikan bilis mentah dan keringkan semula. Boleh jemur atau untuk kaedah lebih cepat, keringkan sahaja di dalam oven.
Basuh dan jemur kacang tanah sehingga kering.
Campurkan bahan kisar dengan bahan adunan tepung.
Boleh guna acuan. Letak kacang dan ikan bilis dalam acuan yang dah dipanaskan dalam minyak. Perlu panaskan acuan dulu untuk elakkan adunan melekat.
Letak adunan tepung supaya kacang dan ikan bilis basah. Kemudian, baru goreng dengan api sederhana kecil.
Adunan 500g tepung ni boleh dapat dua bekas besar bulat macam dalam gambar di bawah.
Kredit: Ummu Ashraf
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Coklat Moist Sepotong Gerenti Tak Cukup

Isi Kandungan
ToggleKek coklat kalau dihidangkan bukan setakat anak-anak suka, semua orang menyukainya.
Jom kita buat kek kukus coklat, letak topping di atasnya memang nampak mewah. Mudah sangat buat kek ni, bahan-bahan blend untuk cepat siap. Hasilnya memang memuaskan.
Kek coklat moist(loyang 7 inci)
Bahan-bahan:
- 3 biji telur
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan gula castor
- 1 cawan minyak (saya guna minyak jagung)minyak masak pun boleh je
- Esen vanilla
- 1 cawan serbuk koko van houten atau jenama lain pun boleh
- 1 cawan susu cair
Blend semua bahan
Ayak dalam satu bekas - 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil baking soda
Tuang bahan blend tadi sikit-sikit masuk ke dalam bahan ayak
Whisk sebati
Panaskan kukusan
Tuang adunan ke dalam loyang
Kukus hingga masak(tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil)
Bila kek dah masak sejukkan dulu.keluarkan dari loyang sekejap
Lapik baking paper yang baru dalam loyang yg sama
(baking paper biar lebih tinggi dari loyang,supaya nanti bila coklat dah keras,senang nak tarik kek keluar dari loyang
Potong sikit bahagian atas kek supaya kek nampak cantik bila potong nanti
Terbalik kek yang bawah ke atas
Dan masuk ke dalam loyang.
Sedia untuk kita topping pulak - Untuk topping
- 1 cawan whipping cream
- 1 cawan dark dan milk coklet beryls
Kalau nk lebih tambah whipping cream lebih sikit dari coklat masakan)whipping cream biar lebih dari coklat masakan
Double boil hingga coklat cair
Bila kek dah sejuk tuang atas kek.guna senduk nampak lagi kemas.
Siap
Sejukkan dulu
Keluar perlahan-lahan kek dari loyang.
Nanti potong(rendam sekejap pisau dalam air panas.kemudian potong,supaya tak comot
- Siap
Kredit: Iedajahaya
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official