Buat pancake atau penkek ni memang mudah. Pancake gebu lemak berkrim ditambah buah-buahan seperti lemon memang lazat.
Bagi penggemar coklat, min pasti pancake Milo jadi pilihan. Bagi mak-mak yang nak buat bekalan untuk anak sekolah dan juga sarapan, pancake memang pilihan terbaik. Jom semak resipinya.
PANCAKE LEMON MAPLE SYRUP
BAHAN-BAHAN:
150gm tepung gandum 50gm cornflakes | ramas kasar 280ml susu segar 30gm gula halus 1 biji lemon | perah ambil jusnya sesudu makan 1 biji parutan kulit lemon 1 biji telur | pukul sedikit dengan garpu 2 sudu makan mentega | cairkan 1 sudu teh serbuk penaik Sirap maple secukupnya
Dapatkan FGWalet Bird’s Nest With Kurma 180ml x 18 bottles dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
Ads
CARA MEMASAK:
1. Di dalam mangkuk besar, satukan tepung, jus lemon, parutan kulit lemon, cornflakes, serbuk penaik dan gula. Gaul rata. 2. Tuang susu segar, telur dan mentega cair lalu kacau rata hingga menjadi adunan yang likat dan tidak terlalu cair.
3. Panaskan kuali non stick. Ambil sesenduk adunan dan letakkan di dalam kuali. 4. Biarkan beberapa minit hingga pankek kekuningan. Terbalikkan dan masak bahagian yang satu lagi hingga kekuningan. 5. Hidangkan pankek bersama sirap maple.
Saiz hidangan: 4-5 orang Waktu memasak: 40 minit Jenis hidangan: Barat Keistimewaa: Tekstur agak kenyal Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh hidangkan bersama hirisan buah-buahan segar dan krim putar jika suka.
PANCAKE MILO
BAHAN–BAHAN:
1 biji telur 1 cawan tepung gandum 1 cawan susu cair/ susu segar 3 paket Milo 3 in 1 3 sudu besar mentega dicairkan 1 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh baking powder @serbuk penaik
CARA MEMASAK:
1. Pecahkan telur dan kacau. 2. Masukan susu, soda bikabonat, baking powder, tepung gandum, milo dalam mangkuk telur, kacau hingga sebati dan masukan butter cair. Boleh kisar guna pengisar. Nak guna mixer pun boleh, pastikan sebati ye semua bahan untuk resipi pancake milo. 3. Sapukan sedikit mentega pada non-stick pan. Gunakan non-stick yang saiz 3-5inci. 4. Tuangkan 1 senduk adunan dalam pan, pastikan gunakan api yang perlahan ketika memasak.
5. Bila bahagian atas berlubang-lubang udara dan hampir agak kering, bolehlah diterbalikan. Jangan biar lama sangat, takut terlebih masak di bahagian bawah. 6. Biarkan sekejap dan terus angkat. Sedia untuk dihidangkan. 7. Sekiranya agak adunan cair, tambah sedikit tepung. Tuangkan Hershey chocolate syrup, atau bancuh sepeket Milo 3 in 1 dengan air panas sedikit, tuang atas pancake.
Kredit resipi: Sheila Rusly
Kelas Online Rasa kini kembali & ia PERCUMA!
Nak belajar buat aneka juadah minum petang yang ringkas dan sedap? Jom sertai Kelas Online RASA bersama Chef Azreen, founder Dapur Kakhajjah.
Kelas Online Minum Petang
Tarikh: 10 September 2022 (Sabtu) Masa: 10.30 pagi Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Ads
Berminat nak join? FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Ada yang tertanya-tanya, macam mana nak masak lempeng yang sedap dan tak melekat. Ada petua ke? Masa dahulu jika waktu-waktu pagi, lempeng antara menu sarapan popular yang mudah dimasak. Ringkas sahaja tetapi rasanya sedap bukan main. Ada yang nipis, ada yang tebal. Elok je hasilnya. Makan panas-panas memang membuka selera. Terasa nak makan Lempeng? Jom cuba resipi perkongsian saudari Misza Manap ni. Beliau juga kongsi cara beliau masak lempeng tanpa lekat di kuali. Wow… Jom cuba. Cicah dengan Sambal Sardin, sedap ni. Pasti puas hati.
RESIPI LEMPENG SEDAP & PETUA UNTUK ELAK LEKAT KETIKA DIMASAK
CARA MEMASAK: 1. Dalam bekas bersesuainya, satukan tepung gandum, telur, garam dan marjerin. Sebatikan. 2. Tuang air sedikit demi sedikit dan adun lagi hingga dapat bancuhan seakan adunan kuih ketayap. 3. Petua lempeng tidak melekat di kuali adalah, tambah marjerin dalam adunan. Bila sudah letak marjerin, tidak perlu sapu minyak pada kuali ketika memasak. Adunan tidak melekat. 4. Masak lempeng guna kuali kecil dan menggunakan api kecil sahaja. Angkat dan nikmati bersama aneka sambal pilihan.
Bubur Chacha pastinya antara manisan kegemaran ramai. Lemak, manis, memang sedap! Bagi anda yang tercari-cari idea bubur yang mudah dan cepat disediakan untuk minum petang, boleh cuba resipi Bubur Chacha @ Bubur Gunting perkongsian saudari Mas Ryana ni.Istimewa resipi ini ia menggunakan doh chacha yang dihasilkan sendiri. Wow… Pasti enak. Jomlah cuba.
CARA MEMBUAT BUBUR CHACHA @ BUBUR GUNTING YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: Tepung gandum – beli online disini Pewarna pilihan – beli online disini Air secukupmnya Santan – beli online disini Gula Daun pandan Secubit garam (sukatan ikut selera masing-masing, banyak mana bubur yang mahu anda hasilkan)
CARA MEMASAK:
1.Masukkan tepung gandum ke dalam bekas dengan secukupnya. 2. Ambil air dan masukkan pewarna kesukaan. Kemudian tuang ke dalam bekas berisi tepung tadi sedikit demi sedikit. 3. Uli hingga jadi doh yang kental. Jangan lembik. Jika suka, boleh hasilkan doh beberapa warna. 4. Canai doh nipis-nipis dan masak seketika di atas kuali atau pan tanpa menggunakan minyak. 5. Bila doh sudah masak, angkat. Potong panjang dan gunting menjadi kepingan yang lebih kecil.
6. Untuk menyediakan kuah bubur, masak santan bersama gula, daun pandan dan secubit garam. Sebatikan. 7. Bila kuah mendidih, masukkan potong doh yang digunting tadi. Sebatikan.
8. Bila kuah sudah pekat dan bubur sudah enak sempurna, matikan api dan sedia untuk dihidangkan.
Wow, ini pertama kali min dengar nama Bolu iaitu kek span versi Indonesia. Memang nampak sedap.
Resipi bolu dan kek marble adalah perkongsian daripada Rini Handayani, manakala lapis tepung pula daripada Syafiqah Nasuha.
BOLU COKLAT KUKUS
Bolu ialah nama kek yang ada di Indonesia. Jika nama lainnya ialah kek span. Dimasak dengan menggunakan kaedah kukus, hidangan ini sedap dimakan untuk juadah minum petang.
CARA-CARA:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer. Kacau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan coklat chips. Gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan cawan kertas atau acuan plastik lain.
4. Panaskan pengukus. Kukus selama 10 minit.
CARA-CARA:
1.Kacau semua bahan kecuali telur dan tepung selama 20 minit atau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung, kacau lagi. Selepas itu, masukkan telur satu demi satu. Kacau rata.
3. Bahagikan mengikut warna yang disukai. Masukkan ke dalam loyang mengikut turutan warna. Boleh juga buat lorekan di bahagian atas.
4. Panaskan ketuhar. Bakar dengan menggunakan suhu 160C sehingga masak.
1.Satukan semua bahan dan kacau hingga gula larut dan tapiskan.
2. Bahagikn kepada 6 bahagian (boleh letak warna kesukaan anda)
3. Sapukan minyak atas loyang atau atas plastik.
4. Panaskan pengukus. Setiap lapisan kukus 7 minit, api jangan kuat sangat . Ulang lapis hingga habis bancuhan.. Kukusan yang terakhir kukus 20 minit..
5. Siap! Tunggu sejuk baru potong.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...