Sedapnya Puding Buah Kuah Kastard perkongsian saudara Muhammad Alini. Lengkap dengan potongan buah-buahan segar dan juga sos kastard enak, semestinya hidangan ini sangat enak dinikmati bersama keluarga. Jom buat sendiri. Resipi sangat ringkas dan tidak menggunakan banyak bahan. Pasti puas hati.
1.Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu baru buka api perlahan.
Ads
2.Jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih matikan api.
3.Masukkan dalam bekas, biarkan suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti sejuk.
KUAH KASTARD:
1.Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru buka api.
2.Kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi periuk.
3.Padam api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti sejuk.
4.Bila puding sudah keras, hiaskan dengan potongan buah-buahan pilihan. Bila nak makan, baru tuang kuah kastard.
INFO:
Tekstur puding ni bukan macam agar-agar. Ia lembik sebab sedap bila makan bersama sos kastard. Kalau nak keras sikit, tambahkan 5gram agar agar serbuk. Gaul dengan bahan-bahan puding baru buka api.
Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.
Kebiasaannya kita makan capati di kedai mamak saja sebab nak membuatnya perlu ada tepung khas iaitu tepung attar.
Tapi sebenarnya nak buat sendiri capati tanpa tepung attar pun boleh. Boleh juga menggunakan tepung gandum malah rasanya lagi menarik, seakan kombinasi capati dan roti canai. Capati tepung gandum ini yang pasti tetap sedap untuk dimakan bersama kuah kari, dhal atau sambal.
Cara buat capati guna tepung gandum
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar marjerin Pelangi
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan air panas mendidih
Tepung untuk dusting
Cara membuat:
1. Satukan tepung gandum, marjerin dan garam.
2. Masukkan air panas mendidih dan kacau guna senduk. Kemudian uli jadi doh , canaikan sambil tabur dan sapu tepung gandum supaya tak melekat .
3. Goreng atas kuali nonstick tanpa minyak. Bila naik gelembung baru terbalikkan. Siap
Mulut asyik mahu mengunyah lebih baik jadikan tempe snek ringan yang berkhasiat. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang mengalami proses penapaian.
Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.
TEMPE GORENG REMPAH
BAHAN-BAHAN:
Ketumbar
Jitan manis
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Tepung gandum
Air
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
INFO:
Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
Ada yang nak buat potluck tapi masih tak tahu menu apa nak dibawa? Nah boleh cuba resipi simple dan gerenti ramai yang suka. Egg mayo ni makannya tidak akan rasa muak. Boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Egg Mayo Sandwich
Bahan-bahan:
5 biji telur rebus 5 sudu besar mayonis 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh gula Air perahan lemon/ limau kasturi Timun jepun di dadu 1 sudu teh lada hitam